Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie do fachowców.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie do fachowców.

Witam wszystkich którzy lubią niskie tony.
    buduję subwoofer i mam pytanie do tych którzy już nie jeden subwoofer złożyli i nie jeden słyszeli. Odwieczny problem jaki głośnik. Zbudowałem skrzynkę 43L netto i ma Alpharda 1200 ale po przeczytaniu wielu opinii na tym forum stwierdziłem że chyba gorzsego głośnika nie mogłem kupić. Mam pokój 15m2 , sobwoofer mam zamiar napędzić czymś takim http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=59842525 , zastanawiam się nad głośnikiem JL 12W1v2 http://www.soniadraga.com.pl/ca/?ca=865. Co wy fachowcy o tym myślicie ? Czy jest to dobry pomysł , czy wsadzić inny głośnik trochę tańszy czy nie warto na głośniku oszczędzać ? Oczywiście nie stać mnie na głośnik za 2000zł ale ten jestem w stanie kupić lub coś w pobliżu tej ceny.
    Z góry dziękuję za wypowiedzi i podpowiedzi.

JL to bardzo dobry głosnik; duuuuuuuuuuuuzo lepszy od alpharda,
    tylko ten pokój 15m troche maly, obudowe nowa i dobry wzmak;
    moze byc hertz es 300

Skomentuj

Obudowę zrobić większą czy może być ta 43L bo na stronie gdzie znalazłem głośnik JL podano 49L. I chciałem się zapytać czy warto zakupić ten JL lub Hertz czy rzeczywiście dźwięk będzie bez porównania do Alpharda ? Wiem że Alphard jest dużo tańszy a co za tym idzie i jakość musi być gorsza ale czy ta różnica będzie aż tak straszna ?

Skomentuj

róznica w dziweku jest straszna pomiedzy hertz, jl a alphardem! chyba ze jl albo hertza napedzisz jakims gównianym wzmakiem wtedy nie ma to sensu

co do obudowy sciagnij ze strony głownej WINISD poszukaj parametrów do hertza i jl i wklep je do winisd a on obliczy wielkosc obudowy;

tego co pamietam do hertza obudowa 35 l ale nie pamietam!!! tylko pamietaj o wzmaku sensownym!!!

[ Dodano: 2005-08-13, 19:57 ]
        masz poszukaj tutaj http://www.caraudio.com.pl/linki_krajowe1.php

Skomentuj

ego co pamietam do hertza obudowa 35 l ale nie pamietam!!!
          <lol>
          PS> aryan winisd sam obudowy nie wyliczy :)

Skomentuj

a reszta sprzetu jaka? głosniki wzmak?
            do czego ma słuzyc sub do muzyki czy do kina?

[ Dodano: 2005-08-13, 20:15 ]
            http://www.gmm.com.pl/produkty/Blaup...1000,blaupunkt

Skomentuj

wzmak mostek tda jakieś 200W wyżej podałem link na allegro jest pokazany i opisany, sub raczej do kina ale chciałbym też żeby chodził przyzwoicie przy muzyce, na stronie internetowej gdzie chciałbym kupić ten głośnik JL jest podane że obudowa br powinna mieć jakieś 49,5L, jak mam obudowę 43L to mogę wpakować do mojej obudowy ten głośnik czy te parę litrów a dokładnie 6,5L będzie źle wpływało na jego pracę? Aha wzmak 8Ohm i zrobiłem już otwór w obudowie na głośnik 30cm. Więc który JL czy Hertz ? Hert ma hyba 4Ohm a może jeszcze inny głośnik jakiejś dobrej firmy ale musi być 8 Ohm i 30cm

Skomentuj

200 W na es300 to za mało.
                rozkręcisz tda na full i będzie przesterowany, lepiej weż JL nie ma takich wymagań.. a skrzynie zrób po prostu od nowa.

Skomentuj

czy te 6,5L ma aż tak duże znaczenie ?

Skomentuj

Ma;] w końcu to 6,5 litra;]

Skomentuj

nie chciał bym robić już drugiej obudowy może jakiś inny głośnik pasowł by mi do tej obudowy oczywiście dobry głośnik znanej firmy

Skomentuj

Hmmm mozesz cos do srodka do obudowy wsadzic tak zeby sie objetosc zmniejszyla.... o ile chodzi o zmniejszenie;]

Skomentuj

właśnie chodzi o to że obudowę mam za małą

[ Dodano: 2005-08-14, 08:14 ]
                          Jeżeli już mam robić nową obudowę to może kupić głośnik JL 25cm tej samej serii bo aryan wypowiedział się że pokój trochę mały jak na ten głośnik 30cm ?

[ Dodano: 2005-08-14, 16:09 ]
                          panowie jakaś paranoja wrzuciłem wszystkie parametry głośnika JL 12W1v2-8 do Winisd tak jak mówiliście i program wyliczył obudowę 154L natomiast na stronie www.soniadraga.com.pl skąd wziąłem parametry i sprawdziłem czy się zgadzają ze stroną producenta podane jest że obudowa br do tego głośnika powinna wynieść 49,5L a więc kto kłamie ??????????????????????

[ Dodano: 2005-08-14, 20:13 ]
                          I mam jeszcze jedno pytanie czy ważne jest gdzie sub będzie grał czy w domu czy w aucie bo na stronie producenta JL jest gotowy schemat budowy suba ale mow jest tylko o aucie i jak uzywam programu boxcalc to jest opcja do ustawienia jakie to jest auto czy małe czy duże. A ja potrzebuję sub do domu czy wyliczenie obudowy powinno być inne przecież wilkość obudowy dobiera się do wszystkich parametró głośnika a nie do pomieszczenia w którym będzie grał. Mam rację czy się mylę ?????

Skomentuj

Czaruję...