Mam problem. Chcę zrobić suba na Hertz ES250 w budzie 27l, strojenie 35Hz. I żaden BR o sensownym (>=75mm) się nie mieści :| Jakieś pomysły?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co zrobić z niemieszczącym się BR?
Collapse
X
-
skorzystaj z tego linka:
http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_es250.pdf
ja Ci polece jednak inna obudowę: 40L , rurka 7/20cm zasymyulj sobie taką a wszystko upchniesz..
masz jeszcze takie rozwiazanie:
choć ja już bym wolał zrobić na kolanku od rur kanalizacyjnych lub podobnych z pcv.
-
Jak sie nie miesci bass reflex to rozwiazaniem jest membrana bierna.
Zazwyczaj jednak jakos mozna sobie poradzic z b-r. Najczesciej okazuje sie ze lepiej jest przy wyzszym strojeniu. Szczegolnie w samochodzie ktory podbija najnizsze tony a symulator tego nie uwzglednia. Wiec jak chcesz zostac przy malej obudowie co jest logiczne, bo po co zajmowac bagaznik, to zastosuj wyzsze strojenie.
Skomentuj
-
magik, co tu opisywac... ...MB sa drogie i trudno dostepne... ...najczesciej kosztuja tyle samo a nawet wiecej co uzyty glosnik. Obliczenia obudowy wykonuje sie identycznie jak w przypadku BR. Wszystko mozna zrobic w winisd. Br wystarczy sciac i obudowa bedzie juz inaczej zestrojona... ...w przypadku MB to jest niemozliwe. Dlatego musi miec odpowiednie parametry TS a z powodu malej ilosci roznych MB jest to dosc klopotliwe. Na plus mozna zaliczyc dosc dobra odpowiedz impulsowa i mala obudowe. Minusy to koszty i dostepnosc no i jeszcze raz koszty :).
Skomentuj
Skomentuj