Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy projekcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy projekcie

Zabieram sie do zrobienia kolumny podobnej do TLC CLASSIC 2

głośnik niskośredniotonowy to >>> GDN 13/40/10,8 który będzie w obódowie zamkniętej ok 8 L.

Wysokotonowy to gdwk 10/80/T

niskośredniotonowy to GDN 20/80/2
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Komore niskośredniotonową mam zamiar wyłożyć wewnącz drewnianymi klinami które mają zminimalizować fale stojącą (oczywiście odejmę ich objętoś przy uwzględnieniu objętości całej komory niskośredniotonowej)

głośnik niskotonowy będzie pracował w 34 L obódowie bassreflex z rurą o średnicy 70x110 mm (przewidziane są w sekcji niskotonowej wzmocnienia mające na celu usztywnienie kolumny) basreflex bedzie wypuszczony z przodu kolumny.

zwrotka bedzie ciąc w następujący sposób 4000/300Hz

I TERAZ PROŚBA DLA FORUMOWICZÓW O SKOMENTOWANIE MOJEGO POMYSŁU I ZWERYFIKOWANIE MOICH BŁĘDÓW KOZNSTUKCYJNYK Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI

POZDRO 4ALL :):):):)

Ja skomentuje tylko jeden błąd - mianowicie "obódowie". Komentarz: :|

Skomentuj

a jaki bedzie glosnik niskotonowy?? bo napisales 20/80/2 niskosredniotonowy i ten 13/40 nisko srednio... a jesli basowym ma byc 20/80/2 to mozesz dac nizszy podzial okolo100/150hz i umiescic basowca z boku np...

Skomentuj

Ale moze tez byc 300Hz i na froncie co za problem.Jesli wyprofiluje front obudowa moze byc szeroka na tyle zeby byl od frontu.

Skomentuj

właśnie mnie chodzi o to że jak dam basowca od frontu to będzie szersza obódowa a ja chciałem by była wąska.

I jak wedłóg was objętość dla niskośredniotonowego jest odpowiednia???

Skomentuj

http://www.audiomania.info/infopage....d6a1e162b6e0e1
            pod linkiem opis moich, i mam tego basowca na froncie a calkowita szerokosc kolumienki 24cm ze scieciami wyglada naprawde smukle.Objetosc czynna w granicach 37-38litrow dobrze sie sprawuje.
            Niskie ciecie wiaze sie ze spadkiem efektywnosci chocby ze wzgledu na zastosowany filtr (rezystancja cewki) po drugie ten filtr jest drozszy.U mnie dodatkowo sredniak byl jaki byl wiec wyszlo optimum, ale spokojnie mozna inny podzial zrobic.Jesli z boku oczywiscie duuuzo nizszy tak np -6dB przy 200Hz.

Skomentuj

Więc tak po tym co mi sugerujecie to podział na niskiego to 200Hz
              Ale jest jeszce jedna rzecz jaka mnie martwi a mianowicie to że moc tego niskośredniotonowego to 40W niskiego 80W a wysoki jest przystosowany do stosowania w konstrukcjach o mocy do 80W jaka będzie wytrzymałość mocowa tej 13 czy jak puszcze głośniej (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku) czy się nie spali ???

Skomentuj

O tym juz bylo, ciety im wyzej tym wiecej wytrzyma.
                Normalnie glosnik sredniotonowy w kolumnie 120W dostaje ze 20W i tyle jest w stanie przeniesc.
                Jest filtrowany np od 1Khz, jesli zatem zejdziesz do 200Hz to nisko sredniotonowy ktory w calym swym pasmie jest w stanie nominalnie 40 przeniejsc ....sam widzisz
                Bedzie ok

Skomentuj

Wykonałem projekt kolum z zachowaniem wszystkich proporcji.

Kolumna będzie miała następujące wymiary

szerokość 20cm >>> wysokość 100cm >>> głębokość 32cm
                  Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                  X