Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw grający do kompa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mi sie podoba

Skomentuj

miałem kontakt z SU8010 te "stare technicsy były naprawde niezłe..... nie to co te nowe modele.....

Skomentuj

chyba jednak zrobię tak jak podpowiada mi ditomek: 2 monitorki . Jeden monitorek będzie się składał z 1x XW-165-1394 Tesla + GDWK 11/100 Tonsila.
        Teraz trzeba dobrać do tego zwrotnice i zastanowić się nad wzmacniaczem.
        Jak to jest? Lepiej kupić wzmacniacz np. ^ technicsa czy własnoręcznie zmontować kity i upakować do pudła z głośnikiem?

Skomentuj

To planujesz budowe aktywnych monitorów?
          Moim zdaniem lepiej osobny wzmacniacz - wychodzi taniej (tylko jeden zasilacz)
          Co do wzmacniaczy to zalezy od kosztów i pamietaj ze to co zrobisz raczej nie koniecznie musi byc tak ładne jak sprzet oryginalny.
          Duzo zalezy tak ze od Twoich umiejetnosci i bazy sprzetowej. Samym młotkiem niewiele da sie zrobić.
          Napisz cos os sobie, sprzecie jakim dysponujesz.

Skomentuj

To znaczy mocniejszą stroną jest elektronika. Chodziłem do elektronika i lubie, naprawdę lubię grzebać w różnego rodzaju sprzęcie. Grzebać, lutować, kombinować, ostatnio nawet udało mi się parę rzeczy w dysku twardym polutować i naprawić. A jeżeli chodzi o częśc mechaniczną to 3 moich kumpli pracuje w zakładzie meblowym, także problemów z materiałem nie będę miał, jak również z jego obróbką. Na miejscu wytną mi ścianki profesjonalną maszynką. A reszta to już ode mnie będzie zależała. najbardziej martwi mnie wykończenie. Na diyaudio.pl jest pokazane jak obkleić pudło ale to faktycznie potem tak ładnie wychodzi?

Skomentuj

No to zapowiada sie obiecująco.
              Najważniejsze w DIY (jakimkolwiek) jest cirpliwosc.
              Pokazywane tutaj obudowy są naprawde śliczne, pamiętaj jednak ze nie powstały w ciągu jednego popołudnia. pośpiech jest najwiekszym wrogiem.
              Dodatkowo ważnym czynnikiem jest doświadczenie. Nie dziw sie jak za pierwszym razem cos nie wyjdzie, to normalna rzecz.
              Jak ja pierwszy raz fornirowałem suba to wyszło nienajciekawiej (nie zeby padaka, ale moznabyłoby lepiej). Moja najwieksza słabościa jest pospiech, z całego bałaganu zaczyna wyłaniac sie jakis kształt i człowiek zaczyna sie spieszyc i robic błedy.

Skoro potrafisz lutowac to nie polecam zadnych gotowych kitów bo te niepotrzebnie zawyzają koszty. Jesli sam bedziesz budował wzmacanicz zacznij od obudowy o trafa które do niej wejdzie. Radiatory mozesz wyginac, przycinac a trafa nie.
              Trafo toroid, proponuje stary tuner sat jako dawce obudowy, jesli bedziesz miał trudności ze zdobyciem daj znać.

Skomentuj

Niestety. Pośpiech jest moim największym wrogiem (może nawet większym od braku potrzebnej wiedzy).
                Zacząć od obudowy do wzmacniacza....Myślałem raczej , żeby zacząć od głośników. Zdecyduję się na te co mi poradziłeś- apropos thx ditomek- XW-165 Tesli i 11/100 tonsila.
                A właśnie od czego zacząć od głośników czy od wzmacniacza? I np. ile będzie kosztowała budowa takiego wzmacniacza potrzebnego do zasilenia tego zestawu? Bo jeśli wyjdzie strzasznie drogo to może lepiej opłaci kupić się wzmacniacz taki jak ze zdjęcia parę postów wyżej za ok. 200,-
                I jeszcze jedno . Nie wiem czy mi sie wydaje ale faktycznie im więcej czytam o tym wszystkim tym mniej wiem, a może wiem więcej tylko wydaje mi się że wiem mniej. A pier****, ale nie dziw mi się, jest 13:48, a ja siedzę w robocie od 7:00 przy kompie i tylko raz byłem zkserować 10 stron takich pierdół. A więc jakby nie patrzeć to już prawie 7 godzin netu ( w tym 5 diyaudio).
                A teraz coś śmiesznego: dla ciebie oczywiście. im mój problem jest prostszy, tym bardziej w niego wnikam i się gubię np.jak buduję kolumnę 2 drożną to wydzielam osobną komorę na wysokotonowca? Od dawna nurtuje mnie to pytanie. Albo jeśli np. robi subwoofer aktywny to pakuje do pudła wzmacniacz...itp. wszystkie te objętości jak również objętości wzmocnień trzeba odjąc?Tak? Ale nie ma to przecież aż tak znaczącego wpływu? Charakterystyka nie zmieni się diametralnie....

