w jaki sposób moge wymienić zawieszenie górne w basikach tonsila?nie chcę paprać się z całym głośnikiem tylko poprostu wkleić nowe zawieszenie.co należy zrobić by wyszło w miare przyzwoicie?nie piszcie o wymianie całej membrany, PLS!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zawieszenie górne w Tonsilu
Collapse
X
-
Przeczesaj troche forum, było już wałkowane o regeneracji głośnika. Każdy podawał jak to robi i po krótce opisywał swój sposób.
Jednak (wg mnie) wymiana całej membrany jest prostrza,bardziej pewniejsza. A cena zawieszenia nie jest wcale droższa od całego kompletu orginalnie złozonego (mem+zawiesz).
3635700 to nr gg kolegi z którym kiedys dyskutowlem o regeneracji, on jak pamietam wymienia same zawieszenia i ma jakis patent, ze mu wszystko dobrze wychodzi, jak go ladnie poprosisz to ci powie
Powodzenia.
-
no ale w tym co znalazłem na forum jeśli ktoś pytał jak to zrobić to zwykle dostawał odpowiedź w stylu "wymień całą membranę z resorem" a ja chciałbym wiedzieć dokładnie jak wymienić sam górny resor w głośniku bo sparciał totalnie.a bawienie się w wymianę membrany wraz z zawieszeniem dolnym to nie dla mnie..
jak moglibyście to napiszcie przybliżoną chociaż metode założenia samego resora na membranę i głośnik.
pozdrawiam
Skomentuj
-
Co za problem? Usuwasz stare, wklejasz nowe. Nawet nie będę opisywał centrowania cewki, bo i tak nie wycentrujesz nie mając dostępu do szczeliny magnetycznej (robi się to przy wkładaniu nowej membrany, ewentualnie można zedrzeć tylko kopułkę i się jakoś męczyć). Ale jeżeli chcesz się męczyć z samym zawieszeniem - centruj na oko; stosuj klej elastyczny i długoschnący, żebyś mógł jeszcze długo po sklejeniu korygować położenie membrany.
Skomentuj
-
no dobra.w takim razie dzienx.zastanawiam sie tylko czy lepiej najpierw podkleić przy głośniku czy raczej pod membraną...
bo chyba trzeba będzie naraz.to jest w sumie spory głośniczek(20 cm średnicy) więc można próbować chyba na oko.będę pilnował żeby krawędź membrany była w tej samej odległości od kosza i tyle...a pozatym resor dolny jest sztywny w miarę więc chyba nie powinno być problemu..
dzięki za wsakazówke.jakby ktoś coś jeszcze wiedział to proszę o kontakt... na przykład GG: 6088233
Skomentuj
-
wcale nie musisz wymieniac dolnego resoru jezeli wymieniasz membrane. Zrywasz kopolke, stara membrane obcinasz maksymalnie blisko cewki, czyscisz kosz ze starego kleju i masz gotowy kosz wrac z cewka i dolnym resorem. Nastepnie centrujesz cewke [np. przez kawałek "panoramy firm"] nakladasz membrane z zawieszeniem na kosz i pozniej kleisz membrane do cewki zalewajac klejem. I wszystko, po robocie. porsciej niz samo zawieszenie i wieksza pewnosc ze prawidlowo wycentrujesz cewke...
