Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzory a ich zastosowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzory a ich zastosowanie

Witam

Bardzo zaciekawiła mnie lekturka o budowie zestawów niskotonowych.Już nawet zaczołem sobie wyliczać obudowe dla mojego głośniczka.Mam jednak taki mały problemik. Gdy np. w progami WinIsd podaje wielkość obudowy głośnika to ma być to wielkość wewnętrzna czy zewnętrzana??Dolicza sie do tego grubość wytłumienia??Grubość płyty z których jest wykonana obódowa??Jak to jest??

Pozdrawiam

On Ci podaje objętość w jakiej głośnik powinien pracować. Czyli tyle ma być dla głośnika, gróbość płyt musisz dobrać tak aby objętość wewnętrzna była taka jak podaje program, oczywiście po odliczeniu tylnej części głośnika ( bo tylna część głośnika jest w odudowie i zabiera objętość), jak również, zwrotnic terminali, transformatorów - wszystko to trzeba wliczyć bo to zabiera objętość.

Jedynie wytłumienie nie zabiera i w trakcie projektowania nie bierze się go pod uwagę.

Skomentuj

W miarę jak wgłębisz się w tematykę, dowiesz się brutalnej prawdy - że teoria zazwyczaj nijak ma się do praktyki. Nie jest wymagana aż taka aptekarska dokładność. Jeżeli przy obudowie 50 litrowej zapomnisz odliczyć objętość zwrotnicy albo terminala to się nic nie stanie. Nawet kilka litrów w tą czy w tamtą nie robi żadnej róznicy i nie powinno zauważalnie wpłynąć na zachowanie głośnika. Chodzi mi głównie o obudowy wentylowane i strojenie portu BR. I tak więcej złego wniesie tutaj rozrzut parametrów głośników niż ciut źle obliczony litraż.

Skomentuj

No i nie nalezy bezgranicznie ufac symulatorom bo jak glosnik ma wysokie Qts to symulator zaproponuje ogromna obudowe. Wiadomo ze czym wiekszy glosnik tym wieksza obudowa. Ale wszystko w swoich granicach.

Skomentuj

Czaruję...
        X