[ Dodano: 2004-09-10, 13:56 ]
                Tylko się z tego nie śmiejcie. Rzeczy lub pojęcia, dla jednych oczywiste, dla innych są niezrozumiałe. Jest to kwestia pojęcia wystarczającej ilości wiedzy.

Tu właśnie przedstawię przykład:
                co to jest pod każdym użytkownikiem te 3kreski i procenty.

Skomentuj

dla kopułki nie trzeba robić osobnej komory. co innego głośnik średniotonowy zwłaszcza jak niejest zabudowany.
                  proponuje zrobić wszystko za jednym zamachem :) ciekawą obudowe mozna wykonać ze skleiki jak masz dostęp do takich materiałów to polecam kup najpierw wszystko co ci będzie potrzebne (głośniki części do wzmacniacza) a na koniec zajmij się budową. i pamiętej niewykończone kolumny tez grają więc jak ci zabraknie kasy na wykończenie to mozesz spokojnie zrobić to za miesiąć. natomiast wykończone pudło bez głośników nie zagra :) na początek zwrotnice proponuje w formie kondensatora na sopranówke. w między czasie nauczysz się robić pomiary w Speaker Warkshop i sobie powoli dopracujesz cały zestawik. najważniejsze nie śpieszyć się !!

Skomentuj

Kocur: zdecyduj sie co chcesz zrobic i o tym pogadamy, tak bedzie prościej.
                    Rzeczywiście, ja takze na poczatku DIY miałem wiecej pytan niz odpowiedzi ale czesc z nich (duza) znajdzie odpowiedz podczas budowy.

Skomentuj

A tak w ogóle jeśli zbuduję sobie 2 kolumny za ok 400zł to: biorąc pod uwagę moje zdolności (czyli jest to mój absolutny początek i żebym jak się starał to po pierwszej konstrukcji expertem nie będę) taki zestaw będzie lepiej grał niż np. zestaw Creativa 5.1za ok 220zł?

Skomentuj

jeśli się postarasz i spieszyć nie będziesz zagra lepiej niż zestew creativa za 500zl.heh
                        a te kreski pod kazdym uzytkownikiem byly juz omawiane w innym poscie:)
                        pozdro i powodzienia!

Skomentuj

Zamieszczone przez Dlugi!
                          jeśli się postarasz i spieszyć nie będziesz zagra lepiej niż zestew creativa za 500zl.heh
                          a te kreski pod kazdym uzytkownikiem byly juz omawiane w innym poscie:)
                          pozdro i powodzienia!

A to mnie strasznie nurtuje bo nie mogę znaleźć tego postu, może na starym forum to było.

Skomentuj

heh a więc te kreski nieszczęsne:P po kolei w roli przypomnienia (o ile mnie pamięć nie myli oczywiście
                            HP to to jak często postujesz
                            MP (tego nie pamiętam ale myślę że ktoś inny przypomni:)
                            EXP - np 10/20 to znaczy że masz 10 postów i żeby zdobyć kolejny Level musisz napisać jeszce 10 postów (czy jakoś tak:)
                            pozdro

Skomentuj

Dobrze wykonany zestaw o którym tutaj mówimy (czyli wzmacniacz na TDA4294 zasilający satelity na 150 ARN, sub na glosniku 20-25 cm zasilany takze TDA) to konstrukcja sklepowa do której można to porównać mogłaby smiało kosztowac 1000 (jak nie wiecej) PLN.

Skomentuj

ARN 150 x 2szt. - 70 zł
                                GDWK 11/100 x 2szt. - 110 zł
                                plus subwoofer - GDN 20/80/2 - 129zł
                                plus wzmacniacze:
                                sub na TDA 7294 ??
                                a reszta ??

Skomentuj

Co reszta?
                                  Elektronika, obudowa? O to Ci chodzi?
                                  Dodam jeszcze tak:
                                  ile zestawów do kompa widziałes fornirowanych?
                                  odpowiedz: Wcale (przymajmniej ja)
                                  To powinno Ci uświadomic jaki otrzymasz efekt.
                                  W dziale gotowe konstrukcje jest wzmacniacz 2.1 idealnie nadający sie do Twojego zestawu. Nie zastanawiaj sie tylko rób na wzór. W tym poście znajdziesz odpowiedz dotyczaca ceny elektroniki.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X