[ Dodano: 2005-06-08, 14:32 ]
a i pamietaj zeby zmierzyc polozenie cewki w karkasie i zeby po zblokowaniu/wycentrowaniu cewki byla w takim samym polozeniu(nie nizej, nie wyzej)
Skomentuj
-
hehe...jasne.coś mi się wydaje że łatwiej mi będzie sam resor nakleić...:)nie chce się bawić w membranke bo to bardzo wiele zmieni dla głośnika...a myśle że mógłbym wycentrować cewke tak żeby nie przycierała a magnes i podłożyć pierścień pod spód membranki z papieru...wtedy unieruchomię membranę równomiernie i będę mógł swobodnie naciskać na membranę w czasie klejenia i będę miał odniesienie do pionu...co o tym myślicie?(sam na to wpadłem więc pewnie głupie):P
Skomentuj
-
ja jak pierwszy raz wymieniałem zawieszenie górne w głośniku Tonsil GDN 16/15 to wyszło OK, nie miałem dużo kłopotów... i powiem tyle: najważniejszą rzeczą w wymianie zawieszenia jest to, aby się nie spieszyć! wiem że zaraz mnie inni skrytykują ale przyznam się, że kleiłem na Butapren :P wyszło mi OK, jak na pierwszy raz - to nie jest trudne tylko trzeba dobrze wkleić najpierw pod membranę, a potem palcem centrowałem i przykleiłem do kosza, tak aby nie ocierało w szczelinie :P:P:P <lol>
Skomentuj
-
hej. dj sms, a mozesz mi powiedziec jak unieruchomiłeś membranę żeby się nie przemieszczała?
butapren.widziałem właśnie ten spór....:)nie ma się o co kłócić.ja chyba nawet go użyje bo mam w domku.ale chodzi mi o to jak zrobić to żeby sie membrana nie poruszała przy naciskaniu, no i żeby klej"złapał"jak trzeba.bo papier nie bardzo daje się chyba spirytusem przecierać...podaj mi jakieś szczegóły jeśli możesz
Skomentuj
-
papierową membranę przetarłem zmywaczem do paznokci (:P)
nie uwieżycie mi, ale nie przytrzymywałem w ogóle membranymoja wiedza na temat regeneracji jest raczej skromna, więc złapałem palcem membranę wygiąłem resor i przykleiłem pod spód membrany, tak złapało za pierwszym razem że oooooooo! noi potem kiedy mambrana była już sklejona z zawieszeniem, to nacisnąłem na jedną stronę membrany palcem, tak, aby cewka nie przycierała w szczelinie magnetycznej. na koniec nasmarowałem butaprenem cieńką warstwę na zawieszeniu (od spodu) i grubszą na kosz głośnika... oczekiwałem 5 min aż klej troszkę "zgęstnieje" i przycisnąłem palcem tam membranę gdzie wtedy (tak żeby nic nie ocierało) noi docisnąłem do kosza...
mój bardzo skromny artykuł o wymianie zawieszenia:
http://sound-dimension.blog.onet.pl/...028,index.html
PROSZĘ SIĘ NIE ŚMIAĆ ZE MNIE :(
Skomentuj
-
dzięki Sms-ik.dobry pomysł.ja pomyśle jednak nad tym kółkiem z papieru żeby nic nie spartolić.rozumiem że smarowanie klejem i czekanie aż wyschnie po czym następna warstwa i klejenie to specjalnie żeby lepiej trzymało..??hmm...może sie nawet uda.zastanawiam się czy wkładać piankowe zawieszenie od nowa czy lepiej w coś lepszego "zainwetować"...w sumie guma jest twardsza...zobacze jak ceby idą.THX wogóle że chciało Ci się pisać.jak kttoś ma uwagi albo pomysły co jeszcze trzeba zrobić to piszcie....pozdro!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruthi7wcale nie musisz wymieniac dolnego resoru jezeli wymieniasz membrane. Zrywasz kopolke, stara membrane obcinasz maksymalnie blisko cewki, czyscisz kosz ze starego kleju i masz gotowy kosz wrac z cewka i dolnym resorem. Nastepnie centrujesz cewke [np. przez kawałek "panoramy firm"] nakladasz membrane z zawieszeniem na kosz i pozniej kleisz membrane do cewki zalewajac klejem. I wszystko, po robocie. porsciej niz samo zawieszenie i wieksza pewnosc ze prawidlowo wycentrujesz cewke...
[ Dodano: 2005-06-08, 14:32 ]
a i pamietaj zeby zmierzyc polozenie cewki w karkasie i zeby po zblokowaniu/wycentrowaniu cewki byla w takim samym polozeniu(nie nizej, nie wyzej)
Skomentuj
Skomentuj