Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN20/80/2 2* TVM ARP-150-00/8 GDWK 10/80/T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN20/80/2 2* TVM ARP-150-00/8 GDWK 10/80/T

Dobra ostatnio na forum wbiliście mi do głowy że te głośniki co posiadam czyli GDN & GDWK ppotrzebują średnice by zagrało to po ludzku.
    Więc ja zastanawiam się nad takim oto rozwiązaniem i tym razem również proszę o opinie i pomoc.

Wszystko w jednej kolumnie, komora dla niskotonowca 30l oddzielona od sekcji średniotonowej w której miały by się znajdować 2 średniotonowce TESLI ARP-150-00/8 a pomiędzy nimi wysokotonówka GWK 10/80/T. W środku średniotonowej komory na tylne ściianki wykleiłbym drewnianymi klockami poprzycinanymi pod kątem 45* i wyłorzyłbym to owczą wełną. W komorze niskotonowca dałbym wytłumienie z owczej wełny.
    A wszystko to napędzać ma amplituner Yamachy RX-V450

No jak teraz jest to dobre połączenie czy o jeden średniotonowy za dóżo.
    Poradźcie.

No a dlaczego dwa średnie?Wydaje mi się że jeden spoko załatwi sprawe.No i do tego układu szukałbym coś z tonsila,ta tesla to chyba niezbyt dobry wybór.Ale to tylko moje zdanie,być może koledzy mnie poprawią.
    PZDR

Skomentuj

arp jest niezły ale nie pasuje kompletnie stylistycznie do kolumny.... będzie to wyglądało jak psu z d**y..... taka prawda czasami kolumna ma tez jakoś wyglądać a nie tylko grać.... trzymać wage i optycznie wyglądać na proporcjonalną.... ja bym radził zostać przy tonsilu.... mimo to że jego średniotonówki nie są najleprze to zarówno brzmieniem jak i stylistyką będą pasowały do reszty (proponuje coś z Gdn'ów z serii 13. mozna nisko ciąć i mają niezłą średnice albo tez mogą być 16/50??
      nie zauwazyłem tego wcześniej po jakiego wała chcesz 2 średniotonowce juz jeden będziesz musiał tłumić a co dopiero dwa....

Skomentuj

No dobra dam jeden średni.
        To w takim razie jak na wygląd patrzymy to czy są jakies tonsilowskie średniotonówki z membraną wykonaną z polipropylenu, bo jak patrzałem na stronie producenta to nie widziałem żeby jakiś miał takową.

!!!!!!!!!!!!!Proszę o Pomoc w doborze średniotonowca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Jeef, faktycznie wystarczy Ci jeden ARP (patrz mój opis).

Jeśli chodzi o wygląd to wszystkie głośniki komponują się doskonale i nie mam do nich zastrzeżeń. Powiem więcej, wyglądają świetnie. Wyglądem tworzą taką przyjemną piramidkę i wizualnie są bardzo proporcjonalne.

Co do brzmienia to ARP'em nie ma się co przejmować, gra wystarczająco dobrze i nie ma się co martwić o nadmiar średnicy bo na pewno nie przeskoczy GDN'a i kopółki.

A co do średniaka Tonsila to kolega Jeef musiałby budować dodatkową komorę na średniaka bo ta dzielona z wysokotonowcem pewnie byłaby za duża.

Ogólnie mówiąc będziesz z tego zadowolony. Pozostaje jeszcze sprawa zwrotnicy, która jest duzym problemem przy trzech drogach.

Acha i jeszcze jedno. Ta tytanówka ma specyficzny dźwięk, nie jest tak miękki jak przy kopółkach tekstylnych czy jeszcze innych. Ten jest bardziej ostry (nie w znaczeniu wyrazistości). To naprawdę jest kwestią gustu czy zastosujesz tytanówkę czy tekstyla. Mnie osobicie podoba się to co słyszę ale to moje zdanie bo ja lubię taki trochę ostrzejszy dźwięk. No i bardzo ważna rzecz, absolutnie nie wolno ciąć tej kopółki nisko. Jej potrzeba około 4500Hz i niżej nie ma sensu bo to tytan i już. No i GDN pokazuje pazury też jak się go utnie odpowiednio, czyli nie wyżej jak 600Hz. Od tylu też powinien ładnie przenosić ARP. Zresztą chłopakom na forum tak z doświadczenia wyszło co do ARP. Wszystko było na starym starym forum :)

Jutro może uda mi się dać fotki moich kolumn. Nie są skończone ale dają ładny obraz.

Skomentuj

Czaruję...
          X