Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/80/2 - hmm ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/80/2 - hmm ??

Mam 20/80/2 w 35L i br - 6,5/22cm, jeszcze nie mam ukończonej końcówki TDA7294 (zasilania brakuje) obudowę bardzo dobrze wutłumiłem gąbką bo nic innego nie mam. Problem jest w tym że mam narazie go podłączonego bez końcówki po wieże Aiwy NSX-V700 (2x35W) i powiem że słabo się sprawdza ten głośnik, oczekiwałem czegoś więcej...Słucham czarnych rytmów, bas jest bardzo kiepski i wcale nie pociąga niskich tonów, tzn dźwięk jest bardzo męczący dla ucha (jakby młotkiem ktoś walił). Mój pokój to 12m2... CZy ten TDA sprawi cud że będzie niski i mięsisty bas ???? Nie jestem do końca przkonany czy będzie dobrze także się pytam żeby nie wydać sianka niepotrzebnie... Pomóżcie.

Jaki filrt kupić do tej końcówki, coś z Allegro ???

ja podpialem arny pod wieze i basu jest tyle co ja mam hajsu(czyli zupelnie nic) a podpialem pod wzmaka unitre 2x35 W i jest basu duzo wiecej,zas pod p3a(wzmak diy) jest go od groma...
    pozdro

Skomentuj

Tasior, jakoś dziwnie ilość basu u Ciebie wzrasta proporcjonalnie do mocy wzmacniacza... hmmm... osobliwy efekt...

Skomentuj

Cos zle zestriles i bez sensu te bardzo dobre wytlumienie do suba, zastanow sie co nawyczyniales

Skomentuj

Przy tak niskim strojeniu to raczej nie ma gornego basu tylko samo buczenie. Ja bym nastroil wyzej i podlaczyl pozadny wzmacniacz.

Skomentuj

tzn. mam skrócić br ?? ale o ile ?? pomóżcie jestem amatorem nie jakimś profesjonalistą, także do końca nie rozumiem co muszę naprawić.... :(

Skomentuj

Poczytaj troche. Piszesz ze masz obudowe BR i bardzo dobrze wytlumiona. A podobno subow sie nie wytlumia, a jak juz to tylko troszke. Co do dlugosci br, wklep parametry do WinISD i posymuluj, ale co najwazniejsze CZYTAJ!

Skomentuj

nie ze sie nie wytlumia ale BR bardzo slabo z zreszta mozna dodawac i odejmowac wygluszenie wedlug uznania poprzez odsluchy

Skomentuj

zbadaj czy glosniki graja w zgodnej fazie i pokombinuj z tym przy subach jest roznie

Skomentuj

Zygmunt,ty niewiesz o tym to Ci powiem,u mnie p3a wyciagalo ok 5 W, wiec akurat niebardzo,a wieza niema basu bo : niema zadnego konda ,czyli brak pozadnego zasilacza,w unitrze jets bas ale jets to stary wzmak,mysle wymienic konda,basu jets wiecej po zmianie kabli ale to jesce nei to,wiec nieproporcjonalnie do wzmaka,pozdro

Skomentuj

Tasior o czym Ty piszesz, zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi z tym kondem (którym, jakim, gdzie)

Skomentuj

niema wogole kondensatorow, samo tarfo i tyle,jak jest jakikolwiek mocniejszy bas to jets pierdzenie,a jak zapodam generator to przy ok 40 hz i nizej gra tlyko przez chwilke potem zaczyna pierdziec jakby mu pradu brakowalo...,pozdro

Skomentuj

Czyli wytłumić go np na 2cm grubości gąbki ?? A wogóle to dobre pudło zrobiłem (35 L ) ??

Skomentuj

litraz dobry.... jesli netto to standard... tylko strojenie troche podnies i mowie ci zebys zobaczyl z ta faza i zmienial jego ustawienie w pokoju bo ja mam w 20m kolumny na tych tonsilach i daja na tyle basu zedo sluchania muzyki subik mi jest zbendy dopiero w kinie sie przydaje...

Skomentuj

jeszcze tadka nie mam skończonego i wcale nie jest pod nim połączony ten gdn żebyśmy się zrozumieli

[ Dodano: 2005-06-15, 23:43 ]
                              a wytłumienie na które ścianki dać ?? i jaka grubośc ??

Skomentuj

grzesbidz, gdn w takiej obudowie z nieco innym strojeniem ( troche wyższym ) ze wzmacniaczem typu tda i dobrym filtrem powinien grać porządnie, jeżeli u ciebie nie gra to pewnie to wina wieży wiec śmiało inwestuj w lepsze zasilanie. A jak to któryś z urzytkowników zawsze wypowiada się że tłumić niskich częstotliwości się nie da gąbką ale wytłumienie może poprawić dzwięk dlatego polecam próby z różną ilością wytłumienia i tak eksperymentując na pewno dojdziesz do wymarzonego dźwięku.

ale przede wszystkim wzmak lepszy od tej wieży

Skomentuj

czy po podłączeniu go pod tadtka będzie duża poprawa co do basu? Jest on teraz męczocy pod wieżą, po 30 min boli głowa... Jakby sąsiad młotkiem przez ściane walił

Skomentuj

Ja widziałem i słyszałem dwa suby na GDN20/80/2.
                                    Jeden grał bardzo przyzwoice i nizko schodził,
                                    drugi wydawał dzwięk podobny do kopania butem w drzwi.
                                    Okazało się że GDN20/80/2 w tym drugim to podróba a nie Tonsil.
                                    Swoją drogą do muzy której słuchasz można zdecydowanie wyżej stroić basreflex,
                                    subiektywnie dzwięk będzie przyjemniejszy i basu będzie dużo więcej.
                                    Życzę ci żeby twój głośnik okazał się orginałem.

Skomentuj

Strojenie na 38-39Hz (rurke przelicz) przy tej objetosci netto 35litrow, i wyjmij prawie cale wytlumienie (no moze w narozniku zostaw kawalek)

Skomentuj

Tak jak pisze MarekW strojeenie w garanicach 38Hz rurka o srednicy min 7cm ale wieksza lepsza :) a dla 6,5 to masz zadlugom tom rure troszeczke jak mam gdn 20/80/2 w kolumnach i wymaiata nie ziemsko jak zapuszce "candy shop" to jest power:)
                                        Wytlumienie to raczej delikatnie filcem radze:) obudowa mogla byc o 2L wiekasza ale moze byc nawet 35L.

jescze jedno do gdn 20/80/2 musi byc dobry wzmak ktory ma troszke wat i po wyzen np 40W gra dalej czysto, bo ten gdn lubi czystom moc. Jak ukonczysz napend do niego to zobaczysz roznice :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X