Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Liczenie parametrów obudowy dla kolumn z głośnikami różnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Liczenie parametrów obudowy dla kolumn z głośnikami różnego

Witam,
    Jestem tutaj nowy, przedewszystkim chciałbym przywitać wszystkich. Mam nadzieję że nie zostanę na początku zkrzyczany, że coś źle robię.
    1. Interesuje mnie jak się liczy obudowy do kolumn, gdy np. będą w niej 2 lub 3 głośniki, ale każdy inny. (niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy). Nie zauważyłem takiej możliwości obliczania w WinISD.
    2. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, od czego zależy to na jaką częstotliwość powinno się stroić obudowę.
    Pozdrawiam,
    Kamiljus

W WinISD obudowe liczysz dla głośnika niskotonowego. Dla niego przeważnie stroisz obudowe i ewentualnie BR. Dla reszty głośników stosujesz małe przegrody, zalezy dla jakiego głośnika. Częśto głośniki średniotonowe posiadają własną obudowe (pudło) lub koszt zamkniety. A ogolnie wkładasz to w malą paczke (rzedu 2-4 l) i dobrze tłumisz

[ Dodano: 2005-06-12, 12:58 ]
    http://www.audiomania.info/articles.php?id=10 looknij sobie na to , moze cos ci to pomoze.

Skomentuj

dla wysokotonowego nipotrzeba obliczac opbudowy,jak jest otwarty,to poprostu zrobic dla niego malutka komore,dla sredniotonowego,wystarczy zrobic mala komore,natomiast najwazniejsza jest dla niskotonowego,pozdro

[ Dodano: 12-06-05, 13:07 ]
      ops,wlaczylem odpowiedz 10 minut temu musialem wyjsc wrocilem wpisalem a tu juz ktos mnie uprzedzil,sorki

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi,
        Czy przegroda nie ma odzdzielać zupełnie głośnika niskotonowego od średniotonowego, ma być to tylko taka przegroda nad i pod głośnikiem średniotonowym nie odcinająca zupełnie przepływu powietrza?
        Pozdrawiam

Skomentuj

Takowa przegrda ma oddzielac głośnik średnitonowy od niskotonowego. Jeżeli tego nie zrobisz (a sredniotonowy bedzie w koszu otwartym) to praca niskotonowego moze go uszkodzic. Poprostu bedzie wypychany przez powietrze powstajace od pracy niskotonowego.
          MOzesz zrobic tala "skrzynke"

Skomentuj

ruthi7 fajny obrazek serio
            Niby wszystko napisane a ja dodam jeszcze ze wysokotonowca od sredniego nie musisz oddzielac, mozesz dla nich zrobic wspolna komore... tak jak juz poprzednicy napisali glowna uwage przyklada sie do komory niskotonowca, co do strojenia to masz to na stronie glownej....

Skomentuj

Sie ma sie te zdolnosci plastyczne

Skomentuj

Podstawy sie klaniaja.
                Sredniaki i wysokie przewaznie maja swoja wlasna izolacje akustyczna wiec nie trzeba osobnej komory robic, ale nie zaszkodzi.
                Jest tez sporo sredniakow i innych glosnikow ktore trzeba calkowicie odizolowac akustycznie.
                Natomiast dwoch roznych glosnikow niskotonowych w jednej komorze nie stosuje sie.

Skomentuj

Czaruję...
                X