Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa- pytanie do Wiedzących - prośba o radę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa- pytanie do Wiedzących - prośba o radę

Witam, jestem nowy na tym Forum, proszę o pomoc w następującej sprawie: czy ten głośnik Canton (z zestawu RS6), jest wart zachodu w temacie car audio, tzn. czy robienie na niego obudowy o parametrach sensownych do samochodu umożliwi użycie do niej tego przetwornika? Zaznaczam, że nie jest moim zamiarem uzyskanie super niskiego basu, który będzie rozłupywał blacharkę auta, wolę mieć sensowny, czysto grajacy głośnik( nie chodzi o hi-end). Ważne dla mnie jest też, aby obudowa była względnie mała( pojemność bagażnika), a także, czy ma to być bassreflex, czy zamknięta( w takim wypadku, czy membrana musi być odsłonięta w całości- głośnik ma 20 cm, a w aucie otwory są 165 mm, półka jest stalowa). Mam też pytanie o resztę komponentów zestawu( jest 3- drożny), jak, a może, czy w ogóle( myślę o tym konkretnym zestawie), zabudować poszczególne przetworniki( w aucie są 130 mm w drzwiach przednich- fabryczne). Oto parametry zestawu, które otrzymałem, dzięki uprzejmości dealera Canton, f-my Horn Distribution:
    RS 6/97 baugleich RS 3.28
    Re = 3,3 Ohm
    Mrad = 10
    Fs = 51,01
    Vas = 56,35
    Qms = 3,84
    Qes = 0,70
    Qts = 0,59
    Cmes = 0,00067
    Xmax = +/- 12mm
    Pel = 200 Watt

Wege Systeme
    Gehäuse W 28.25:
    Bass-Reflex: 50 Liter
    Rohr:
    a) D = 70 mm L = 65 mm
    b) D =100 mm L = 150 mm
    Dzięki za wszelkie informacje,
    pozdrawiam Forumowiczów
    Krx

Witam
    Masz przecie napisane 28L closed i BR 50L a punkty a i b to wymiary rurki BR ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnia
      Witam
      Masz przecie napisane 28L closed i BR 50L a punkty a i b to wymiary rurki BR ;]
      Hehe az tak nowy nie jestem, pytam praktyków: co lepsze, zamknieta, czy BR. A może zmniejszyć pojemność obudowy( nie zamierzam robić suba). I jeszcze jeden sprawa, myślę o wstawieniu tylko 1 głośnika basowego. Jak bardzo warto dać dwa? Ma 200 mm, powinien w aucie wyprodukowac dosc basow, a oszczedzi troche bagaznika

"wisnia" dzieki za zainteresowanie, prosze dalsze rady :)
      pozdrawiam
      Krx

Skomentuj

ze względu na wysokie Qts do zamkniętej

Skomentuj

Czaruję...
        X