Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pozytywnie zaskoczony

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pozytywnie zaskoczony

Jakiś czas temu pisałem na tym forum o moich starych kolumnach. Przypomnę że były to stary zestaw unitry ZG35-c z wymienionymi glosnikami po 2xGDN16/30 oraz wkazdym GDWK 9/40.

Głożniki te zasilane wieżą samsunga nie grały basów... poprostu ich nie było. Zasilane z zestawu creativa (podłączone jako główne z przekirowaniem basów) charczały.

W jednej zacząłem grzebać, sprawdziłem zwrotnicę, kolumny, uszczelniłem obudowe (zamknięta) ale nic to nie dało.

Kupiłem niedawno aplituner onkyo tx-sr500E (najniższy model i to jeszcze sprzed 2 lat).
    I tu spotkało mnie zaskoczenie. Bas nie dość że jest słyszalny i to dość dobrze, (nie mam suba) to jeszcze jest bardzo przyjemny, bardzo szybki jesli można tak powiedzieć. Włącza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny, poprostu nie wiem jak opisać ten bas. Stwierdziłem więc ze owe kolumny są całkiem dobre (tylko ta kolumna coś nciszej gra - ta ktorą rozbierałem - chyba uszkodziłem wysokotonowca :)) i tak właściwie to sub jest mi poczebny tylko w wąskim zakresie częstotliwości i to zupełnie nie duży.

pozdrawiam wszystkich grupowiczów.

Kolejny dowód na to, że poczciwy Tonsil potrafi jeszcze kogoś zaskoczyć (pozytywnie :). Co do Creativa to nie ma się co dziwić, tam nie przelewa się z mocą, nawet najmocniejsze zestawy to badziewia, i tyle. Za tę samą kasę można sobie sprawić coś lepszego. Onkyo natomiast mimo wieku ma zapas mocy w stosunku do tych kolumienek i może podbić bas bez problemu, bo raczej jeśli ustawisz na float (płaską) to rewelacji w basie też nie będzie, ale zawsze lepiej niż było :)

Skomentuj

myślałem jeszcze rzeby wsadzić zamiast jednego gdn'a arn 5614 (ten sam gorny zakres częstotliwości a dolny nieco niższy). Czy moge tak zrobić? (podłączenie rownolegle z GDN16/30.
      Co to znaczyustawić na flat ?

Pozdrawiam

Skomentuj

napisałci Tim że to płascka charakterystyka, sadzac ze teraz masz podbicie w okolicach dolnych czestotliwosci dlatego masz tyle basu , możesz podłączyć tego arna a lepszym rozwiazaniem były by dwa arny niż głośniki mieszane bo gdy tonsil wymieknie to arn bedzie grał lub na odwrót, no i przesunięcie fazowe , ja bym z tej opcji zrezygnował i zakupił po dwa arny , oczywiście tylko wtedy gdy obudowa im pasuje, sprawdzałeś w jakimś programie, robiłeś symulacje tej arna ?? , (tam zwrotnicy to chyba niema dla niskotonowca heh :) )

Skomentuj

Nie podłączaj ARN 5614 równolegle do Twojego GDN, bo ARN 5614 ma 4 Ohmy i prawdopodobnie uszkodzisz wzmacniacz! Możesz dołączyć ARN 5618 (8 Ohm), który nawet bardziej nadaje się do obudowy zamkniętej (ma wyższy Qts od ARN 5614). Teoretycznie (wg. przybliżonych symulacji) może Ci to dać ok. 2 dB zysku dla najniższych częstotliwości, ale tak naprawdę to nie wiadomo, czy te dwa różne głosniki zagrają dobrze w jednej skrzynce. Lepszym rozwiązaniem jest wstawienie 2xARN 5618 (połączonych równolege). Powinieneś zyskać wtedy ok. 4 dB na basie (co jest już wyrażnie zauważalne), lub inaczej - ok. 15 Hz poszerzenia pasma w dół. Niestety nie napisałeś, jaką Twoje kolumny mają impedancję. Założyłem, że mają 4 Ohmy (co jest najbardziej prawdopodobne). Jeśli jednak mają 8 Ohm, to ze względu na zwrotnicę powinieneś zastosować 2xARN 5614 połączone szeregowo.

Skomentuj

a moglby mi ktos powiedziec czy przerobienie obudowy na B-R, podbije ten bas? Bo okazuje się ze ów bas o którym pisałem pojawia się tylko w filmach i tylko w sytuacjach gdzie powinien być maksymalny. Nie da sie nic wycisnąć basu zarówno z CD jak i innych źródeł dźwięku.

