Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub Yamaha czy DIY peerless?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub Yamaha czy DIY peerless?

Co lepiej kupic yamahy subwoofer ten co kosztruje okolo 1300zł czy zrobić subwoofer na peerless resolution 12, ktore bedzie miało lepszy dziwiek, ma byc to do muzy zadziej do filmów. Ktore bedzie o klase wyzej ? Chce hi-end wkoncu kupić raz a dobrze a na XLS to mam za malo kasy.

http://www.maximedia.pl/?c=kolumny_s...maha_yst_sw225

http://www.akustyk.com.pl/peerless/Resolution-12.html
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

rresolution nie nadaje sie do kina absolutnie t0o jest samochodowka i nie radzi sobie najlepiej w niskich f
    tu duzo zalezy od umiejetnosci jak zrobisz pozadnie to sls skasuje yamache ale to wymaga doswiadczenia i cierpliwosci a subwy yamachy hmm graja calkiem calkiemale to nie jest wlasna konstrukcja ....

Skomentuj

Najbardziej w opisie tej yamahy podoba mi się fragment "Zużycie energii 65 W". Przy takiej kasie wolałbym zrobić dobre DIY niż kupować suba, któremu skończą się możliwości szybciej niż mi chęci zwiększenia głośności.

Skomentuj

Tak jak koledzy napisali Resolution 12 nie jest do domu.
        Za to kup sobie SLS 10 albo zamów na forum audiostereo.pl w zamuwieniach z audiocomponents XLS 10 + XLS10S265 wyjdzie cie to około 600zł a efekt o niebo lepszy, zresztą ta yamacha to będzie zabawka w porównaniu z tym.
        Pozdro.

Skomentuj

maxdila,
          830452 XLS 10 104.58
          830500 XLS 12 118.94
          830668 SLS-263 38.42
          830669 SLS-315 44.45

Tez chcialem zrobic suba na xls10+pa300 ... ale cena troche boli...
          wiec zrobie na sls10 + pa300 :)

[ Dodano: 2005-06-10, 14:11 ]
          ceny są z 8.06.05 ... z audiocomponents... ceny w € ... do nich nalezy doliczyc 19% cła

Skomentuj

No przecież siemieści w 1300zł
            XLS 10 ~ 550zł
            Membrana do niego ta chyba 265g kosztuje 45E co daje nam razem ~ 800zł + PA300 = 1100zł a MDF jest już pomijalny bo to buda tylko około 25L czyli jakieś 40zł, i można zapomnieć o porównaniu do tej Yamachy.
            Ja jade do roboty w amsterdamie w lipcu i sobie sprezentuje kilka sztuk, ciekawe jak jest z cłem... czy Roplh nałoży je od razu na sprzęt czy dopiero na granicy "będe płacił" ???
            Pozdro.

Skomentuj

maxdila, nie obraz sie ale to co napisales kwalifikuje sie do du..

xls jest glosnikiem na ktory urusl tu do rangi bustwa a w rzeczywistosci nie jest az taki genialny dlaczego?
              zostal stworzony by sprostac najostrzejszym wymaganiom kina domowego tak KINA i tylko kina sam mam dwa xlsy z bardzo wrecz potwornie obciazajaca je korekcja ale udalo mi sie z nich wyciagnac prawdopodobnie kolo 20 hz bez spadku glosnosci i wmiare rowne pasmo ale tez nie wiem do konca bo pomiary traktuje przymruzeniem fakt gra rewelacyjnie w kinie potrafi wyciagnac z piekla samego diabla ale muzyka sa poprawne ale bez rewelacji w porownaniu z kolumnami lub moim wzorcem w muzyce beyma power12
              xls zostal oparty o wymogi systemu i certyfikatu THX a to jest kino

