Temat przeniesiono z elektroda.pl
To znowu ja tym razem z poprawioną wersją 2 kolumn na STX-ach.
Zwrotnice: zastosowałem zwrotnice firmy Janbo model SŁ-OT-U-8, która dysponuje podziałem 880/6600 Hz i tłumieniem 6/6/6/12 dB na okt.
Przetworniki: Wybrałem firmę STX ze względu na mały zakres pieniężny i wmiarę dobre głośniki. Głośnik Basowy to GDN 32/300/8/SS
Średniotonowe 2 sztuki na kolumnę GDM 17/150/8/SS
Wysokotonowy GDWK 11/200/8/AJ.
Obudowa: wymiary zew. wys: 109 cm szerokość 27 cm głębokość 42 cm. Płyta wiórowa o grubości 17 mm okleinowana sklejką. Obudowa typu B-R objętość basowca około 44 litrów strojona na 40 Hz długość tuneli to 29 cm i średnica 7,5 cm 2 sztuki montowane z przodu kolumny.
Na wykończenie wybrałem sklejkę i polakierowałem ją 2x podkładem i 1x Domalux-em
Wrażenia z odsłuchu: myślałem że bedzie gorzej ale jest fantastycznie zarówno Bas jak i Sopran brzmią czysto i klarownie.
Basowiec ma naprawdę potężne uderzenie, jego brzmienie jest ciepłe, głębokie, mięsiste a zarazem delikatne, nie jest przeciagły i ospały, dla mnie bomba, co do sopranowego nie mam zastrzeżeń, jest szczegółowy, delikatny i subtelny, bardzo dobrze współgra z Basowcem, miłą niespodzianką były Średniotonowe które grały prawie równo z basowym i sopranowym bardzo dobrze je słychać. Cała kolumna gra bardzo przyjemnie i dynamicznie a co najważniejsze głośno i potężnie.
Kosztorys:
głośniki wiadomo ile kosztują na stronie STX jest cennik.
zwrotnica: 65 zł
4 tunele: 12 zł
terminal: 3 zł
wiórówka: 100 zł około
gąbka: ok. 10 zł
koszty przesyłki ogólnie: 72 zł
klej poliuretanowy: 17 zł
śrubki: 15 zł
sklejka nie wiem ile kosztowała
lakier (podkład + Domalux) 60 zł
Razem: 583,2 zł
Zdjęcia są na stronie
http://www.gofer.za.pl/Moje%20kolumny.htm
proszę o opinię i pytania. W razie czego zrobię dodatkowe zdjęcia
Zastanawiam się czym napędzić te kolumny.
To znowu ja tym razem z poprawioną wersją 2 kolumn na STX-ach.
Zwrotnice: zastosowałem zwrotnice firmy Janbo model SŁ-OT-U-8, która dysponuje podziałem 880/6600 Hz i tłumieniem 6/6/6/12 dB na okt.
Przetworniki: Wybrałem firmę STX ze względu na mały zakres pieniężny i wmiarę dobre głośniki. Głośnik Basowy to GDN 32/300/8/SS
Średniotonowe 2 sztuki na kolumnę GDM 17/150/8/SS
Wysokotonowy GDWK 11/200/8/AJ.
Obudowa: wymiary zew. wys: 109 cm szerokość 27 cm głębokość 42 cm. Płyta wiórowa o grubości 17 mm okleinowana sklejką. Obudowa typu B-R objętość basowca około 44 litrów strojona na 40 Hz długość tuneli to 29 cm i średnica 7,5 cm 2 sztuki montowane z przodu kolumny.
Na wykończenie wybrałem sklejkę i polakierowałem ją 2x podkładem i 1x Domalux-em
Wrażenia z odsłuchu: myślałem że bedzie gorzej ale jest fantastycznie zarówno Bas jak i Sopran brzmią czysto i klarownie.
Basowiec ma naprawdę potężne uderzenie, jego brzmienie jest ciepłe, głębokie, mięsiste a zarazem delikatne, nie jest przeciagły i ospały, dla mnie bomba, co do sopranowego nie mam zastrzeżeń, jest szczegółowy, delikatny i subtelny, bardzo dobrze współgra z Basowcem, miłą niespodzianką były Średniotonowe które grały prawie równo z basowym i sopranowym bardzo dobrze je słychać. Cała kolumna gra bardzo przyjemnie i dynamicznie a co najważniejsze głośno i potężnie.
Kosztorys:
głośniki wiadomo ile kosztują na stronie STX jest cennik.
zwrotnica: 65 zł
4 tunele: 12 zł
terminal: 3 zł
wiórówka: 100 zł około
gąbka: ok. 10 zł
koszty przesyłki ogólnie: 72 zł
klej poliuretanowy: 17 zł
śrubki: 15 zł
sklejka nie wiem ile kosztowała
lakier (podkład + Domalux) 60 zł
Razem: 583,2 zł
Zdjęcia są na stronie
http://www.gofer.za.pl/Moje%20kolumny.htm
proszę o opinię i pytania. W razie czego zrobię dodatkowe zdjęcia
Zastanawiam się czym napędzić te kolumny.