Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obliczanie obudowy - co to za wzorki??????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obliczanie obudowy - co to za wzorki??????

Elou ludziska...

Znalazłem pewne wzorki w necie.

możecie się wypowiedzieć na temat tych wzorków?? wychodzą mi ujemne wartości długości kurka wodna . Może złe jednostki zapodaję albo cos?? Albo wogle są do d....

Mam taz pytanie: czy faktycznie liczy się tylko objętość (przy obudowie zamkniętej), i nieważne jakkie będą rozmiary obudowy?? przecież można zrobićmilion obudów o objętości np. 200 litrów. JAk to jest?

i inne : czy jest sensowne, żeby zrobić dość głęboką obudowę i zrobić przesuwaną tylną sciankę, żeby sprawdzić jak gra paczka przy takiej a takiej objętości????

Defectus

hm, a nie pomyslales o tym ze jak zrobisz przesuwna scianke to ona sama bedzie soe rpzesuwala pod wplywem basu? ;/. ( tak misie wydaje :) ).
    a co do tego 2 pytania cos tam o milionach obudow to ja wogole nie wiem o co Ci chodzi :| ( no ale ja sie nie znam :) ).
    Pozdrawiam
    Grzesiek

Skomentuj

Chętnie bym ci pomógł ale jestem kiepski z matmy.
      Pozdro

Skomentuj

a nie prosciej odpalic winisd, po co sie meczyc kalkulatorem, jeszcze jakies bledy zrobisz obliczeniowe i zbudujesz nie taka kolumne jak powinna byc

Skomentuj

ludzie skoro nie macie pojecia co to jest to po cholere wypowiadacie sie w temacie?

sa to wzory na strojenie i wyliczenie obudowy BR krok po kroku chyba wszystko jest napisane i wyjasnione nie wiem co moze byc w tym trudnego?

obecnie prace to z powodzeniem wykonuja symulatory typu WINISD i bas bax jednak taka zabawa na piechote moze nas duzo nauczyc o czym zapomina duzo ludzi z tego forum

Skomentuj

Musisz wiząść pod uwagę ,ze przy zmianie objętości zmienia się również strojenie.

Skomentuj

Witka...

"krótko" i treściwie: ( :P )

we wzorkach niby nic trudnego, tlyko ze jak wstawiam prametry głosnika konkretnego to mi wychodzą ujemne długości dla BR. Qtc wychodzi mi wg mnie realne, bo jak zmieniam sobie Vb ( objętość netto ) , to mi wychodzi rzad wielkości taki, że mogę śmiało zastosowac ten warunek na fb ( Qtc mniejsze lub większe niż 0,7 ). Natomiast już L wychodzi mi kurde ujemne.... nie jestem teraz na kompie z tymi konkretnymi obliczeniami, ale czym predzej zapodam dokladnie co wstawialem i w jakich jednostkach

Poza tym chce sie dowiedziec wiecej, niz tylko co wpisac np. do winisd i popatrzec na wyniki - orozmiary obudowy)

co do "miliona obudów" - kwestia jest taka, ze obliczajac obudowe na iles tam Hz, dostaję w wyniku objętośc obudowy dla danego głośnika. tak jest?? jeżeli tak jest to przecież moge zrobić obudowe 100 litrów na bardzo dużo sposobów - węższą , wyższą, szerszą - no kurde nie powiecie mi ze tak nei jest. i teraz moje pytanie dotyczylo tego, czy faktycznie aż taki wplyw na jakosc kolumny ma objętość, że kształt i poszczególne wymiary sie nie liczą, jeżli objętość jest taka jak nam wychodzi z obliczeń????
              tak sobie jeszcze pokojarzyłem - jak mają się ( powinny się mieć) poszczególne wymiary obudowy do długości fal jake będą sie w niej rozchodzić??

CO do przesuwanej ścianki to nie widze problemu żeby zrobić to tak aby się nie przesuwała podczas pracy głośnika. I gdyby miało mi to pomóc w zrobieniu dobrej obudowy to jestem na oprawdę skłonny to zrobić i sie pobawić, tlyko właśnie czy to ma sens??

A co zrobić na przykład, jeżeli WinISD wali mi ogromną obudowę, do przewożenia której potrzebowałbym TIR-a ( przesadzam ale wiecie o co chodzi :) ) Natomiast "fabryczne" rozwiązania o podobnych parametrach są zdecydowanei mniejsze. i teraz : jak "bezkarnie" zmniejszyc obudowe, jezeli obliczenia każą wykonać obudowę większą???

Może część was myśli ze sam stwarzam sobie problemy, ale chce wiedzieć co robię po prostu, a trochę mnie czas też goni więc piszę tutaj z problemami które widzę teraz, zanim zacząłęm cos "fizycznie" robić.

Skomentuj

program podaje obudowę dla której charakterystyka jest najbardziej płaska (czyli bez podbicia i bez szybkiego opadania) TYM SIĘ ZUPEŁNIE NIE KIERUJ. Sam możesz wpisywać objętosć jaka cię interesuje i wtedy zaczynasz stroić i się patrzysz na wykresy (przenoszenia,impulsu i innych) i wybierasz co cię interesuje. Na tym polega cała "zabawa".
                pozdrawiam

ps
                nie rób abudowy z przesuwną ścianką bo to jest bez sensu i nie ma żadnego uzasadnienia.
                a i co do kształtu abudowy to dla początkującego konstruktora nie ma to większego znaczenia czy będzie okrągła czy kwadratowa, po to się daje wytłumienie aby nie było zbędnych fal dźwiękowych.

Skomentuj

Czaruję...
                X