Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 5.1 - mikro pokój - wstępna przymiarka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 5.1 - mikro pokój - wstępna przymiarka

Przymierzam się do zrobienia zestawu 5.1 do mojej kanciapy: ca 5m2.

Dlaczego 5.1 ? Ma służyć do oglądania filmów (lubię słyszeć wybuchy z tyłu) i słuchania muzyki (kolumienki muszą być niewielkie a sub przyda się do kotłów).

Całość napędzana: komp(uprzedzam uwagi - jest bardzo cichy, a "na warsztacie" jest z zabytek z całkowicie pasywnym chłodzeniem) -> Live 5.1 (na razie) -> 4 x TDA i stary technics do suba.

Względy "lokalowe" nie pozwalają na normalne przody więc rozwiązanie a'la komputerowe: 4 monitorki: kopułka + coś małego np. ARN 100-10/8 (lub coś innego byle małego).

Subwoofer: na pewno w obudowie zamkniętej, może jakaś 16-tka.

Oceniam, że moc (wzmacniacza) potrzebna do nagłośnienia to jakieś 4x2 + 8 W !!!!!

Pytania:
    1. Jak nisko z pasmem kopułki (np. od kolumny 60W) mogę zejść przy tak małej mocy.
    2. Jak odciąć pasmo subwoofera (dół) bo na 2 metrach będzie mi pompował przy relatywnie wysokiej częstotliwości i czy muszę stosować filtr dolnoprzepustowy jeśli subwoofer będzie zasilany tylko sygnałem "sub" ?

Krytyka ? Pomysły ? Sugestie ?

Czekam.

JAk juz to zastosoj arn 116, 10 to chyba az za male:P
    16 na suba?
    i tak po pierwsze ile kasy na glosniki?

Skomentuj

podana przez Ciebie moc wzmacniaczy jest zdecydowanie za mała niestety :/ jeśli szukasz tanich satelitek to na tył spróbuj zamontować szerokpasmowce np ARZ w malutkiej Closed, na front dałbym ARV + ARN116 jak mówi Maxi, a subik STX GDN-22-120-4-SC w obudowie 15l (np subik z zestawu Creative P580 ma 11l) ze wzmacniaczem np na TDA2050 -50W. Do frontów i tyłów możesz dać to samo TDA2030. Kosztowo wyjdzie bardzo mało a już jakoś powinno zagrać

Skomentuj

Maxi, może dokładniej:

założyłem topic bo wszyscy piszą o setkach Watów, a "kanciapa" ma 5 metrów kwadratowych,
        Przy komputerowych piszczkach (ok.2 x 1 W znamionowej) jest już dosyć głośno.
        Gdyby można było kupić dobrej jakości głośniki o mocy 5 W to i tak by było za dużo.
        Najwięcej mocy "pożerają" najniższe częstotliwości, a od tego jest Sub.
        I tak będą alpejskie kombinacje z ustawieniem, żeby głośniki nie piszczałe w uszy - może "soczewki" rozpraszające ?

Skomentuj

Wiem ze to ma byc DIY ale zestaw 5,1 Creative lub Logitech byly by najprostszym rozwiazaniem do tak malego pomieszczenia

Skomentuj

Primo: wzmacniacze już są: 12 W na kanał, sub jak napisałem napedzany z technicsa jakieś 2 x 50 (marnotrawstwo prądu ale to na razie).
            Secundo: przykład TVM-a bo takie znalazłem małe basy, na pewno są jakieś lepsze - piszę na forum, bo wybyłem z branży za wczesnego buzka i nie wiem co jest "cool".
            Tertio: TAK to ma być DIY i może kosztować tylo co 3 kpl. Z-530.

Co do za małej mocy - wystarczy policzyć przy jakiej mocy bedziesz miał 80dB w pokoju.
            Dla porównania: dla normalnego nagłośnienia pokoju 20m2 używałem kolumn otwartych z głośnikiem o mocy znamionowej 1 W (słownie: jeden Wat)

Skomentuj

to się nazywa genialny słuch :) ja podtrzymuję swoją opinię :)

Skomentuj

WIT WITA

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to proponuję lampowy bardzo prosty na polskiej lampie pcl 86
                moc ok 2w wystarczy w 100 % sam mam niewiele większy pokój . Schemat wzmaka jest w Elektronice Praktycznej.
                Jeżeli chodzi o głośniki to proponuję gdn 13/40/2 i do tego dobrą kopułkę może być nieśmiertelna 11/100 .

Pozdrawiam
                WIT

Skomentuj

WIT, taką PCL'kę to można zastosować np. do Tesli ARZ, która ma wysoką efektywność i nawet z tych 2W zagra głośno (ps. pcl nie ma 2W, tylko 1,6W chyba), ale nie ze zwykłymi teslami z efektywnością rzędu 84dB.

Skomentuj

Dzięki i pozdrowienia dla Wita - nareszcie ktoś rozsądny :)

Ta kopułka rekomendowaną, częstotliwość podziału ma 4,9 kHz, na angielskiej stronie tonsilu nie ma charakterystyk - więc nie wiem czy można i warto zejść z częstotliowością niżej - zresztą wymiana kondensatora później to niewielki problem.

Później policzę objętość dla niskotonowego - jeszcze tego nie robiłem - chciałbym się zmieścić w 7 litrach.

Z lampami to dobry pomysł, ale nic na nich jeszcze nie robiłem - zostawię to na później - pewnie bez eksperymentów się nie obejdzie :).

Skomentuj

Czaruję...
                    X