Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwooferowe dziwadelko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwooferowe dziwadelko :)

Po zrobieniu nowych hmm....big monitorkow ( http://elektryk.info/tematy_71.htm )
    Zostaly mi cztery nieroby, znaczy sie tonsilowskie gdny 16/30/8. Jak wiecie, parametrami ten glosnik nie grzeszy (plus dla producenta za szczere i raczej autentyczne parametry na stronie).
    Glosniki ladnie wykonane, i szkoda mi bylo je zpieniezac, tymbardziej, ze dostalbym za nie raczej psie pieniadze.
    Zostaly mi tez pudla od tych glosnikow.
    Wzialem zatem jedno pudlo, cztery glosniki i jakis tam b-r (6,5x13), ktory mialem z poprzedniecho smiechosuba.
    Skrecilem to w izobara pusz-pull, polaczylem zas rownoleglo-szeregowo, czy jak to tam okreslic.
    W kazdym razie, teoretycznie, caly uklad gra jako 8ohm :) Chcialbym 4 ale nic mi nie przychodzi do glowy jak tego dokonac.

I teraz wrazenia....no coz, nie wiedzialem, ze z tych glosnikow moge w takiej prowizorce uzyskac taki milutki, gleboki i calkiem niski bas!!. Przepieknie uzupelniaja moje nowe kolumienki na teslach.

Niestety nie mam do tego dziwadelka dobrego wzmaka, bede musial cos sklecic, albowiem na blaupunkcie (mimo, ze dobry wzmak) i prostowniku raczej nie osiagne dobrego efektu.
    Jak brat z roboty wroci, to podlacze tego suba w samochodzie....juz sie nie moge doczekac.

I pare fotek, zebyscie sie mogli posmiac.
    Konstrukcja wymaga kompleksowego uszczelnienie i jakiegos wykonczenia....tylko kurna jak tu wykonczyc takie cos z wystajacymi glosnikami?

Tej budy nie wykończysz sensownie. Zrób nową na wzór rysunku.
    Załączone pliki

Skomentuj

gratulacje za pomyslowowsc dawno ni bylo tu orginalnej konstrukcji a twoja lamie ta tendencje

Skomentuj

zip:
        No bardzo zaciekawila mnie przedstawiona przez Ciebie konstrukcja!!
        Nie wiem czy nie wykonam wlasnie tego co pokazales.
        Pytanie tylko, czy komora miedzy glosnikami ma byc wentylowana?
        I czy glosniki wewnatrz maja byc w systemie pull a te zewnetrzne push? Czy tez maja dzialac tak samo?
        Jaka mniejwiecej objetosc sugerujecie?
        A moze dac tokarzowi do wytoczenia pierscienie pod glosnik, tak zeby glosniki dzielily b.mala komore?

Link do parametrow glosnikow:
        http://www.tonsil.com.pl/products/sp...6_30_8_par.htm

Moja propozycja to:
        skrzynka 44x25x34cm (wymiary wewnetrzne). Objetosc ok 36 litrow. F3 na poziomie 37,5Hz, czyli nisko jak na te glosniki. Charakterystyka wypada milutko, ale group delay to porazka ok 20ms przy 36Hz....w/g mnie tragedia.

Any idea?

Skomentuj

Między głośnikami komora nie może być wentylowana bo zepsuje to całą idee tego rozwiązania. Membrany głośników (tych jeden za drugim) powinny pracować synfazowo,tzn jeden "pcha" drugi "ciągnie" :o)

Skomentuj

Hmm...w przypadku podanym przez zipa wydaje mi sie ze powinny glosniki dziala w ta sama strone. Tak jak Ty opisujesz jest chyba w przypadku, gdy glosniki sa skierowane przodami do siebie.
            Jakby dzialaly w systemie push-pull w propozycji zipa, to ich dzialania by sie chyba znosily?

P.S.
            Wrazenia odsluchowe w samochdzie Clio II na wzmaku soundstream.
            Gra miekko, nisko ale tez calkiem dynamicznie!!
            Niestety nie jest na nim tak glosno jak na 30-stce STXa, ale nie dziwi mnie to.
            Niemniej jednak jest pozytywnie zaskoczony.
            Jak skoncze konstrukcje zamieszcze ja na elektryku.
            Chetnie tez zaprosze do odsluchu :)

Skomentuj

Wszystkie głośniki podłączasz w tej samej fazie. Komora pomiędzy nimi nie może być wentylowana, bo zepsuje to cały efekt. Wiem tylko że wykonuje się jakieś specjalne obliczenia do isobaric, ważna jest objętość tej komory między głośnikami. Trzeba uwzględnić przy obliczeniach masę powietrza (airload mass) między głośnikami - około 1,2 grama na każdy litr.
              Po więcej informacji odsyłam do artykułu: http://www.audiomania.info/articles.php?id=22

Skomentuj

Czaruję...
              X