Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub Tonsil Aktiv 200..... ...czy ktos ma? sluchal go?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub Tonsil Aktiv 200..... ...czy ktos ma? sluchal go?

no wlasnie.... ...jak w temeacie. Czy ktos posiada tego suba i czy moze sie podzielic wrazeniami z odsluchow.
    Z poczatku odstraszal mnie jego wyglad.... ...na zdjeciach wygladal na dosc malego suba. Wczoraj bylem w sklepie tonsila i odrobinke zminilem o nim zdanie. Do malych on raczej nie nalezy. Obudowa BP z 2x glosnikami 20cm (isobaric) Moc 80W. Niestety z powodu braku czasu sluchalem go zaledwie kilka sek... ...calkiem ciekawie brzmial(bas zywy i mieki... ...hm akurat w tym utworze co lecial).
    Czy ktos z forum ma tego suba? Czy warto go supic (cena okolo 850zl).
    Pozdrawiam

Po prostu musisz go dłużej posłuchać. Bas z filtru akustycznego wentylowanego w dwie komory jest specyficzny. Własnie miekki i spowalniający. Za to ten sub wygladal na taki co może narobić bigosu. Ale myslę że jak się go dobrze przykręci na filtrze i na wzmocnieniu to bedzie robił ładne tło. Tez go słuchałem przez chwilę i w niesprzyjających warunkach.

Teraz wyszedł Aktiv100 - mniejszy i słabszy ale za to w zamkniętej obudowie więc powinien być szybszy i lepiej kontrolowany, lepszy impuls.

Oba nie schodzą ultra nisko więc myslę że nadają się także do średniej wielkosci pomieszczeń.

Skomentuj

w tej chwili mam zestaw 5.0 tonsila (mistral). Kolumny schodza dosc nisko bez zbytniego lenistwa wiec sub i tak bedzie ciety przy f okolo 55-60Hz. W zasadzie nie ma on narobic basu ale tylko go uzupelnic.
      Co mi sie w nim spodobalo to to ze pomimo ze byl ustawiony na regale(ogolnie 1,5m od ziemi) ladnie wypelnil cale pomieszczenie rownomiernym basem. Trudno bylo stwierdzic ktory to sub gral(kilka bylo rozstawionych po sklepie)....jednak w mojej sytuacji wolalbym nie wydawac 850zl na cos czego dokladnie nie sprawdzilem.
      Moze ktos jeszcze mial z tym subem stycznosc?

Dzieki za pomoc

Skomentuj

Miałem go w domu kilka godzin (kolegi) i co do basu, to nie miałbym zastrzeżeń. Ale jak dla mnie (najlepiej zwróć na to uwagę w odsłuchu, ale zadecyduj sam!!!) to nadaje się on raczej jako uzupełnienie do małych kolumienek (no w końcu to tylko dwudziestki a właśnie takowe mam na kolumnach głównych). Nie schodzi zbyt nisko, nie jest za głośny i szybko się przesterowuje. Poproś w sklepie o szybki, niski bas i odsłuchaj go głośniej, a zobaczysz jak szybko zapala się dioda ostrzegawcza.

Skomentuj

za te pieniazki przy odrobinie samozaparcie zrobisz subik na beymie 30 cm i sksujesz konkurencje do 2000 zł

Skomentuj

To jest chyba wariant optymistyczny zakładający bardzo duzą dozę samozaparcia. Złożenie Suba na dużej Beymie i gotowym wzmacniaczu bedzie trudne poniżej 1000zł.

Warto się rozejrzeć po Allegro i może da się ze dwie stówy uraważ z ceny któregos Tonsila (o ile rzeczywiście sub jest potrzebny przy pełnopasmowych kolumnach przednich do kina domowego?).

Skomentuj

mialem mniejsz wersje od zestawu 1.1 idealnie sie z soba zgrywaly ... wiekszy wiecej moze. :)
              teraz suba wole sam zrobic i napweno nie z wiurowy bo pamietam ze tam pokrywa nie trzymala na wkretach i musialem zaplaki upychac na wikol :)

zrob sam ...wiecej radosci :)

dlaczego ??
              tda od Igoda ..glosnik za 300zł to juz bedzie baaardzo ok
              wzmak za 300zł razem 600 i to z duzym marginesem

