Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja

Witam. Chciałem się zapytać pewną sprawę. Czy podczas regeneracji głośnika można zmienić jego parametry mocowe. Akurat taki się składa że będę regenerować głośnik basowy unitry GDN 25/40/3 i chciałem się zapytać czy zamiast cewki 40W mogę dać np. 100W i czy zmienia się jego parametry i czy w ogóle możliwa jest taka modyfikacja????

Pozdrawiam

Można, tylko po co? Cewka to jest akurat najmniejszy problem i to raczej nie tylko od niej zależy moc. No bo co z tego że [przykładowo] cewka wytrzyma 100W, skoro już przy 30W będzie walić o dno nabiegunnika, a przy 50W przeciążenia będą tak duże, że puści klej i głośnik wypluje membranę...

Skomentuj

czy zmienia się jego parametry
      hmm no skoro zalożysz mocniejsza cewke no chyba logiczne ze sie zmienia parametry...
      Nie wiemm jak jest w 25/40 jaki tam jest uklad magnesowy, ale wiem ze w 25/60/1 jest mozliwa zamiana cewki 60W na 80W, 100 niestey juz sie nie miesci i napier.... w dno.
      Taka zamiana to juz jest wszystko "na leb i szyje" i "okreslanie " parametrów "pi razy drzwi i okno" !!!!!!!! Zreszta i tak ci to nie zrobi rożnicy, skoro nie wiesz ze kazda zmiana w glosniku zmienia T-S .... Jedyna rada pakoj to ustrojstwo do zamknietej budy.

Skomentuj

Ok. To Cewka 60W może jeszcze być? Chyba nie będzie walić w dno? Jaką membranę polecicie? Żeby była co najważniejsze mocna bo słucham techno a jak wiadomo techno to dynamiczna muza i nie chciałbym żeby mi się membrana „gięła” w impulsie????

pozdrawiam

Skomentuj

Tonsil GDN 25/40 i 25/60 to te same głośniki. Układ magnetyczny ten sam, cewki również takie same. Nawet parametry TS według producenta mają takie same...

Skomentuj

To czyli mogę zapiąć maksymalnie cewkę 80W?

Skomentuj

Wsadź cewkę N-50-24-68-4 od STX-a, nic wytrzymalszego za tę cenę nie znajdziesz. Poza tym moc nie jest parametrem który można sobie tak po prostu zmierzyć. I moc nie zależy od cewki, ale od ogólnej konstrukcji głośnika - z gówna bata nie ukręcisz.
              A to czego Ty potrzebujesz to na pewno nie nazywa się moc, ale niskie zejście basu i wysoka efektywność SPL.

W ogóle to nie wiem jak Ty sobie z tym poradzisz, skoro zadajesz takie pytania. Proponuję zapoznać się trochę z teorią, a zwłaszcza z parametrami Thielle-Smalla.

Skomentuj

z gówna bata nie ukręcisz
                święte słowa.... Za 49 zeta masz 27/150/8 który sprawdzi sie x2 lepiej niz ten regenerat. A porównojąc koszty kupna cewki, membrany, kopółki i kosztów wysyłki to nie wiem co sie bardziej opłaci.

A to ma być sub czy do kolumny czy do doniczki, do czego to chcesz?????

Skomentuj

Noo właściwie to mabyć kolumna basowa jako dodatek do wieży z sony. posiadam takie dwa głośniki 25/40 i chciałem je połćzyć równolegle i by było wtedy 4R i zasilić bym to chciał TDA7294 który juz u mnie chóla.
                  ile kosztowała by cewka, resor, i membrana i Ile mnie by to wyszło????

Pozdrawiam

Skomentuj

Ja do tych głośników stosuję resor R-111-37-5, trzeba powiększyć tylko otwór. Resor R-113-49-3 chyba też powinien pasować, ale ja go nie stosowałem (jest niższy o 2 mm). Cewki stosuję N-50-14-40-x, są jeszcze do wyboru N-50-24-68-x, ale są większe i ich nigdy nie używałem, więc nie mam pewności czy wejdą w ogóle w szczelinę magnetyczną.
                    Wszystkie ceny masz podane na www.stx.pl - wystarczy tylko zajrzeć. Cewki 50 mm masz w wersjach 4 i 8 ohm do wyboru. Oba rodzaje mają takie same wymiary, ale jedna jest 4 ohm. Co to oznacza? Że jest nawijana grubszym drutem niż 8 ohm, co przekłada się na większą wytrzymałość mocową. A Ty przecież chciałeś więcej mocy...

Skomentuj

To znaczy sie tak: chciałem kupić cewkę 8R i połączyc takie dwie równolegle czyli wtedy miałbym 4R i mos sumaryczna 2 cewek czyli jak bym kupił 2 cewki np. 80W - 8R to po połączeniu miałbym 160W - 4R <chyba logiczne>

Skomentuj

Czaruję...
                      X