Zrobilem kolumne o wymiarach 56,5 x 41 x 39,5 cm (Wysokosc x Glebokosc x Szerokosc).Zakupilem do niej glosnik ALPHARD SW1003Z o srednicy 25cm glosnik niskotonowy SUB wszystkie dane o tym glosniku mozna znalezc pod tym adresem : http://www.alphard.pl/pdf/glosbas/sw1003z-se.pdf teraz zamontowalem go w tej kolumnie na samym srodku z poczatku w obudowie zamknietej pieknie wydawal dzwieki lecz troche bylo widac ze sie meczy ze potrzebuje powietrza typu BASS-REFLEX i zrobilem 2 wyloty powietrza u gory i na dole obydwa o srednicy 5,5 cm. do srodka tej obudowy wlozylem gabke o grubosci okolo 10 cm. Zauwazylem ze tym razem potrzebuje oddzielnego wzmacniacza tlyko nie wiem gdzie i jaki do nie go bedzie pasowac najlepiej. Takze zauwazylem ze ju teraz az tak bardzo nie oddycha przy obudowie BASS-REFLEX i teraz nei wiem co mam robic dalej... czy pozostawic go w tej obudowie czy zmnijeszyc ja czy tez zostawic czy zrobic obudowe zamknieta czy otwarta typu BASS-REFLEX czy zostawic ta gabke czy wyciagnac czy dokupic do nie go wzmacniacz tylko jaki? czy dodac tweet-erka do nie go? Co mam dalej z nim zrobic?!?Wybacz cie ze zadaje takie glupie pytania ale jestem poczatkowym konstruktorem i w tym momencie sie troszke pogubilem... :( Wiec PROSZE o jakies rady !! Z gory DZIEKUJE :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
!! Pytanie=>ALPHARD SW1003Z<=Pytanie !!
Collapse
X
-
Wybacz ale ja tez nie wiem co mam Ci napisac skoro sam nie wiesz czego chcesz.
To jest glosnik tylko i wylacznie do subwofera wiec zadny twiterek nie wchodzi w gre. A czy obudowe masz zamknieta czy bass-reflex to malo zmienia bo ten glosnik i w tekiej i takiej gra zalosnie. Bardziej jednak nadaje sie do zamknietej. Bass-0reflex jakbyc nie wiedzial trzeba odpowiednio nastroic a nie tylko wywiercic otwory. To jest glosnik samochodowy tylko i wylacznie do robienia buuuuuuu. Jakosci to on nie ma ale ma wyglad i tylko po to byl projektowany. Obudowa na jest za duza dla takiego glosnika ok 40litrow ale nie dwa razy wiecej.
-
Jedyne co Cie ratuje to obudowa closed ok 40l mocno tlumiona i naprawde mocny wzmacniacz ok200rms bo inaczej nic z tego glosnika nie bedzie... wiem bo sam go przestudiowalem, o B-r mozesz odrazu zapomniec bo gratak ze nawet zalosnie to zaladniepowiedziane... ale w closed i mocnym wzmaku jak sie troche wygrzeje to mozna go jako tako sluchac choc rewelacji niebedzie!zamien na serie cw i bedzie po klopocie!
Skomentuj
Skomentuj