Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor CRB-250TCR 2 cewki, a parametry od czego....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor CRB-250TCR 2 cewki, a parametry od czego....

Witam!
    Mam ten głośnik. Jego parametry to:
    fs: 35Hz
    f3 : 4000 Hz
    P: 2x95 Wrms
    SPL: 91 dB
    Cms: 0,25 mm/N
    Mms: 65 g
    Qms: 4,95
    Qes: 0,66
    Qts: 0,58
    Vas: 43 l
    Re: 2x3,2 oma
    BL: 12,6
    Le: 0,8 mH
    Xmax: +/- 4 mm
    Sd: 350 cm2
    No tak, nie byłoby problemu gdyby producent napisał w jakim są te parametry połączeniu cewek. Mam w program BassBox 6 Pro i jak bym nie wpisał tych parametrów to zawsze świecą się przy nich czerwone "światełka". Niektóre parametry wydają się być prawdziwe, ale gdy zmieni się inne. Wtedy program mówi, ze wszystko jest ok. Tylko, ze tych konfiguracji z niektórymi parametrami jesk pewnie kilkanaście. Skąd wziąć prawdziwe parametry dla różnych połączeń cewek?
    Pozdrawiam!

Ja dla swojego CBRa też liczyłem w tym programie.... z tego co pamiętam, to tam jest taka opcja, 2 coil czy coś takiego - w każdym bądz razie na ekranie powinno to być zilustrowane - 2 cewki w jednym głośniku. To gdzieś w tym oknie co wpisujesz parametry.

Skomentuj

No tak też zrobiłem, tylko skąd mam wiedzieć dla jakiego połączenia są te parametry.
      W jakiej obudowie masz ten głośnik i z jakim wzmacniaczem. Ja mam b-r 22cmxok4.6(profilowana),buda ok.29l. Mostek TDA 7294 i cienko to śmiga.

Skomentuj

Jak w jakiej konfiguracji?!? wpisujesz parametry na 2 oddzielne cewki i ja też tak mam spięte. U Ciebie właśnie jest inaczej, bo jak zasilasz mostkiem to masz spięte w 8R głośnik a więc parametry się nieco zmieniają. Raczej tego nie wyliczysz, musiał byś robić pomiary, bo rzeczywiście ten głośnik można różnie łączyć w 2R,2x4R,8R i za każdym razem parametry są inne, ale czy dużo?? - wydaje mi się, że nikt Ci tu niebędzie w stanie pomóc, to co podał producent to jest na 99% dla konfiguracji 2x4R.
        Napisz maila do Monacora - powinni odpisać, mi na 2gi dzień przysłali full parametrów i wykresy.

Ja mam CBR200TCR i zasilam każdą cewkę oddzielnie 2xTDA7294 (czyli w konfiguracji 2x4R a więc parametry takie jak podał producent:). Miałem właśnie robić mostek, bo jeden wzmacniacz lepiej zasila głośnik ( wiadomo w 2 wzmakach część energii się "znosi" , bo wzmaki nie są identyczne) ale jakoś niemam czasu.

Małą odudowę masz, bo ja mam 24l a w symulacji wychodziło mi optymalnie 35l.
        Na początku miałem w BR ,ale niewiedzieć czemu mało było Bassu a więcej drgań różnych rzeczy w aucie i przerobiłem na closed.
        Jeszcze kiedyś wrzucę go w półkę, bo podobno właśnie te głośniczki ciekawie grają w tylnej półce, przy założeniu, że jest mały bagażnik.

Skomentuj

Czaruję...
        X