Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w budowie kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w budowie kolumny

witam jestem w trakcie robienia kolumny 2-wu droznej ! mam do was 2 pytania , tematem tych pytan jest sam konstrukcja kolumny. dzisiaj bylem w castoramie i kupilem plyty wiorowe ! o gruboscie 1,6 mm , mysle ze to dobry wybor , kolo pocil mi je ale za wyciecie otworow zazyczyl sobie 38 zł , smieszna cena zdeczka , a wiec musze to zrobic w domu ... a wiec po
    1 czym najlepij wyciac otwory ?? ( nie mam wyzynarki ! )????????
    moje 2 pytanie rozchodzi sie mo uszczelnienie lub zatkanie szpar miedzy obudowa , czy mjalepiej to zrobic ?, moze sylikonem ??? z gory dzieki pozdrawiam!

nie masz wyżynarki - kup, bez tego raczej nie zrobisz.... ew piłą włoskową. Ale polecam wyżynarka - nawet taka za 30zł + wąski brzeszczot.

szpary silikonem to dobry wybór.

Skomentuj

spoko dzieki za szybka odpowiedz ale wiesz mi nie zalezy na rownych otworach ! byle by glosnik wszedl , br i terminal , a gdzie moge kupic taka wyzynarke ?? chyba na gieldzie co ??? a nie moge zrobic wiartarka wraz z bszeczotm???

Skomentuj

otwory pod głośniki ostatecznie można zrobić wiertakrą ale pod b-r i terminale będzie ciężko. Lepiej zainwestować albo pożyczyć się wyżynarki.

Skomentuj

Ja prowizoryczne otwory lub takie których krawędzi nie będzie widać robie wiertarką. Bardzo żmudna robota. Rysujesz sobie tokładnie otwór bądź dowolny kształt a potem od strony wewnętrznej wiercisz na obrysie dziury małym wiertłem. Jedna przy drugiej. Następnie jakimś dłutem, brzeszczotem ew. wiertarką i wiertłem rozwiercasz lub przecinasz pozostałości między dziurami tak żeby środek dało sie wyjąć. Otwór jest nierówny ale po przeszlifowaniu nie jest najgorzej ale powtarzam że to bardzo męcząca i niedokładna metoda.

Skomentuj

Konsul jestem z Toba:P
            Ja tez robie dziury pod glosniki wiertara:p pod br, terminal tez:P I powiem ze wychodzi calkiem calkiem, jak wywierce to papier scierny i sie ladnie wyrownuje:)
            No ale to jest troche roboty... trzeba miec do tego checi i czes bo troche to zajmuje;/
            No ale jeszcze troche i moja zmagania z wiertarka sie skoncza i bedzie wyzynarka :P

PS. ja zawsze wierce od strony zewnetrznej:P dziurka przy dziurce;]

Skomentuj

Kup wyrzynarkę. Kupisz nawet najtańszy shit za 30 zł i nie pożałujesz. Moja wyrzynarka już trochę przeszła, a nie używam jej tylko do otworów - normalnie wszystkie płyty nią kroję wzdłuż i wszerz. Tylko brzeszczoty od czasu do czasu wymieniam. I nie jest to wcale jakiś wypasiony sprzęt, tylko zwykła TOYA z supermarketu. Co prawda kosztowała aż 79 zł, ale to jest akumulatorowa 18V. Cały czas działam na prostowniku, bo bateria na długo nie starcza przy ostrym cięciu.
              Takie coś mi się udało wyciąć:

I nie mówcie że to krzywo, bo to nie jest żadna wielka komora na średniotonowy, tylko malutki otworek na podłączenie gniazda speakon (początkowo miał być terminal), ma może ze 3 cm średnicy.

Co do uszczelnień - jak wszystko dobrze pokleisz, zaszpachlujesz i ofornirujesz - to nie będziesz potrzebował żadnych uszczelnień, chyba że do uszczelnienia jakiejś komory wewnątrz które szpachla lub klej nie złapał. Wtedy zalać gęstym wikolem albo silikonem

Skomentuj

dzieki wam za odpowiedzi bardzo mi pomogliscie ,, a czym mozna obudowac lub okleic kolune , nie mowie tu o fornicie!