kupowanie samego xlsa za 1000 zł dla idei by miec xlsa nie ma sensu dlaczego a tak
              w BR nie gra wcale lepiej jak sls ktory jest tanszy 3 razy z membrany hmm fakt gra fajnie ale tu jest pytanie czy reszta systemu dorowna? ja wykorzystalem dwa (glosnik ma niska efektywnosci i pracyujac z pelna korekcja nie dawal rady dac przyslowiowego czadu dlatego dwa i dwa wzmacniacze by nie meczyl sie ale by konstrukcja byla wykorzystana sama buda to juz spory wydatek scianki maja kolo 50 mm (ale one tego wymagaja) sybwoofer jest zintegrowany z 40 mm plyta z granitu wulkanicznego bo tu nie ma zartow i wazy bagatela kolo 120 kg pytacie sie po co a po to by wyciagnac z tego glosnika max dawanie go w zwykla bude dla mnei bylo by marnotrastwem

chodzi mi o to po co kupowac xlsa jak nie wykorzysstamy go kupmy lepiej slsa zadbajmy o odpwiednia skrzynie wzmacniacz zasilacz! dopracujmy wyglad a zostanie nam jeszcze na piwo a konstrukcja pobije xlsa w kiepskiej aplikacji

co do porownania konstrukcji DIY a kupnych jak porownyamy wezmy np ulubionego kiedys LW800 w pozadnej skrzyni z 40 mm mdfu prercyzyjnie strojonej w fornirowanej obudowie np klonem z super napedem koszt to zaledwie z 500 zł!! a do czego go porownasz dajcie chodzby jakas konkurencje? do zabawki za 1000 zł czy moze za 2000 i tak zapewne zagra lepiej a pierwsze wrazenie sugerowalo bedzie hi end a potem roznie to bywa w zaleznosci co uszlyszymy ale do czego to przypnijmy jaka klasa jaki przedzial cenowy? o co mi chodzi o to ze dopracowane DIY zawsze bedzie lepsze od kupionego suba oczywiscie mowie tu o DOPRACOWANYCH nawet nie drogich subach a nie czyms w foli

na koniec kondrax nie gadaj za duzo zakasaj rekawy zamawiaj SLSa albo beyme 12br70 (pamietaj ze tu musisz dac subsonik) i do roboty za 1000 zł zrobisz jednostke ktora skasuje ta yamaszke a konkurentow bedziesz sukal w hi endzie

koniec uff dlugawo

Skomentuj

No świetnie, a teraz powiedz dlaczego to co ja napisałem jest do dup..
                Gdyby cena tego suba była do 700zł bo bym kondraxowi polecił oczywiście że slsa, ale jak chłopak trzepie kasą to co mi tam niech kupi XLSa i przynajmniej będzie się miał czym pochwalić na forum :P pozatym sam go zachwalasz, a nie wieże że sls nie ma wad.
                Pozdro.

Skomentuj

Maxdila,czytaj ze zrozumieniem-XLS JEST DO KINA!

Skomentuj

O to sorki nie zauważyłem ze to ma być do muzyki, ale to nie znaczy że xlsy nie są do muzyki przecież one są stosowane w kolumnach Audio Physic Kronos, co chyba znaczy że jakoś sobie z tą muzą radzą. Więc Lukasz to że tobie sie z nich muza nie podoba nie znaczy że sie do niej nie nadają.
                    Pozdro.

Skomentuj

tak naprawde to sub jest wymyslem stworzonym do kina... i ja przytym obstaje... a do muzyki stereo a nie 2.1... takie moje zdanie... a xls`a bede mial we wtorek wyrwalem za 650 pln+ mb za 400 zobaczymy co on potrafi wkinie...

Skomentuj

maxdila jak czytam takie topiki to mi sie smiac chce ale ty jestes teoretyk ile miales slsow w swoim zyciu a ile xlsow? ile konstrukcji na nich zrobiles ja juz troche i znam te glosniki do muzyki jest wiele lepszych i tanszych glosnikow pozatym nie roumiesz sensu merytorycznego mojej wypowiedzi

widac jak mowia badania polacy nie umieja czytac ze zroumieniem

Skomentuj

Czaruję...
                        X