Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podlogowce, przetworniki do 500zl???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podlogowce, przetworniki do 500zl???

Troche sobie polatalem po forum, tu i tam i nadal nie mam pojecia co mogl bym w kwocie 500zl zlozyc ;]
    Mam tu na mysli jak w temacie PODLOGOWCE, pokoj mam cos ok 20m2.
    Myslalem o przetwornikach ktore ciesza sie jednak wielka popularnoscia i jakoscia w stosunku do ceny, mianowicie TESLE, lecz ja o ile to mozliwe za taka kwote chcial bymn zlozyc cos co moglo by stac przed dluzszy czas i wydobywac z siebie ladne brzmienie ;] chcial bym uslyszec wasze opinie i o ile to mozliwe to moze jakies wlasne zdanie co byscie polecili.

Material na obudowy posiadam, dodatki w postaci kleju czy wkretow tez, pozostaja przetworniki, zwrotnice, przewody.

A i to co chyba najwazniejsze zalezy mi przede wszystkim na jakosci ale chcial bym by zeby radzily sobie w tych 20m2 ;]

aha nastepna wazna rzecz to to ze posiadam subwoofer na glosniku gdn 20/80/2 ktory mogl by uzupelniac te wlasnie kolumny, co prawda jest teraz w spoczynku bo cos mi filtr padl, ale mala wymiana i bedzie gral ;]

hmm 600 zł to nei duzo pieniedzy ale hmmmm

dobra moj typ tonsilk 16/50/6 cena kolo 70-80 zł za sztuke + http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60713405 dla wysokiego tonu 12dB przy jakichs 3500
    niski ton 6 db z korektorem
    cena za same glosniki wydasz z 350 zł za 50 zł zlozysz zwrotnice

uslyszysz dzwiek jasny przejzysty nie bardzo ostry jednak posiadajacy jego zalety kolupny powiny grac raczej neutralnie

[ Dodano: 2005-08-20, 13:39 ]
    moj kumpel mial tego quadrala i fajnie to grało

Skomentuj

obecnie mam zrobione kolumny podlogowe 3-drozne na gdwk 9/120/12f + 2x gdn 16/50/6
      moze nie graja super, ale to moja pierwsza konstrukcja ze spora iloscia bledow
      zastanawiam sie nad wymiana jednego 16/50/6 na 20/80/2 i moze taka kolumna bylaby godna uwagi (ta opinia prosze sie sugerowac jesli ktos ja potwierdzi bo nie znam sie jeszcze na tyle zeby moc komus doradzac:) )

http://allegro.pl/show_item.php?item=60387523
      http://allegro.pl/show_item.php?item=60345914

Skomentuj

hmmm
        masz 2 x 16/50/6? w jakiej budzie wiesz ze te dwa glosniki powinny zagrac w jakichs 40 l??

ja wymienil bym kopulke na jakas firmowa zrobil pozadna zwrotnice ewentualnie inaczej zestroil obudowe i po sprawie

Skomentuj

a moze cos godnego z visatona albo peerlessa ?
          Bo jak bym mial robic na glosnikach np Tesli zalozmy arn 188 albo xw 165 to takie po dwa na kolumne plus wysoki, wiadomo cena ich jest zachecajaca bo jeden taki glosnik umarl by chyba w tych 20m2 jak raczej nie na pewno.
          A moze jest jakis w miare tani glosnik innych firm ktory jeden mogl by se poradzic z tymi 20m2 ;] chociaz watpie chyba i nie mowie tutaj o glosnikach 30cm za 1500zl
          mam te 500zl jezeli jest cos godnego a troszke drozsze to nie problem dozbierac co nie ;] dlatego sie tak zastanawiam co wybrac ;] czy te TESLE czy jakies Tonsile ;] moze zbyt wymagajacy jestem ;]

Skomentuj

masz 2 x 16/50/6? w jakiej budzie wiesz ze te dwa glosniki powinny zagrac w jakichs 40 l??
            konstrukcja 3-drozna wiec jeden jest w oddzielnej komorze...ok35-33l strojona na 50Hz...i tu wlasnie moj blad
            zmiana obudowy nie wchodzi w rachube..predzej wstawie tam 20/80/2 bo obudowa kosztowala sporo....

Skomentuj

Vifa M18WH sztuk 2
              Seas KT28F sztuk 2

Z Holandii /audiocomponents/ wyjdzie Cie około 600pln tylko musisz poczekać na nastepne zamówienie grupowe. A jak to gra to sam nie wiem , jeszcze do mnie nie dotarły coś na temat tego kompletu dowiesz sie tu :

http://www.audiostereo.pl/Czy_ktos_m...76.html#bottom

Skomentuj

hmm... ...moze to nie DIY ale ja bym dozbieral troche wiecej kasy i kupilbym tonsil mistral. Graja bardzo ladnie i czysto. No i odpada zabawa w budowanie kolumn... ..no chyba ze akurat o ta zabawe tu chodzi.

