Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw głosników do wzmacniacza Technics SU-VX500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw głosników do wzmacniacza Technics SU-VX500

Witam serdecznie!

Otóż dostałem w prezencie od mojego staruszka Technicsa SU-VX500. Nie był on nigdy zbytnio eksploatowany i długo stał w przysłowiowej szafie. Swoją drogą myślę, że to całkiem dobry prezent.

Mój problem polega na tym, że ja nie mam jak na nim posłuchać muzyki. Zdążyłem się już zorientować w cenach i widełki są bardzo szerokie. Jestem kompletnym laikiem w kwestii akustyki. Nie mam zatem pojęcia co można pod ten wzmacniacz podłączyć tak żeby było optymalnie. Kupować na oślep nie mam zamiaru.

Przestrzeń jaką dysponuję to ok 20 metrów. Słucham głównie jazzu i moim celem jest uzyskać charakterystyczną miekkość bassu. Panowie specjaliści napewno wiedzą co mam na myśli - ten miękki dzwięk kontrabasu, przy którym człowiek może się rozpłynąć w fotelu i zdystansować od rodzinnej rzeczywistości.

Jestem otwarty na wszelkie propozycje z nastawieniem jednak na te tańsze:)

Cokolwiek Panowie postanowicie będzie dla mnie wiążące. Nikogo o takich zdolnościach nie znam a sprzedawcy często zaufać nie potrafię.

Pozdrawiam.

Proponuje tak czy siak podac jakis przedzial cenowy.... ...metoda "jak najtansze" nigdy sie nie sprawdza. Najpierw kwota a pozniej szukanie najlepszego rozwiazania w tej kwocie.

A tak poza tym to moge polecic to co sam mam Mistral Tonsila.... ...Para kosztuje okolo 700zl. Wykonanie szalu nie robi... ...ale za to ladnie graja.

Skomentuj

Przedział, który mnie nie powali to do 1000 PLN. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to może być za mało. Jeśli tak to proszę oczywiście mnie w tym utwierdzić:)

Skomentuj

Witam, za około 1000zł mołbys sie pokusić o niezły zestaw 2 drożny, np. taki jak w moim opisie, HDS164 dysponuje dośc niezłym basem jak na tą wielkość głośnika,średnie też raczej przejrzyste.Mozna by sie pokusić o lepszą kopułke... mnie na lepszą juz nie starczyło kasy.

Skomentuj

wharfedale diamond 8.2 badz 8.3...

Skomentuj

Coś z Tonsila (Excellence, Maestro, Cz@t), albo jakies monitorki Tannoy, KEF, Quadral, JBL, Jamo...

Skomentuj

zchatami bardzo milo to gra przypominaja mi sie moje poczatki

a warfadle
              8,2 sa dla nigo wprost idealna idealnie maskuja oznaki suchosci wzmacniacza wygladzaja tro9che wysokie tony nadaja dzwiekowi miekkosci z wharfadlami gra to bradzo fajnie

Skomentuj

Witam.

Dziękuję za wszystkie sugestie. W jednym sklepie udało mi się dzisiaj odnaleźć Tonsil Mistral. Osłuchałem się i dzwięk bardzo mi się podobał. Cena również:)

Pozdrawiam serdecznie.

Skomentuj

hmmm najwyrazniej nie jestem jedyny ktoremu sie podoba dzwiek z tych kolumn. :)

Skomentuj

ale tych mistrali nie słuchałeś chyba na wzmaku technicsa? tonsilowskie kolumny charakteryzują sie jasnym, przesyconym wysokimi tonami dźwiękiem co w połączeniu z technicsem( ta sama cecha) może dać nieciekawe brzmienie. na toim miejscu poszukałbym czegoś z wharfedli tak jak radził Yoshi lub też jakiegoś Tannoy'a z serii Mercury np. m2 lub podłogowe m3.

jesli juz tonsil to na allegro są obecnie bardzo fajne uzywane Cz@ty za 450zł. dobra cena

Skomentuj

Obecnie mam podłączone do tego wzmacniacza stare kolumny marki Tonsil o nazwie Blues 150 i nie czuję problemu z wysokimi tonami. Wręcz przeciwnie jest całkiem przyjemnie. Jedyny problem to brak dobrze brzmiącego basu. Generalnie dzwięk basu wydowbywający się z tych kolumn jest mocno irytujący.
                      Oczywiście nie odsłuchiwałem tego zestawu na swoim wzmacniaczu.

Skomentuj

moze zerknij na faze podlaczenia glosnikow... bywa to powodem irytujacego brzmienia

Skomentuj

Czaruję...
                        X