Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwny rezonans vify dx25tg

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dziwny rezonans vify dx25tg

witam mam pytanie co z tymi przebiegami impedancji dwóch głosników dx25tg05

o ile na jednym jest jeden pik rezonansowy ale nieco wyżej niż deklarowane 650Hz
    a w drugim są dwa
    interesuje mnie co jest przyczyną i jakie moga być rzeczywiste objawy przy słuchaniu
    niby rezonanse bedą poza zakresem przetwarzanym ale nie wiem....

czy mozna cos z tym zrobić??

dziekuję
    oil
    Załączone pliki

Na drugim rysunku rezonans jest niższy. Ja tak miałem jak cewka ocierała o magnes. Co do pierwszego to wygląda to jak "efekt bass refleks". Jednak w wysokotonowym nie czegoś takiego w sensie dosłownym. Jest jakby podwójny rezonans. Może coś tam lata lub coś jest niedokładnie doklejone. Nie chciałbym wprowadzać w błąd może bardziej doświadczeni koledzy się jeszcze wypowiedzą.

p.s Czy dobrze widze, że ten głośnik ma opór dla prądu stałego ok 2 Ohm? Może mierzysz na złym ustawieniu przełączników jiga i głośnik jest równolegle połączony z rezysorem 4Ohm bo taka wartość impedancji jest mało spotykana.

Skomentuj

wygląda to paskudnie ta impedancja jest albo źle zmierzona albo zbyt niska co moze świadczyć o przypalonej cewce. dwa rezonanse wskazują albo na nieszczelność (niedokładne złozenie głośnika) albo na złe zamocowanie układu drgającego. jeśli kupiłeś te głośniki jako uzywane to ktoś cię chyba zrobił w bambuko... jeśli nowe to ja bym je koniecznie zareklamował

Skomentuj

Mialem identyczny przypadek z vifą xt- wygladalo to jeszcze gorzej bo drugi rezonans byl jeszcze wyższy (blad pomiaru wykluczylem bo drugi glosnik byl ok). Zareklamowalem głośnik (odeslalem do Artona) i co sie okazuje - facet twierdzi ze on mierzy i jest ok. Myslalem ze chce mnie wykiwać - odesłał mi ten sam glosnik (na sto procent ten zam bo mial mała ryskę na magnesie wiec wiedzialem ze to ten), pomierzyłem i o dziwo byl dobry. Wniosek - poczta polska czyni cuda- wyslij go sam do siebie moze sie naprawi :). A na powaznie moze to byl jakiś śmieć (opiłek itp) w szczelinie cewki ktory po przygodachz pocztą został "wytrzepany" (napewno nie wylecial nazewnątrz bo vifa jest szczelna ale moze przesunal sie w badziej neutralne miejsce...). Poza tym cos jest nie tak z tym pomiarem (strasznie niska ta impedancja)

ps tu masz linka do postów z moim problemem http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2710

Skomentuj

witam wszystko juz raczej jasne
          czyli jak wyj... sie przez allegro

załączam fotki przewijanych vifek
          jak dla mnie bomba...... silnik by szkoda tak przewniąć

warto bylo zobaczyć i zrobic zdjecie na tapetke...

oil

Skomentuj

piekne to ostatnie zdjecie, sam je robiles?? jesli tak to jakim aparatem? wyszlo ekstra

Skomentuj

gicior zdjęcie bede mial teraz vifke i w kolumnach i na ekranie dzięki.

Skomentuj

Eeee ja nie widze zdjęcia......
                Niech mi ktoś podesle adek_r@op.pl :)

Skomentuj

//sesil
                  aparat Canon power shot A60
                  tryb makro z robione ręki

//Maxi
                  link
                  http://img242.imageshack.us/img242/7...53large7se.jpg

Skomentuj

Nauczka na przyszłość, nie kupować od gości bez komentarzy, teraz jesteś 200 zł w plecy. Powinieneś moim skromnym zdaniem zacząć od negatywa i powiadomienia policji (bo to się nazywa oszustwo). Dobrze by było powalczyć o zwrot kasy, bo przecież świadomie nie kupowałeś takich regeneratów...
                    A przecież cały urok tych głośników polega właśnie na doskonale dobranej i zaprojektowanej cewce.

Skomentuj

Co myślicie o tym??

A propo przebiegów impedancji to mam taki mały dylemat- nie chciałem zakładać nowego tematu więc napiszę to tutaj..
                      Otóż kupiłem dwie Vify DX25TG-30-04 i jedna z nich ma dziwny przebieg impedancji. Zastanawiam się czy nie zareklamować tego głośnika- mailowałem w tej sprawie ze sklepem i odpowiedzieli mi, że prawdopodobnie jest to niewielka nieszczelność głośnika i że raczej nie powinno mieć to większego wpływu na brzmienie- w sumie nie słyszę większej różnicy między dobrym a tym "złym" głośnikiem. Powiedzieli też, że producent raczej zlekceważy ten problem i reklamacji nie uzna i że jeżeli chcę to mogę do nich przesłać ten głośnik, a oni zniwelują ten problem. I teraz pytanie: jak według was powinienem postąpić: opłaca się go zareklamować czy nie ?

Pozdrawiam.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zwykla nieszczelnosc. Patrzac po samym wykresie widac, ze jest niewielka. Mozesz sprobowac dokrecic te 3 albo 5 srub na froncie ( ale nie przesadzaj z tym :p )

Skomentuj

Dokręciłem ale niewiele to dało- przebieg się troszeczkę poprawił, ale niewiele...

Skomentuj

Ja bym sie tak tym nie przejmował. Nawet w najdroższych glośnikach zdarza się coś takiego.

Skomentuj

Czaruję...
                            X