Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Intertechnik mds 08 kilka pytań / Herz es 250 kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Intertechnik mds 08 kilka pytań / Herz es 250 kilka pytań

Posłuchałem sie Magika i doszedłem do wniosku ze nie bede robił suba na stx do samochodu... postanowilem sobie uzbierac kase i kupic tego IT ale mam w zwiazku z nim kilka pytan:
    - mam samochód sedan (oczywiscie w realiach dzisiejszych na gaz) w bagazniku jest butla gazowa 60 litrow za tylnimy siedzeniami... czy nie bedzie problem z przeniknieciem basu do komory pasażerskiej?
    - Magik czy mogl bys lekko przybliżyć jaki bas wydostaje sie z dobrze zaplikowanego glosnika?
    - i jeszcze jedno czy ten glosnik potrafi od czasu do czasu potrzas samochodem?(irytuje mnie jak stoje sobie z dziewczyna na swiatlach a jakis loś podjezdza obok mnie i lupie mu z bagaznika jakas smieszna tuba ktora bardziej charczy niz"lupie" :P mam ochote wtedy wlaczyc swoj sprzecik ktorego jeszcze nie posiadam. Chciałbym żeby poprostu od czasu do czasu mial niezlego kopa :)

Teraz kilka pytań w związku z głośnikiem Hertz es250, postanowiłem sprzedać swoje altusy bo prawie ich nie slucham bo uszy mi sie za szybko meczą i zrobić sobie suba na es 250 lub es 200 bedzie to jako uzupełnienie do wieży techniksa hd301 w pokoju ok 17mkw bede mial ok 500 zl za altusy i wzmacniacz i to musi mi starczyc na całego suba + wzmacniacz roznica miedzy es250 (350zł) a es200 (250zł) jest w miare duza a czy duza w odsluchu?? jaki wzmacnicz byście proponowali do tych glośnikow? wydaje mi sie ze ok 150 rms to minimum co proponujecie sam wzmacha nie zrobie bo rece mi sie za bardzo trzesą ... ostatnio znalazłem strone z kitami nie pamietam nazwy ktoś korzystał z czagoś takiego? pomożcie

michone, masz dwa wyjścia,albo robić normalną skrzynke do bagaznika albo integre z tylną półką.Ja robiłem i tak,i tak.Wersja w półce będzie głosniejsza,normalka bo głośnik i BR sa skierowane bezposrednio do kabiny.I nie wiem czy to nie lepsze wyjście w Twoim przypadku.Można to ładnie nad butlą zrobić.
    Sama skrzynka w bagazniku tez ładnie daje i ta butla wcale jej nie przeszkodzi.Tyle że trza troszke wiecej watów wpompować w głosnik w stosunku do wersji w półce.I jedna mała uwaga,to jest głośnik nie do rabanki!On bardzo ładnie podkreśla dół,jest szybki i dość szczegółowy ale na zawody sie nie nadaje.Jak dla mnie jest zalążkiem ideału jesli chodzi o suba do auta w rozsądnych pieniądzach.

Do domciu weź lepiej 10 calówke,zawsze lepiej zejdzie a 17 metrów to nie tak mało.
    A wzmak do hertza w moim przypadku to kit NE107K i pędzi ES 300.

Skomentuj

co do tego kitu :) to powiedzmy ze bede mial juz to zmontowane to co jeszcze potrzebuje do tego jakies trafo? jeszcze cos? zabardzo sie nie orientuje w tych wlasnorobionych wzmachach...

Skomentuj

Do kitu jest potrzebny radiator,trafo,mostek greatza,kondensatory filtrujące a ponadto przydałby się fltr dolnoprzepustowy.

Skomentuj

no wlasnie... jesli chodzi o sam kit to nie powinno byc za duzego problemu ale o ta reszta :) jak bys mogl pomoc to prosze o jakies linki to sie podszkole

Skomentuj

Prosze:
            http://www.cyfronika.com.pl/kityNE/ne0107-k.htm
            http://www.cartonaudio.com/ramki.html
            W ostatnim linku znajdziesz obok gotowców również kondensatory,pogrzeb na tej stronce.
            Co do trafa to sa na cyfronice jak również www.toroidy.pl czy jakoś tak.

Skomentuj

mam pytanko a jak w samochodach sprawuje sie hertz??chodzi mi o zastosowanie w subach? albo IT w domu ? :) bo mogl bym sobie zrobic jeden wspolny subik do domu i do samochodu...

Skomentuj

Nie widzę przeciw wskazań.Z małą uwagą że te 8 cali IT w dużych pomieszczeniach może zniknąć.Najlepsza alternatywa to ES250,ES300 to już git.Ale czy będzie Ci się chciało biegać z dość ciężką skrzynką?
                Ja osobiście mam chęć zrobić próby z IT w domu,narazie mam wzmak rozebrany i to troszke mnie hamuje.Ale już niebawem.