Skomentuj

http://diyaudio.pl/articles.php?id=1...7255c288f56457

od poczatku do konca :)

Skomentuj

Fornir jest chyba najlepszym sposobem na wykończenie, ale jest trudno dostępny w wielu miastach i czasami strasznie drogi. Ale na allegro sprzedają tanio.
                    Można okleić folią samoprzylepną - NIE POLECAM. Bardzo się rysuje, lubi się zdzierać, zadzierać i samoczynnie odklejać. Bardzo się kurzy, gorzej się wyciera bo powierzchnia jest lekko chropowata.
                    Można też pomalować farbą/lakierem.
                    Można okleić szmatą/kocem/dywanikiem samochodowym (jak zwał tak zwał) albo skórą lub skajem.
                    Niektórzy obudowują swoje kolumny panelami podłogowymi, ale to dosyć dziwny sposób. Widziałem nawet jak ktoś okleił kolumny zwykłą tapetą ścienną.
                    Pamiętam jak to kiedyś, jakieś 10 lat temu moi rodzice oklejali meble w kuchni - mieli taką okleinę w rolce a'la fornir - bardzo sztywna i krucha, trzeba to było najpierw namoczyć w wodzie, a potem żelazkiem wprasować w mebel. To było dobre - niestety dzisiaj nigdzie czegoś takiego nie widziałem do kupienia.

Skomentuj

moim sposobem na dziury wszystkiego to uwaga >> wiertarka reczna<< dziury wierce wiertlem 4 mm obok siebie(no teraz juz nietak bardzo bo mi sie wiertlo zlamalo i resztka wierce i znosi :) ) potem jakim kolwiek nozykiem przecinam/rozrywam te dziury ,wybijam kółko i nozem z piłka wycinam nierownosci(bardzo równe kółko mam) i dziura gotowa,liczyłem razem ile jzu dziur wywiercilem pod glosniki,okolo 600, np wiercenie dziury pod stx 27 zajelo mi 30 minut ,po 30 minutach moglem montowac glosnik...(aktualnie niemoge go wykrecic po mi srubki sie nieprzykleily :[ )
                      pozdrawiam

Skomentuj

Też sie bawiłem wiertarką dopuki nie kupiłem wyrzynarki za 40zł która jak sie okazało była do bani bo pokrzywiłó sie szybko mocowanie do brzeszczota :/ W zasadziemozna by dorobić lub dokupic takie coś lecz nie chciało mi sie już bawić wyrzynarką za 40 zł :) Według mnie najleprzą metodą ciecia dziur pod wysokotonowce i średniotonoce to otwornica do drewna przy czym nie takie gówniane co można kupić w komplecie :/ Bo takie są do niczego i sie gną. Chodzi mi tu o otwornice grube i sztywne... Ja używam Bosha niebieskie - To są narzęzia nie do zdarcia. Jak nie można dostać otwornicy danej średnicy to można zainwestować w 'cyrkiel' z regulacją średnicy. Do do mowych warunków w kastoramie można dostac do średnicy 120 mm. Więkrze otwory to już wyrzynarka... Dla mnie Topex czy inne Toye to już przeszłość bo w Sobote urzywałem przemysłowej wyrzynarki niebieskiej Bosha i przezyłem szok jakosciowy.

Skomentuj

u mnie w miescie takie otwornice z grubej blachy, bardzo solidne i naprawde nie do zdarcia kosztuja groszae na rynku u ruskich. widzialem tez taka 150mm ale to juz w sklepie za ok 120pln;p mupilem sobie do wycinania dziur i frezow frezarke za 100pln toye i naprawde jest spoko. mam tez kilku znajomych stolarzy i jeden ktory ma tez full sprzetu typu boch i haitachi polecil mi niektore budrzetowki i powiedzial ze sam sie na to przezuca, dostaje w dupe i ma rok gwarancji. pada, dostaje nowa. a jakosc nie jest najgorsza. pozdrawiam

Skomentuj

A ja dzialalem laubzega. Wykosztowala mnie ok 25zł. W 1,5h wycinam trzy otwory o srednicy kolejno 80, 90 i 180mm :)
                            Roboty sporo, ale efekt zadowalajacy.

Skomentuj

heheh ja dalem juz delem dechy zeby mi starszy wyciol w niich otwry!! tak zobaczyl ze sie mecze z tymi otworami i powiedzial << daj zabiore je do pracy i mam juz zajefajne proste dziury hahaha kurde nie wiem czym to okleic bo u mnie nie ma tego forniru chyba zdecyduje sie na okleine ! albo moze pomaluje poprostu na czarno i tyle ale nie wiem jak to bedzie wygladac na surowej plycie! ?

Skomentuj

masz napewno jakies odpady z plyty, nawet te po otworach... mozesz pomalowac kawalek i zobaczyc!! troszke swojej inwencji naprawde nie zaszkodzi....

Skomentuj

Jesli sa to zwykle wiorowe to bedzie wygladac kaszaniarsko.
                                  Przy lakierowaniu wiorowki polecam szpachle. Tymbardziej, ze cos musisz zrobic z wkretami. Jakos je zamaskowac.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X