Mam pytanko czy ta zwrotnica http://allegro.pl/show_item.php?item=56548517 będzie dobra do 27-300-4-sc . Niskie ciącie takie wręcz jak dla mnie idealne tylko chciałbym się spytać czy ktoś coś wie o jakości tych zwrotnic? cena kusi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
27-300-4-sc
Collapse
X
-
Sam popatrz - czy pięć kiepskich elementów umieszczonych na płytce drukowanej może stanowić dobrą zwrotnicę trójdrożną? Bo chyba nie...
Z gotowców za podobną cenę wolałbym już to: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...0&vSubPage=274
Co prawda jest nieco wyższe cięcie (800/5500), ale za to tłumienie 12 dB. Jeżeli nie planujesz jakiegoś nietypowego rozmieszczenia głośników w kolumnie, to chyba nie ma sensu niżej ciąć. Przynajmniej średniotonowy nie będzie zbyt katowany.
Skomentuj
-
Tesla ma średnio 86 dB. STX ma deklarowane 91 dB. Ale osiąga je w paśmie, którego już nie będzie przetwarzał ze względu na niskie odcięcie. Poniżej częstotliwości podziału (czyli poniżej 150 Hz) ma podobną efektywność jak Tesla. Dochodzi jeszcze spadek efektywności na elementach zwrotnicy.
Przynajmniej takie jest moje rozumowanie, zobaczymy jak to będzie w praktyce.
Skomentuj
-
michcio16, o zworotnice zapytaj tutaj http://subwoofery.pl/
ja tam kiedys pisalem czy wykjonaja zworotnice z podzoalem 150/3500 i pisali ze koszt to 40zl za taka zwrotnice :)ale nie wiem ile prawdy w tym bylo:]ale mozesz sie zapytac
Skomentuj
-
Pamiętaj, że im wyższy pierwszy podział, tym więcej średnich tonów wydobywa się z boku kolumny. A tak nie powinno być - średnie ze względu na swoją kierunkowość mają być skierowane prosto w słuchacza, a nie gdzieś w bok. Oczywiście częstotliwości rzędu 150-200 nie można chyba nazwać średnimi, bo to jeszcze taki "wysoki" bas. To jest jeszcze w miarę rozsądny podział. Ale przykładowo na 400 Hz już bym się nie zdecydował.
Niestety im niższy podział, tym lepszy głośnik średniotonowy trzeba zastosować ze względu na wytrzymałość mocową. Przy niskim podziale trzeba również zastosować oddzielną komorę dla średniaka, inaczej będzie nam odtwarzał częstotliwości dopiero od kilkuset Hz. Około 3 do 10 litrów, zależnie od głośnika. Z tego też względu głośnik nie może mieć zamkniętego kosza.
Skomentuj
-
Ja chcialbym dodac cos od siebie: nie da sie wykonac tanim kosztem zwrotnicy 3 droznej do zestawu z glosnikiem niskotonowym z boku !!!! Jak chce sie to zrobic tanim kosztem to efekty bywaja mizerne, tak niski podzial 150-200Hz wymaga bardzo duzych wartosci elementow a co za tym idzie jakosc elementow musi byc odpowiednia, po drogie impedancja w tym przedziale dla glosnika niskotonowego zmienia sie tak gwaltownie ze zaden "gotowiec" nie jest w stanie poprawnie odwzorowac takiego podzialu, to jest poprostu niemozliwe!! Jak ktos mi znajdzie 2 wofery roznych firm o takiej samej impedacji przy 150Hz to gratuluje. Taka zwrotnice niestety trzeba zaprojektowac, przetestowac i poprawic. Wyliczymy sobie ladnie elementy na 150Hz a tu nagle podzial wychodzi nie dosc ze na 250 - 300Hz to jeszcze z jakimis gorkami i dolkami.
Namawiam do bezwzglednego projektowania takich zwrotnic.
Pozdrawiami-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
oki wziołem się za projektowaniei mam dwa pytania :
1.Czy cewka powietrzna może być 0,7 tanio by wyszło .
2.Czy dobrze obliczyłem dla głośników 4 ohm :
C1= 7,03125 µF
C2= 70,137 µF
C3= 7,03125 µF
C4= 70,137 µF
L1= 0,225 mH
L2= 2,245 mH
L3= 0,225 mH
L4= 2,245 mH
przy podziale : 400/4000.
dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o następne
Skomentuj
-
1. Cewka może być i nawet 0,1 ale wtedy miałaby dość dużą rezystancję. Zależy do czego ma być ta cewka - do wysokotonowego na pewno nie ma sensu dawać tak grubego drutu. A do niskotonowego to może być za mało jeżeli planujesz ładować w to dużo mocy.
2. Pomiary! Borys dobrze mówi. Taka zwrotnica jest nic nie warta. Elementy wyliczone ze wzorów przyniosą niespodziewane i nieporządane "efekty" w postaci nierównej charakterystyki częstotliwościowej i fazowej, dziur w paśmie i nieprzewidywalnych czestotliwości podziału.
No i pierwszy podział stanowczo za wysoki jeżeli basowy ma być z boku, i stanowczo za niski jeżeli ma być z przodu.
Skomentuj
Skomentuj