Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytrzymałośc mocowa głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytrzymałośc mocowa głośnika

Mam subika na CW1202c (dzieki kudłaty) w obudowie zamkniętej 70l. Wszyscy co sie wypowiadali na tym forum (oraz innych) twierdzili że by ten głośniczek pokazał co potrafi to trzeba mu dać nieźle "pożrać" według nich to 150 sin to rozsądne minimum !!! Jednak symulacje pokazały że w teori to niemożliwe ! Niesprawdzałem tego alpierda na większych wzmakach niż 40Wat ale wydaje mi sie podpinanie większego wzmaka za zbędne. Xmax tego głośniczka to +-4,7mm. Maxymalna moc jaką może przetwożyć bez harczenia (czyli głośnik osiąga xmax) (symulacje) to : 20-30HZ 30Wat; 30-38Hz to do 40Wat; POŁOWE mocy czyli 100wat mozna mu podać OD 51Hz wiec co osiągne podając mu te upragnione 200Wat sin ?? Bas bez harkania dopiero od 61Hz ?? Ludzie co to za sens budować takiego elektronicznego mocaża jak potem trzeba bedzie przy odrobinie pecha zdrapywać membrane scyzorykiem z czółka ???

wyjaśnij mi czy jak mu dajesz 40W rms to już masz wzmaka rozkręconego na maxa?

Skomentuj

no mam wzmaka z jakies tam mini wieży sony 2x40Wat z filtrem DIY... ale niejade na max bo wiem że wtedy sa zniekształcenia.. ale mi ogólnie chodzi czy ma sens budowanie wzmaków jak symulacje pokazują ze to niebedzie grac "fajnie" bo xmax bedzie przekraczany tak jak pisałem wyżej . Prosze o opinie czy można sie takimi symulacjami kierowac... bo chciałem zrobić PA300 ale teraz widze ze TDA7294 w zupełności wystarczy... Pozatym chyba za niedługo go spzredam bo potrzebuje kopa ala BEYMA.

Skomentuj

Mi sie wydaje ze mostek na 2 tadeuszach jest wystarczajacy dla tego alpharda. Popieram tez pomysl zeby sprzedac i zakupic beyme :)

Skomentuj

Ale mostek to 8 Ohm, a obnizajac napiecie to nic nie wyciagniesz.

a i jeszcze jedno. Ja mialem cw1002c na 80W rms i wzmacniacz nie dawal rady

Skomentuj

symulacje mocy to ty mozesz sobie wsadzic w.....
            Symylator potrafi dialac w zakresie liniowym a to oto chodzi zeby stwierdzic czy glosnik nie przekroczy Xmech. I tu symulator nic nie pomoze. Ja biore glosnik w docelowej obudowie biore wzmaka rozkrecam na pelna moc i jade sinusem od 10Hz do 1khz i wtedy slysze czy stuka cos w glosniku czy nie.
            Zrazilem sie do Beymy bo testy SM112M wykazaly wlasnie stukanie cewki o magnes co potem potwierdzil producent. Zastosowanie eminenca polepszylo jakosc basu a stukanie zniknelo.
            Trzeba miec sporo praktyki w robieniu subow bo symulacje to tu nie wiele pomoga.

Skomentuj

czyli co polecacie ?? 150RMS< i bedzie oki ?? czyli jak złoże pa300 to bede zadowolony bedziej niż teraz :) ??

Skomentuj

Zamieszczone przez wita00
                czyli jak złoże pa300 to bede zadowolony bedziej niż teraz :) ??
                tylko Ty mozesz na to odpowiedziec.

Skomentuj

Zamieszczone przez wita00
                  czyli co polecacie ?? 150RMS< i bedzie oki ?? czyli jak złoże pa300 to bede zadowolony bedziej niż teraz :) ??
                  To będzie Twoje subiektywne wrażenie, ale coś mi podpowiada, że będziesz zadowolony i to bardzo

Skomentuj

Czaruję...
                  X