Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prosze o komentarz i jakieś rady...sub STX GDN-22-120-4- sc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prosze o komentarz i jakieś rady...sub STX GDN-22-120-4- sc

Witam, od dość długiego czsu szukam czegoś o subach i róznych takich pokrewnych tematach. naczytałem sie bardzo sporo ale z tego wszytskiego już konkretnie nic nie wiem.. Mimo tego zaczołem projkcje..w programie WinISD beta. i ak co nie co chciałbym sie z wami podzielić tym co mi wyszło..z projektowania..
    jest to sub aktywny do kina domowego.. zastosowany w nim bedzie głośnik GDN-22-120-4-sc... z programu wyszło mi ze litraż powinien wynosic.. 20,5litra a strojenie wynosi 36,95Hz. teraz to co ukazało mi sie na wykresach..
    [img][/img]
    [img][/img]
    [img][/img]
    [img][/img]

troche podnieś strojenie i mozesz jeszcze o 5L zwiększyć bude

Skomentuj

spoko a mniej wiecej o ile bys proponował...i w granicah jakich częstotliwosci strojone są subwoofery kina domowego..

[ Dodano: 2005-08-24, 16:45 ]
      a tak w ogóle co sąsidzice o tym pomyśle....o tym głosniku czy jest to dobra decyzja czy raczej eeetam....sporo czytałem i jak o tym modelu to słysząłem sporo pozytywnych wypowiedzi...a co wy na ten temat.

[ Dodano: 2005-08-24, 18:18 ]
      tak ciagle kombinuje i symuluje..i wciaz nei wiem... bawie sie w programie WinISD beta...i mam takie pytanie jeśli zwiekszam Litraż swojej obudowy np z 20litór na 25 litór.. to Amplituda na wykresie group delay wzrasta mi w góre..i zstanawiam sie czy to dobrze czy źle... i w njawyższym punkcie przy 39,6Hz wynosi 16,9ms...ja nie wiem czytałem cos o tym ...ale troszke to nie zrozumiałe jest dla mnie i prosze o podpowiedź.....dobrze czy xłe...im wiecej tym lepije ??

Skomentuj

im mniej tym lepiej ale trzeba uchwycić jakiś kompromis między tym jak nisko głośnik zejdzie i jak dynamicznie zagra. do kina domowego kompromis nalezy przesunąć troche w kierunku zejścia. 25L dla tego głośnika powinno być ok strojenie 35-40Hz

Skomentuj

yhymmm im mniej tym lepiej ok to chyba cos przekreciłem....acha...w 25 litrowej obudowie to zamkne i strojenie bedzie wynosilo 40HZ...a jeszcze poeiwdzcie gdzie skierowąć głosnik i bass refleksa....czy to juz zalezy odemnie...??

Skomentuj

br mozesz dac wedlug swojego uznania,ale pamietaj jak dasz go z tylu suba to musisz miec odstep od sciany zeby nie robily sie podbicia itp. :)

Skomentuj

a czy jesli dam np na jednym bomku głosnik i Bass Refleks to bedzie wporzadku i czy mozę zwiększy to jakoś efektywność odsłuchową czy raczej nie bardzo, czy w ogole można połączyć głosnik i owór na jednym boku...jak wtedy wygłuszyć wnętrze obudowy skoro na jeszcze jednym boku bedzie wstawiony wzmacniacz.......a i czy mozna naprzykąłd zastosować do wytłumienia...Watę chigieniczną..czy to raczej niebardzo....zdało by egzamin...właściwości podobne do waty mineralnej...

Skomentuj

piterson, mozesz dac br i glosnik na jednym boku... ...chociaz ja akurat nie lubie takich rozwiazan ale to kwestia gustu.
                Co do wytlumienia... ...obudowy br nie musza byc niczym wytlumione. Ewentualnie mozesz dac jakies wytlumienie okolo 2cm na scianki na ktorych nie ma ani glosnika a ni wzmacniacza.

Skomentuj

yhymmm
                  spoko....to teraz juz łatwiej bedzie mi to wszytsko zaczac produkowac gdyz projekt zostal po czesci poddany krytyce i waszym sugestiom, leszcz spodziewalem sie na wiecej...ale coz....juz niedlugo zaprezentuje cala relacje z prac...serdeczne dzieki...ty ktorzy znalezli czas na napisanie..

Skomentuj

Czaruję...
                  X