Poszukuje głośników wysokotonowych o średnicy całkowitej 140mm lub więcej z pasmem przenoszenia od +-3000Hz do 20000Hz. Szukałem po różnych sklepach i stronach internetowych ale nigdzie takiego czegoś niema. Chce coś włożyć do obudów od zgc 30 gdyż tam jest gdwk 9/80 i taka przejściówka na większy otwór. Mile widziane linki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skąd wziąść takie wysokotonowe?
Collapse
X
-
Ja zrobiłem "przejściówkę" z kawałka sklejki i dałem GDWK10/80.
Wewnętrzna dziura taka żeby wszedł w nią GDWK, zewnętrzna średnica taka żeby weszło pod pierścień alu.
Tyle że nie ma odseparowania kopóły od komory niskotonowca.
Trzeba jeszcze przerobić zwrotkę bo z oryginalną (jak sądzę) nie ma w ogóle średnicy.
Skomentuj
-
Witam,
Kiedyś "modernizowałem" znajomemu podobny zespół głośnikowy. Znajomy był zdecydowany, więc wykorzystałem tylko obudowę z tą przejściówką-tubą. Reszta, to wszystkie nowe, nowsze elementy. Pamiętam na pewno, że użyłem wówczas głośnik kopółkowy firmy Seas. Teraz, niestety dokładnie nie pamiętam jaki to był model. Sądzę, że powinieneś pomierzyć tę przejściówkę od strony głośnika i poszukać głośniki, które by pasowały do niej mechanicznie. Potem, wybór i odpowiednio dobry montaż. Ryzyko, uzyskanego efektu końcowego, moim zdaniem bardzo wysokie. Zastosowanie jakiejkolwiek tuby, do klasycznej kopółki prawie wszystko włącznie, potrafi zmienić. Dopóki nie zmontujesz, pomierzysz i posłuchasz, nie przekonasz się.
Ty decydujesz.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MarekWZa to cofa cewke blizej linii z boku patrzac z nisko-srednim co daje wyrownanie czasowe.
Skomentuj
-
U mnie przejściówka ta ma 14,5cm średnicy i 2,2cm głebokości, zastanawiałem się czy by czasem nie pomalować jej na złotoJeden głośnik beymy spełnia warunki, ale jest to jakby śtrnio-wysokotonowy chyba bodajrze model MC 115. Zastanawiałem się nad włożeniem średniotonowego tam i zainstalowanie takiego wysoktoonowego co się montuje go na gorze kolumny lecz niewiem gdzie takie cos można taniej dostać.
Skomentuj
Skomentuj