Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A ja znów poteoretyzuję [<-trudne słowo :) ]...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ja znów poteoretyzuję [<-trudne słowo :) ]...

GDN20/60/11 + ARP-150-00/8 + Vifa DX25TG-05-04
    Co powiecie na takie zestawienie. Dodam, że buda ma być zamknięta 60 litrów. GDN'a Tonsil'a...
    Jest szansa, że to dobrze zagra ?!?
    (nie chodzi mi o bas bo w symulacji F3=40.50Hz) <- ten głośnik jest idealny do zamkniętej z 20-tek tonsila bo ma Qts=0.51 przy Fs=28Hz i Vas=70 litrów..

20/60/3,6,11 ma nie za niski ladny bas i ladna nizsza srednice, 60L to ho ho ho za duzo na niego. Ja bym ci proponowal cos innego na bas. Vife DX mam i jest swietna, jako sredniaka zaproponowal bym ci cos wg mnie znacznie lepszego i pozwalajacego sie nizej ciac czyli gdn 13/40/x lub gdn13/50/x lub gdn16/50/6 lub heco HW170. Posiadam w domu polaczenie stx gdn27/150/8 + tonsil 16/50/6 (odcienty od dolu 150hz gra nie do poznania) + heco26ht. Bas leb urywa, jest szybki, tani, srednica i gora jest poprawna.

PS. Jestes pewny ze chcesz 3 drogi ???
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

3-Way to dla mnie nie problem (mam JIG'a,preampa i mikrofon,SW opanowane w stopnu niskim [bo nie mialem okazji jeszcze nic na żywca mierzyć] ale mam Video Tutorial po polsku). Oczywiście mogę zrobić 2-Way tylko chcę lepsze przetworniki (a jak zwykle ograniczeniem jest kasa) i zamkniętą budę! Dodam, że na tą wysokotonową Vifkę jestem "napalony" od dawna :) więc ona zostaje(!). W związku z tym szukam głośnika który wpakował by się w budę o wymiarach 20do25 x 25do30 x 100 [cm] po zewnątrz, czyli jakieś 50 do 75 litrów [closed] miał możliwie niskie zejście w zamkniętej (możliwie, bo extreem to wiem, że się nie da) i dobre średnie... Moc niskiego od 60W (nominalnej), efektywność im bliżej 90 dB tym lepiej, żebm Vifki za bardzo nie musiał ciachać...
      Uff - to chyba tyle - teraz kolej na Was ...

Zapomniałem dodać, że szukam głośników, które nie wymagają stosowania pierścieni maskujących...

Skomentuj

Mysle ze bedzie dobrze nawet w tych 60litrach choc sugerowalbym 50 (mozesz zawsze wiecej wzmocnien dac lub ew mala komore na sredniego i wysokiego)
        Probowalem 20/60/3 wszelkie odmiany i powiem ze naprawde niezle jest, nawet kiedys mialem wiecej 20/60/3 15 i 12 Ohm i bawilem sie nimi w rozne sposoby w skrzyni niecale 60 litrow po dwa i w tandemach w polowie objetosci itd. - BR takze sie sprawowaly.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
          Probowalem 20/60/3 wszelkie odmiany i powiem ze naprawde niezle jest, nawet kiedys mialem wiecej 20/60/3 15 i 12 Ohm i bawilem sie nimi w rozne sposoby w skrzyni niecale 60 litrow po dwa i w tandemach w polowie objetosci itd. - BR takze sie sprawowaly.
          Ja mam Tonsila 20/60 w 20L closed, bardzo mocno wytłumionej i gra na prawde fajnie.
          Wydaje mi się że 60L/1szt. to będzie za dużo.

Skomentuj

To Jest liczone WinISDPro dla Qtc=0.707 dokładnie wliczył mi 78.22 litra a ja zmniejszyłem do 60... i teraz jest Qtc=0.748...
            Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Szopler
              To Jest liczone WinISDPro dla Qtc=0.707 dokładnie wliczył mi 78.22 litra a ja zmniejszyłem do 60... i teraz jest Qtc=0.748...
              Jak jeszcze zmniejszysz to zrobi się mała górka koło 70Hz ale sprawdź jeszcze Pmax dla dla różnych rozmiarów bo może warto podnieść troszke Qtc.

Oczywiście Ty zdecydujesz.

A możesz jeszcze pomyśleć o dwóch głośniczkach na obudowę, tylko wtedy musiałbyś mocno wytłumić.

Skomentuj

No wlasnie Pmax w winisd to jakas masakra dla zamknietej obudowy przynajmniej dla tego glosnika roznice widac dopiero jak sie go da w 15 litrach... powyzej jest tak jak na tym oto screenie:
                Załączone pliki

Skomentuj

Mowie o subiektywnej ocenie podczas prob.Obliczenia i teoria swoja droga a w zamknietej 50 litrow spokojnie a moze i wiecej bez wielkich tragedii, zaleznie od wytlumienia.Wprawdzie dwa takie w jednej 60 liutrow to juz calkiem lepiej... ale np Visaton takze pcha 20cm glosnik w 45litrow BR i mimo ze ktos by na symulatorze sprawdzil ze cos mu moze impuls nie pasowac to przy odpowiednim wytlumieniu sa naprawde dobrze kontrolowane (lecz to inna technologia glosnikow).