a tonsil moze odejsc w niepamiec ...wykonczenie wg autora :P

Skomentuj

Z jednej strony juz mam za soba kilka konstrukcji subow i kolumn... ....i mi sie odrobinke nie chce w to bawic. Zadluzylem sie i kupilem kolumny Tonsila i jestem z nich zadowolony. Mozliwe ze gdybym nie wydal kasy na robienie innych kolumn to teraz bym kupowal o jedno oczko model wyzszy.... ...no ale to tylko gdybanie... ..na czyms czlowiek musi sie uczyc.
                Co do suba ... ....850zl to troche kasy ale moge go wczesniej odsluchac i wiem ze Tonsil ogolnie bubli nie wypuszcza (zreszta to nie jest nasjlabszy sub tonsila).
                Z drugiej strony po glowie chodzi mi konstrukacja 22L BR z glosnikiem GMS9250. Calosc powinna zamknac sie w 500zl. okolo 250 wzmacniacz, 150-200 glosnik i reszta. Teraz tylko jest sprawa jaki wzmacniacz. Robienie calego modułu i panelu od zera odpada. Gotowe moduły w "rozsadnytch" cenach (max 300zl) to:
                http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...0&vSubPage=291
                http://www.elektroland.com.pl/produc...roducts_id=383
                http://www.bazafirm.pl/newbaza/edyto...&id_grupy=6820

Ktory wybrac? Ktory polecacie?

Skomentuj

elektroda odpada,stx mozna kupic na allegro taniej a ten sam,polecam p3a - zaplacilem 160 zł (trafo mialem za 30 zł) 150 W 8 ohm(przynajmniej mysle ze tyle ma),dla 4 ohm napiecie trzeba obnizyc(mam zasilanie 60 V)

[ Dodano: 27-05-05, 20:00 ]
                  elektroland -poprawiam sie

Skomentuj

Jak napisalem wczesniej zabawa w robienie panelu, podlanczanie trafa wyprowadzanie uzbrojenia odpada. Nie z powodu braku wiedzy ale checi. W gre wchodzi jedynie gotowy modul.
                    PS.
                    P3a? co to za wzmacniacz?

Skomentuj

to przecie Ci Igod zrobi ...albo irek ...wtyczka do gniazdka podpiac glosnik i wzmacniacz ...to wszystko co bedziesz musial...
                      ja tak mialem... i jestem bardzo zadowolony ...czekam jeszcze na miekki start i wszystko bedzie cacy :)

Skomentuj

Skontaktuj sie z Eshem,moze Ci złozy,zajzyj na audiofun.er.pl i poszukaj tam p3a
                        pozdrawiam

Skomentuj

Z tego co widze to Igod ma teraz w swojej ofercie modul za 650zl.... ...a Irek z tego co pamietam ma tylko same wzmacniacze bez paneli.

Z tych co podalem wyzej elektroland odpada za wzgledu na dosc zle opinie o nim. STX ma jedynie wejscie 500mV co jest troche za duzo dla mojego amplitunera.
                          Czyli pozostał mi tylko modul "sub 9.1".

Skomentuj

Słyszałem tego suba przez chwilę w sklepie i nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Może było wszystko źle poustawiane ale dla mnie to on tylko buczał.

Skomentuj

Tak to może ja się wypowiem. Byłem właścicielem sub200a (nie wiem czy dokładnie o tej wersji mowa, ten mój to chyba starsza wersja ale nic) przez ok 2 lata. Sam subik duży ale łatwy do ustawienia (poręczna bryła). Dźwięk raczej monotonny, jak mówił yoshi bardziej przypominał buczenie (ale to chyba wada wszystkich bandpasów). Subik ma subsonica (?), odcina basik od 35hz, więc spektakularnych zejść raczej się nie spodziewaj. Widziałem, że ktoś wyżej mówił, że łatwo się przesterowuje, ja się z tym nie zgadzam. Jeśli ktoś chce, żeby subik dopełniał pasmo (nie wybijał się przed orkiestre) to spokojnie starcza. W mniejszych średnich pomieszczeniach natężenie dżwięku wystarcza do postrącania kieliszków, szklanek i wprowadzeniu w mocne wibracje drzwi od kibla w sąsiednim pomieszczeniu . Ogólnie nawet ładnie zgrywa się z resztą sprzętu. Tak dodam od siebie, że całkiem dobrze sprawuje się jako wentylator dla stóp (12 centymetrowej średnicy bassreflexy potrafią dmuchać) no i na średnie imprezki nadaje się idealnie.

Dodam jeszcze galerie tego sprzętu + kilka fotek z wnętrza + fotki wzmaka + wszystko opisane (uwaga z 5mb fotek) http://www.freewebtown.com/sub200a/

Ps. Kupiłem go za 350zl na wolumenie, sprzedałem za 250zł kumplowi, chyba warto poszukać gdzieś na aukcjach, bo 850zł w życiu bym za niego nie dał. Podsumowując do muzyki zbyt mułowaty, do kina za słabe zejścia. Na twoim miejscu poszukał bym czegoś innego.

Skomentuj

Czaruję...
                              X