Posiadam głośniki na arn188-03-8 i gdwk 9-80 prezentowne na forum juz. Chce zastosować te głośniki w linii transmisyjnej. Linię chce dostroić do 40-45 Hz, wiem że arn188 ma małe xmax więc nie będzie forsowany tym bardziej że mam tylko 30 watowy wzmacniacz a i tak nie wykorzystuje go na full. Mam pytanko czy już ktoś robił podobną konstrukcję i jaki jest basik (no bo to dla niego robimy obudowy). Jeśli ktoś posiada linię i mógł mi jakiś rad udzielić to też chętnie przyjmę. Z góry dziękuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
labirynt na arn188
Collapse
X
-
Czesc.
Obudowa labiryntowa to wyzsza szkola jazdy.
Twoje prztworniki skladaja sie na dwudrozna konstrukcje wiec niskotonowy bedzie b.wysoko ciety a tym samym przy nieodpowiednim wytlumieniu obrucisz faze z tylniej czesci memebrany o np 180st lecz o 360 i tym samym doprowadzisz do tego ze fazy z przenij czesci i tylniej beda sie znosic na wzajem.
Dlugosc tunelu przy zalozeniu ze nie bedziesz brac pod uwage korekcji zwiazanej z wytlumieniem, wychodzi Ci okolo 215 cm wiec nie jest tak zle jesli chodzi o dlugosc.
-
Na stronie www.visaton.com znajdziesz w dziale archiwum linie do W170S (2 drozna) i zobacz czy oplaca sie dal tak nierownej ch-ki ...
Moze z dwoma takimi glosnikami zeby zroznicowac antyrezonanse (czyli 2x188 i kopulka/kolumne).
Skomentuj
-
czolem .
W pełni sie zgadzam z Markiem ( zanim doszytałem do Marka juz o tym samym myslałem) .
Jeszcze jedno -- bez pomiarów to nasz takie strzelanie w ciemną jaskinie ze nie jestes w stanie zestroic linii by grała ciekawiej niz obudowa zamknieta lub dobrze zestrojona b-r. Dodatkowo TL powinna posiadac min jedną kompre ( rezonatory helmholmsa czy jak mu tam sie pisało:-) . Osobiscie jestem za 2ma głosnikami i jedna regulowana komorą lub za dobrym głosnikiem - bo mniejsze wymiary lini + 2 rezonatory . Dobrze tez jest stosowac wiecej załaman linii . Wpływ wylotu traci troche na czułości .. hmm zeby to bardziej obrazowo przedstawic . To tak jak z układem rezonansowym kond+cewka --- jej dobroc i "dokładnosc" maleje jak dołozycz "szkodliwa" rezystancje .
Wiele załaman np 5 da złagodzenie i rozciagnie sie zakres czestotliwosci a zmaleje spl wylotu dla danej f . Wytłumienie natomiast powoduje :: zwiekszenie wytłumienia zmniejsza spl wylotu oraz obniza fo . Załamania nie obnizają lecz rozciabają w obie strony .
Skomentuj
-
http://www.pmcloudspeaker.com/db1.html
Ja znalazlem taki monitorek fajny :), znalazlem jakies stare czasopismo angielske o hifi z 2002 w sklepie z gazetami i tam taki bajer. Monitor dostal wyroznienie, nie wczytywalem sie specjalnie bo sie spieszylem, zapisalem sobie tylko model.
Skomentuj
-
Wielkie dzięki za pomoc, wiem teraz ze nie oplaci sie meczyc z taka obudowa.
Pozostawie je w obudowie zamkniętej, niech sobie tak grają i tak planuje je sprzedać.
Mam jeszcze monitorki na arn150-05-8 i kopulce arv104-03-8 i calkiem niezle grają. Dołoże jeszce po jednym arn150 i zrobię sobie podłogówki i niezłe kolumny bedą.
Narka Dzięki.
[ Dodano: 2005-05-30, 22:29 ]
całkiem ciekawe http://www.pmcloudspeaker.com/db1.html
Można by było kiedyś spróbować, mało nakładu materiału a kto wie jak by to grało, może akurat coś by z tego wyszło. Tylko trzebało by wziąść mały głośnik, mam na myśly arn150, ale on wystarczająco dobrze gra w bass-reflex i raczej wiele by to nie dało.
Skomentuj
Skomentuj