Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potężne kolumny na STX 32/300/8/SS wersja 2 poprawiona

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potężne kolumny na STX 32/300/8/SS wersja 2 poprawiona

Temat przeniesiono z elektroda.pl

To znowu ja tym razem z poprawioną wersją 2 kolumn na STX-ach.

Zwrotnice: zastosowałem zwrotnice firmy Janbo model SŁ-OT-U-8, która dysponuje podziałem 880/6600 Hz i tłumieniem 6/6/6/12 dB na okt.

Przetworniki: Wybrałem firmę STX ze względu na mały zakres pieniężny i wmiarę dobre głośniki. Głośnik Basowy to GDN 32/300/8/SS
    Średniotonowe 2 sztuki na kolumnę GDM 17/150/8/SS
    Wysokotonowy GDWK 11/200/8/AJ.

Obudowa: wymiary zew. wys: 109 cm szerokość 27 cm głębokość 42 cm. Płyta wiórowa o grubości 17 mm okleinowana sklejką. Obudowa typu B-R objętość basowca około 44 litrów strojona na 40 Hz długość tuneli to 29 cm i średnica 7,5 cm 2 sztuki montowane z przodu kolumny.
    Na wykończenie wybrałem sklejkę i polakierowałem ją 2x podkładem i 1x Domalux-em

Wrażenia z odsłuchu: myślałem że bedzie gorzej ale jest fantastycznie zarówno Bas jak i Sopran brzmią czysto i klarownie.
    Basowiec ma naprawdę potężne uderzenie, jego brzmienie jest ciepłe, głębokie, mięsiste a zarazem delikatne, nie jest przeciagły i ospały, dla mnie bomba, co do sopranowego nie mam zastrzeżeń, jest szczegółowy, delikatny i subtelny, bardzo dobrze współgra z Basowcem, miłą niespodzianką były Średniotonowe które grały prawie równo z basowym i sopranowym bardzo dobrze je słychać. Cała kolumna gra bardzo przyjemnie i dynamicznie a co najważniejsze głośno i potężnie.

Kosztorys:
    głośniki wiadomo ile kosztują na stronie STX jest cennik.
    zwrotnica: 65 zł
    4 tunele: 12 zł
    terminal: 3 zł
    wiórówka: 100 zł około
    gąbka: ok. 10 zł
    koszty przesyłki ogólnie: 72 zł
    klej poliuretanowy: 17 zł
    śrubki: 15 zł
    sklejka nie wiem ile kosztowała
    lakier (podkład + Domalux) 60 zł
    Razem: 583,2 zł

Zdjęcia są na stronie

http://www.gofer.za.pl/Moje%20kolumny.htm
    proszę o opinię i pytania. W razie czego zrobię dodatkowe zdjęcia

Zastanawiam się czym napędzić te kolumny.
Czaruję...
X