Skomentuj

Tak się ciągle zastanawiam... Jakby go pożenić z jakimś średniotonowcem, tyle że wszystko tonsila wymaga pierścieni, żeby kosza nie było widać kadmowanego... albo ma delikatnie mowiac nieciekawą chcrakterystyke...

Wtedy zamykam tego GDN'a w 40-50 litrach i daje 10 litrowa komore na sredniaka i vifke :)

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                      Mowie o subiektywnej ocenie podczas prob.Obliczenia i teoria swoja droga a w zamknietej 50 litrow spokojnie a moze i wiecej bez wielkich tragedii, zaleznie od wytlumienia. Wprawdzie dwa takie w jednej 60 liutrow to juz calkiem lepiej... ale np Visaton takze pcha 20cm glosnik w 45litrow BR i mimo ze ktos by na symulatorze sprawdzil ze cos mu moze impuls nie pasowac to przy odpowiednim wytlumieniu sa naprawde dobrze kontrolowane (lecz to inna technologia glosnikow).
                      No właśnie w kwestii wytłumienia:
                      Z jednej strony powiększa obudowę akustycznie, z drugiej pozwala zachować sztywność poduszki co poprawia wytrzymałość mocową.

Co do Visaton'ów:
                      Planuje sobie (jak znajdę na to czas) wykonać podłogowce w okolicach 45-50L BR i długo nie mogłem znaleźć fajnych głośniczków. Porównywałem na symulatorze właśnie z tym moim GDN20/60 i ciągle coś mi się nie podobało. W końcu znalazłem W170SC4ohm i wyszło mi że 2szt. w takiej obudowie wypadają całkiem nieźle. Zastanawiam się tylko jaką do tego kopółę dobrać (to ma być 2way cięcie koło 2,5kHz).

Skomentuj

Polecam Vifa SX25TG-05-04 (150pln/szt) możesz ją nawet ciąć na 2khz :)

Skomentuj

Jakies takie kopulki byly DSM25FFL czy inne ich ferro ktore wyrabiaja ale sa drogie. W170xx pusc wyzej i polacz z DTWxx albo SC10 ostatnio po obnizonej cenie i bedzie ok.

Skomentuj

Dzięki za jakieś namiary, poprzyglądam się tym propozycjom. Szczerze mówiąc nie bardzo się jeszcze wgryzałem w temat wysokich tonów. Najpierw chciałem dać GDWK11/100 i na dół jakieś Tesle ale nie wiem czy do Visatona to będzie pasowało, choć podobno ten głośniczek się Tonsilowi udał. Dobrze by było dać coś w podobnej klasie jakościowej coby dół od góry nie odstawał ani w jedną ani w drugą stronę. Nie chciałbym też oczywiście przepłacić.

Skomentuj

A wracając do GDN'a 20/60/11, to one nie są drogie, (88pln z Vat/sztuka) więc myślę ze 2 sztuki na paczkę w 55 litrach to będzie to (+ zabawa w tłumienie, pomiary etc).
                              Te głośniczki ładnie przenoszą do 3kHz czy jak dam zwrotkę tnącą 3khz i tą vifke co wymieniłem 2 posty wyzej to bedzie OK? (Oczywiście pochylenie filtra sie dobierze w SW).

Skomentuj

A wracając do GDN'a 20/60/11, to one nie są drogie, (88pln z Vat/sztuka) więc myślę ze 2 sztuki na paczkę w 55 litrach to będzie to (+ zabawa w tłumienie, pomiary etc).
                                Myślę że powinno Ci to ładnie zagrć.
                                Gdyby nie to że zachciało mi się kolumienek z wąskimi frontami to chyba też bym się zainteresował takim rozwiązaniem. Zresztą kto wie zanim znajde czas na realizację to może jeszcze mi się zmieni koncepcja ze 3 razy

Te głośniczki ładnie przenoszą do 3kHz czy jak dam zwrotkę tnącą 3khz i tą vifke co wymieniłem 2 posty wyzej to bedzie OK? (Oczywiście pochylenie filtra sie dobierze w SW).
                                Co do łączenia góry z dołem to powiem jedynie tyle że kopółka 25mm potrafi zejść "dość nisko" i w konstrukcjach 2way dobrze jest z tego skorzystać, należy jednak zwrucić uwagę na f rezonansu kopółki i trzymać się raczej z daleka bo będzie gwizdać.

Skomentuj

otóż ta vifka ma fs=650Hz, więc powinno być dobrze :).

Skomentuj

Czaruję...
                                  X