Skomentuj

ja narazie "rozkminiam" nie chce kupic glosnika a pozniej nazakac... lepiej sie zapytac 10x pokombinowac pozbierac kasy :)

Skomentuj

- mam samochód sedan (oczywiscie w realiach dzisiejszych na gaz) w bagazniku jest butla gazowa 60 litrow za tylnimy siedzeniami... czy nie bedzie problem z przeniknieciem basu do komory pasażerskiej?
                    -zrób w półce,to bedzie najlepiej, tylko troszke roborty będzie bo wzmocnić plastiki podtrzymujące półkę po jakimś czasie trzeba będzie bo kiedyś w golfie sie rozpadły..
                    -z drugirj strony butla w niczym nie przeszkadza, bedzie ok.

- Magik czy mogl bys lekko przybliżyć jaki bas wydostaje sie z dobrze zaplikowanego glosnika?
                    -szybki, dokładny, zadziwiajacy jak na taki mały głośnik, nie łupie, gra. na zawody 08 sie nie nada, ale do słyuchania owszem, zajebisty.

- i jeszcze jedno czy ten glosnik potrafi od czasu do czasu potrzas samochodem?(irytuje mnie jak stoje sobie z dziewczyna na swiatlach a jakis loś podjezdza obok mnie i lupie mu z bagaznika jakas smieszna tuba ktora bardziej charczy niz"lupie" :P mam ochote wtedy wlaczyc swoj sprzecik ktorego jeszcze nie posiadam. Chciałbym żeby poprostu od czasu do czasu mial niezlego kopa :)
                    -nie bój sie, jeśli nie pojedziesz na zawody to każdego dresa z idiotyczną tubą 'superwojs' i radiem 'sonypojordolony' zagłuszysz jak nic tylko do tego trzeba bedzie kolo 200w rms i nie wygłuszony bagażnik..

miłego!

Skomentuj

najgorsze jest ze polka odpada... w najszerszym miejscu ma ok 20 cm... i jest od spodu metalowa... pokazuje przykladowe zdjecie moze nie zabardzo widac ale w polke raczej sie nie wcisnie....

Skomentuj

jesli chcesz być słyszalny na drugim końcu pięciokilometrowej ulicy to lepiej pomyśl o hertzu.

z drugiej strony to ciekawym rozwiązaniem jest przystosowanie schowka po stronie asażera na suba.. bardzo ciekawe rozwiązanie i widziałem takie własnie na IT mds 08 w peugeocie 206cc, tam została w mniejsce schowka, przed nogami pasażera zaadaptowana skrzynka na suba, nie brakowało miejsca na nogi, ale dużo jest roboty z włóknem bo z mdf to skrzynka miała tylko front i spód, tył był wiernym "odlewem" z włókna tak aby idealnie pasowało wszystko do kształtów miejscva w którym był schowek, taka lokalizachja nie miała wpływu na dzwięk i jakość bo i tak skąd sub gra nie usłyszysz..

pozdrawiam.

Skomentuj

jesli chodzi o hertza do tez ladnie zagra w samochodzie ?? jakim basem on gra bo narazie narobiliscie mi chcicy na tego IT

Skomentuj

hertz to mięsny bas. duuuużo mięcha!
                            IT zagra "ładniej" bardziej audiofilsko i nie narobi tyle hałasu, troche jakby spokojniej, ale będzie potrafił dać po plecach jak będzie trzeba.

tu widzisz zależy od tego co chcesz osiągnąć.
                            Jesteś z Legnicy, ja tam nie znam tam żadnego warsztstu CA żeby móc Ci polecić ale naprawde warto pójść i posłuchać.

ja wybrałbym IT, ze względu na cenę i na jakość, poza tym nie zawsze słucham HH i dlatego nie zależy mi na mięsku, a na osiedlu to i tak trzeba z głośnoscia uważać, bo sie lepiej u mnie nie chwalić że ma sie cokolwiek w bagażniku.. bo sie może zaraz nie mieć.. mimo garażu.

poza tym coraz częsciej dochodze do wniosku, że hertze to przreklamowana sprawa, słyszałem pare instalacji które na oko wyglądały ok, niby wszystko jak trzeba a jak posłuchać to bida, byćmoże to były wyjątki i źle zaaplikowane, ale taki wniosek mi sie nasunął.

napewno mając IT nikt z hertzem es 250 nie będzie mógł powiedzieć, że jego sub jest lepszy.. on jest troche inny, ale na pewno nie lepszy.. po prostu inny.

Pozdrawiam, wybór należy do Ciebie.

[ Dodano: 2005-06-25, 23:47 ]
                            acha i nie wygrzanych głośników nie ma co porównywać, bo ten IT zmienia sie nie do poznania po 30h pracy jest zupełnie inny niż na początku!

Skomentuj

Czaruję...
                            X