Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumna do wzmacniacza gitarowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumna do wzmacniacza gitarowego

witam wszystkich.
    chce zrobić kolumnę głośnikową do wzmacniacza gitarowego 100W na 4 głośnikach.
    jeszcze nigdy nie robiłem kolumn. jak ktoś może mi pomóc to z góry dziękuje.
    chodzi mi o to jakiej mocy głośniki wystarczą przy 4ohm i 8 ohm no i jak dobrze wyliczyć i zbudować obudowę kolumny.
    pozdrawiam...

No jak 100W to raczej na jedym glosniku ... wiecej nie pociagnie

Skomentuj

A ja bym sie raczej nie zgodził. 100W to jak na gitare bardzo duża moc bo jej pasmo raczej nie schodzi poniżej 100Hz. Poza tym kolega pewnie lubi grać na przesterze więc ew. zniekształcenia wprowadzane przy większej mocy przez wzmacniacz nie będą przeszkadzały, a mogą nawet pomóc . Ja mam wzmacniacz 40w i do tego głośnik alpharda (ten do gitary) i jeszcze nigdy nie dałem maksymalnej głośności co prawda grałem tylko w domu ale było to niemożliwe bo chyba bym ogłuchł a napewno ten alphard efektywnością nie grzeszy w porównaniu z prawdziwymi głośnikami gitarowymi. Oczywiście granie w większych pomieszczeniach czy plenerze to nie to samo więc jeśli tylko jest miejsce to cztery głośniki to bardzo dobre rozwiązanie. Napewno będzie głośniej niż na jednym a te 100W powinno wystarczyć, napewno nie będzie za mało chociaż więcej zawsze może być.

Skomentuj

Czaruję...
      X