witam wszystkich czy wyjasnicie mi o co chodzi że strojenie jest np na 57 hz ?? Program winisd oblicza mi obudowe i rurke bas reflex ale nie wiem do czego jest to tuning frequency ?? help ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
co to znaczy strojenie na 57hz ??
Collapse
X
-
gdybys poczytl strone glown wiedzial bys iz ...
.....Obudowa tego typu ma swoją częstotliwość rezonansową (Fb) która jest obliczana na podstawie parametrów zastosowanego głośnika, więc przy wymianie głośnika na inny należy na to zwrócić uwagę. Jak już pisałem, w tym rodzaju obudowy wykorzystujemy energię promieniowania tylnej strony membrany. Przy częstotliwości rezonansowej obudowy (Fb) głośnik zostaje odciążony od dużych amplitud dzięki czemu zmniejszają się zniekształcenia (otwór przejmuje pracę głośnika). Powyżej Fb promieniowanie otworu ma fazę zgodną z promieniowaniem przedniej strony membrany, dzięki temu uzyskujemy przyrost efektywności w stosunku do obudowy zamkniętej. Jednak poniżej Fb przesunięcie fazowe między otworem, a głośnikiem jest coraz większe, czym niższa częstotliwość tym większe przesunięcie fazowe, fale pochodzące z otworu oraz głośnika coraz bardziej się znoszą. Charakterystyka spada z nachyleniem 24dB/okt (12dB/okt spadek otworu + 12dB/okt spadek głośnika).....
ps tuning frequency to inaczej strojenie
Skomentuj