Skomentuj

O zabawe na pewno tez ;] ale przede wszystkim zlozyc tanio i dobrze grajace kolumny ;]
                  Wiec nie wiem czy na poczatek nie stykna mi jakies tesle ;] chyba sie na nie zdecyduje i poprostu kupie jakis naprawde w miare dobry, glosnik wysokotonowy do kolumny a w przyszlosci pomysle o zrobieniu czegos bardziej profesjonalnego ;] na poczatek moze byc cos owego a teslach czy tonsilach ;] w porownaniu z moim nie smiac sie ;] zestawem 5.1 creativa hehehe mysle ze sie nie rozczaruje porownujac to badziewie creativa do kolumn opartych na przetwornikach wyzej wymienionych ;]

Skomentuj

Raffal81, ja bym na Twoim miejscu zrobił kolumny takie jak radzil LUKASZ. Masz juz subwoofer, wiec wielkie podlogowce nie sa ci potrzebane, mozesz zrobic cos niewielkiego na wymienionej 16cm. Pamietaj ze Tonsil ma wieksza skutecznosc od TVMow, a czesto jest to bardzo wazne, gdy ma sie wzmaka niewielkiej mocy np. lampowego.

Skomentuj

Jako początkujący radze ci złożyć coś prostego, pewno widziałeś moją konstrukcje http://www.smrw.lodz.pl/~akfd/kolumienki , porwałem się na bardzo skomplikowane kolumny, grają one o wiele lepiej niż altony które miałem , a ich brzmienie całkowicie mnie zadawala.Aczkolwiek są prawie całkowicie błędne.Wydałem na ich sklecenie 450zł i myślę że Lukasz ma rację ,i popieram zdanie hoosara.
                      Mój pokój ma też jakieś 20m^2 ,a jeden z moich kolegów też trochę interesujący się akustyką stwierdził:" Te kolumny tu się marnują ,masz za mały pokój !"
                      Ale ostatecznie to ja się jeszcze mało znam na tej całej akustyce.

[ Dodano: 21-08-2005, 00:35 ]
                      Jako początkujący radze ci złożyć coś prostego, pewno widziałeś moją konstrukcje http://www.smrw.lodz.pl/~akfd/kolumienki , porwałem się na bardzo skomplikowane kolumny, grają one o wiele lepiej niż altony które miałem , a ich brzmienie całkowicie mnie zadawala.Aczkolwiek są prawie całkowicie błędne.Wydałem na ich sklecenie 450zł i myślę że Lukasz ma rację ,i popieram zdanie hoosara.
                      Mój pokój ma też jakieś 20m^2 ,a jeden z moich kolegów też trochę interesujący się akustyką stwierdził:" te kolumny tu się marnują ,masz za mały pokój !"
                      Ale ostatecznie to ja się jeszcze mało znam na tej całej akustyce.

Skomentuj

Dzieki wam wszystkim za wypowiedzi i faktycznie chyba sie przekonalem do tych TONSILKOW 16/50/6 po 2 na kolumne a co do tego wysokiego hymmm ;] jezeli faktycznie jest dobry i pasuje do tych tonsilow to w takim razie chyba taka konstrukcje zrobie ;] jeszcze tylko lukne w jakim litrazu beda lataly te tonsile ;] Dzieki jeszcze raz wszystkim ;] chyba ze ktos jeszcze bedzie mial jakis ciekawszy pomysl to prosze bardzo ;]

Skomentuj

Raffal81, jesli masz subwoofer, to wystarczy ci jedna 16 na kolumne, zrobisz z tego nieduze monitory, ktore nie zajma wiele miejsca.

Skomentuj

Jednak decyzja zapadla i wybralem 2x (XW 165) strojenie 43 Hz w 44 litrach przy spadku 3dB 46Hz + Vifa (SC 10 N) raz kozie smierc pozniej skoncze subwoofer ;] i to chyba na tyle bedzie przez najblizszy czas

HOOSAR - tak wlasnie sie zastanawiam bo po tym co wyczytalem i po tym co se poobliczalem to wychodzi na to ze nie bede musial suba chyba uzywac do tych kolumn no ale jak juz go mam prawie gotowego to nic nie szkodzi zeby sobie uzupelnial te kolumny tymi najnizszymi tym bardziej ze gdn 20/80/2 to chyba nie jest az taki szit ktory by sobie rady nie dal ;]

Skomentuj

Raffal81, 44 litry to troche duzo jak na te XW :/, ja bym dal bude z 10 litrow mniejsza, jesli chcesz juz dawac Tesle. Jesli chcesz robic podlogowce, to sub nie bedzie ci juz tak bardzo potrzebny.

Skomentuj

w 44 litrach wychodzi ladny wykresik wiec zle nie bedzie ;] wyjezdzam teraz do warszawy wiec jak przyjade jeszcze dokladnie oblukam ;] i wezme sie w koncu za robienie tych kolumn ;]

[ Dodano: 2005-08-21, 15:28 ]
                                i jednak bedzie zmiana ale tylko wysokiego bo ten visaton (50W) sobie nie poradzi z 2'ma (xw 165) wiec wysoki bedzie (DT100) tak mi sie wydaje ze bedzie najlepiej

Skomentuj

Czaruję...
                                X