Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Walka z wiatrakami czyli akustyka malego pomieszczenia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Walka z wiatrakami czyli akustyka malego pomieszczenia.

Sytuacja jest beznadziejna... ...no ale coz jakos trzeba z tym zyc.

Pokoj ma wymiary DxSxW 233x190x220cm... ..czyli mala klitka o powierzchni 4,5m^2.
    Jak to w takich pomieszczeniach bywa powstaja tutaj cholernie duze podbicia, fale stojace i innego typu syfy.

Tak wyglada rozmieszczenie kolumn:

A tak akustyka tego pomieszczenia (zakres 0d 0-150Hz, 1s=+1Hz)

Jak widac na wykresie sa 3 podbicia:
    1. To najprawdopodobniej podbicie wzmacniacza... ... w niczemu nie przeszkadza a nawet dodaje ladnego niskiego basu (30Hz)
    2. To fala stojaca pomiedzy scianami 233cm (okolo 73Hz)
    3. To fala stojca pomiedzy sufitem i podloga 220cm (80Hz)

No i pytanie brzmi jak sie pozbyc podbic 2 i 3?

Cena gotowych ustrojów akustycznych jest zbyt duza... ...zreszta szczerze to nie ma dla nich miejsca :(
    Moze takie rozwiazanie by cos dalo:

Na pierwszym rysunku widok z boku pokoju, na drugim z góry.
    Na czerwono zaznaczylem dodane płyty KG. Dwie podwieszane pod sufit na krotkich lancuchach tak zeby przod byl okolo 2-3cm od sufitu a tył maks 10cm.
    Jedna płyta na scianie za plecami i podobne odchylenie.

Co o tym sadzicie?... ...wiem ze w tak malym pomieszczeniu to walka z wiatrakami ale jakos musze przez najblizszy rok z tym zyc i szukam taniego i w miare dobrego sposobu aby poprawic jego akustyke.

Z wszelkie sugestie bede wdzieczny.

pomysł spoko, tylko musisz to jakoś spoko zrobić... jak Ci zależy na wysokości sufitu możesz dać takie "piramidki" z drewna... im będą mniejsze, tym ich więcej musi być. Wtedy fala będzie odbijała pod różnymi kątami. I najlepiej, żeby nie miały ścian pod kątem 45 st tylko np 30/60

Skomentuj

MarasK, Mozesz mi podac gdzie takie cos jest dostepne i ile kosztuje?

Skomentuj

moze wytłaczanki po jajkach :P

Skomentuj

np tylko pomaluj, a czegoś takiego do kupienia (w rozsądnej cenie) nie widziałem, zrób sobie sam - rozcinasz drewniany sześcian na np 6 cześci, albo na 4, a wtedy wyjdą "trójkąty 3D" :)

Skomentuj

MarasK, Domyslalem sie ze to nie jest dostepne... ..ja mowie tutaj o tanich i dostepnych srodkach.

Wytloczki do jajek (nie liczac ze wiejsko takie cos wyglada) nic nie zrobia z taka czestotliwoscia. To musi byc twardy material.

Skomentuj

przecież coś takiego będzie tanie :| a co do wytłoczek nie masz racji - w studiach nagraniowych stosuje się gąbki z takimi "stożkami" i nie wydaje mi się, żeby były twarde :)

Skomentuj

MarasK, ok ale one nie dzialaja na czestotliwosci ponizej 150Hz. Slyszales kiedys zeby gabka wytlumila bas?

Skomentuj

najlepiej rozpraszaja fale ROSLINY :P iglaki i o malych lisciach :P ustaww jakies rosliny ok 80cm i bedzie ok.
                  dobrze rozpraszaja firanki i zasłony o nie jednakowej fakturze,

na sufit moze zrobic panele z plty wiurowej cos jak podwieszany sufit tylko pod róznymi katami

odsun kolumny od scian :P

Skomentuj

aryan, hmmm ten pokoj ma 2,2x1,9m jak odsune kolumny od scian to sie znajda na srodku pokoju.
                    firanki, kwiatki i innego typu miekie elementy nic nie daja na tak niskie czestotliwosci.

A co do sufitu to juz podalem takie rozwiazanie... ...tylko sie zastanawiam czy nie ma jeszcze jakiegos innego wyjscia.

Skomentuj

firanki i kwiatki nie beda zachoywac sie jak podczas tornada :P

Skomentuj

W poprzednim mieszkaniu miałem podobny kłopot, częściowo go rozwiązałem w następujący sposób: do ścian na całej szrokości ( w twoim przypadku za tapczanem i za kolumnami ) przy suficie przymocowałem drewniane listwy 4cm x 4cm i na tych listwach zawieśiłem wykładzinę dywanową sięgającą podłogi a podłogę pokryłem baranimi kożuchami. Wykładzina dywanowa zawieszona na ścianie z kilku centymetrowym dystansem od ściany pochłania skutecznie energię akustyczną w całym paśmie. Po takiej modyfikacji pomieszczenia następuje również negatywny efekt - jest o kilka dB ciszej.

Skomentuj

Stosowanie jakichkolwiek nieregularności na ścianach czy suficie mija się z celem w tym przypadku. Po prostu długość fal dla niskich częstotliwości jest wielokrotnie od nich większa.
                          Podobnie sprawa wygląda z wszelkiego rodzaju materiałami tłumiącymi. Nawet w największych komorach bezechowych gdzie kliny są ogromne nie udaje się wytłumić najniższych częstotliwości.
                          Jedynym skutecznym sposobem będzie chyba wykonanie pułapek rezonansowych nastrojonych na częstotliwości przy których powstają fale stojące i eksperymenty z ustawieniem kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                          X