Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN13/40 2 wersja 8ohm...jestem z parametrow zielony...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN13/40 2 wersja 8ohm...jestem z parametrow zielony...

Witam. Wybór padł na GDN 13/40 2 wersje 8ohm jako głośnik do monitorów. Współpracować będaprawdopodobnie z Vifa D27 ale teraz jest wałek.
    Ten Tonsil w Totemach Mite pracował w litrażu 5,6l.
    A po symulacji w WinISD do parametrów ze stronki http://www.tonsil.com.pl/english/pro...tonowe_130.htm
    charakterystyka i cała reszta wypada bardzo ładnie dla 15l.... to jest jak na 14 cm głośnik za dużo więc rozważam wsadzenie go w ok 10 - 12 litrów BR
    A co Wy o tym sądzicia bo tak wielki rozrzut tak wielu źródeł danych .... coś dziwnego. Z gówy dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

W Totemach czesto gesto wystepuja tandemy (isobaric) wiec moze nie sugeruj sie, no i takie monitorki sa robione dla osob o wysublimowanym sluchu Mani2 na 100% maja reszta nie wiem.
    Spokojnie dla 13cm mozesz 12 litrow dac.

Skomentuj

złoty środek :) Dzięki

Skomentuj

Lepiej 9-10 litrów ze względu na lepszą obciążalność mocową dla basu.
        W Totemach Mite mogła być wersja 4 omowa.

Sam GDN 13/40/2 występował w wersjach 4om, 7om, 8om, chyba 12om i 15om. Więc różnice w parametrach były spore. Najlepiej dobrane parametry do BR ma wersja 7 omowa tego głosnika, która prawie w przyrodzie nie występuje.

Ta sama wersja głosnika tylko na okrągłym koszu oznaczona była GDN 13/40/8 lub /4 w zalezności od zmian w układzie magnetycznym i była 4 lub 8 omowa. Miała tez minimalnie inne parametry w porównaniu z analogicznymi GDN 13/40/2.

Niektóre ich parametry można zobaczyc na tej stronie http://www.tonsil.com.au/products_frame.htm ale tylo tabele - nie ma wykresów.

Poniżej parametry GDN 13/40/2 wersja 4 i 7 om

Skomentuj

nooooooooo... i zajefajnie :) oto chodziło :) Dzięki wielgachne. Teraz pytanie do ludzi którzy majakontakt z Tonsilem i są na bierząco. Czy Tonsil niema przypadkiem w planach zaprzestanai sprzedawania GDN 13/40 2 ??

Skomentuj

Czaruję...
          X