Obudowa 25l - sensowne jest wykonanie B-R ?

Skomentuj

jak i tak bedziesz budowal suba to po co wymieniac na br pozatym taka wymiana raczej pogorszy sprawe...

Skomentuj

ale nie wymienić tylko dodać do obudowy otwor... z tunelem b-r.

Skomentuj

bosze ... a czy twqoje tonsile sa przystosowane do obudowy BR wstaw parametry o ile znajdziesz do wymulatora i sprawdź co sie bedzie działo w obudowie BR twojego litrazu, chyba producent zrobił closed bo te głosniki mają pracowac w closed prawda

Skomentuj

Witam Wszystkich,
                    Boe666, możesz, można z powodzeniem zmodernizować Twoje ZG25C na b-r. Jesteś już po wymianie na 2XGDN16/30. Ja kiedyś już to przerabiałem. Wywierciłem dwa otwory o średnicy 40mm w górnych rogach ścianki przedniej (obok kopułki) i wkleiłem tam rurki z PCV o długości 13cm (dla fb42-45Hz, obudowa ma netto ok. 14l.). Wnętrze wytłumiłem nowym materiałem (ciemnoszara"watolina") dokładnie tylko za głośnikami nisko-średnio (za kopułką- pusto). Przy okazji zmieniłem przewody na 2,5i1,5mm. Uzyskałem (po pomiarach) efektywność średnią 92dB i pasmo f od 52Hz (-6dB), od 43Hz (-10dB)i 32Hz (-20dB). fp jest około 5kHz. Znajomy, któremu to kiedyś wykonałem nawet był zaskoczony. Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

No i co panowie,łyso wam?Bo mnie tak....

Skomentuj

dzieki za rzeczową odpowiedź. Bo w sumie z symulacji nijak sie nie da wycisnąć lepiej tego basu z b-r. Mam jeszcze jedno pytanko. Jedna kolumna gra ciszej (grzebałem przy zwrotnicy, jednak wszystko podłączyłem tak jak było. Jest możliwe ze uszkodziłem gdwk ? Jest już stary (oryginalny czyli ma gdzies 27 lat). A Jak wymieniać to tylko 2 na raz bo takich już nie znajdę.

Skomentuj

Witam,
                          Nie ma za co. Osobiście, rzadko korzystam z symulacji. Mam własne sposoby, a pomiar to podstawa.
                          Boe666, spróbuj zamienić kopółki pomiędzy zespołami spokojnie i ostrożnie. Ciekawe, czy po zmianie drugi zespół będzie przetwarzał ciszej.
                          Kopułka GDWK9/40 4ohm podejrzewam jest nie do dostania. Ewentualnie pewnym partyzanckim, lecz bezpiecznym rozwiązaniem będzie wymiana na GDWK9/80/1 8ohm - wraz z wymianą kondensatora 4,7mikro na 2,2mikro.
                          To tyle co teraz i na odległość mogę zrobić.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Podsumuję: Oryginalny ZG25-c z wyminionymi głośnikami na gdn 16/30 (bez zmiany zwrotnicy), oraz stary gwizdek. Dodałeś 2 otwory w górnych rogach odstrony frontowej (fi 40mm) do ktorych wkleiłeś tbkę pcv (zwykłą rurkę) od l=13cm. Dodatkowo wyciszyłeś dolną cześć kolumny (watolina) ale na wysokości gwizdka zostawiłeś gołe pudło (zarówno ścianki jak i tył) Dodatkowo wyminiłeś wszystkie kabelki na grubsze (2-2,5mm).

Wydawało mi się że stare gdn'y miały 4 ohmy każdy (może si mylę) i do tego nie trzeba zmienać zwrotki? Jak wymienię gdwk na 8 ohmy to musze zmienić kondensator z 4,7 na 2,2 ?

Czy wszystko dobrze ująłem?

Skomentuj

Cześć,
                              Podejrzewam, że masz w tej chwili 2XGDN16/30 8ohm (połączone równolegle) + kopułkę GDWK9/40 4ohm. "Dodałem" 2 otwory fi40mm (w górnych dwóch rogach) i wkleiłem dwie rurki z PCV o l=13cm. Obudowa kompletnie pusta tylko za kopułką GDWK9/40 (rurki b-r muszą mieć pustą przestrzeń). Wymieniłem kable (2,5 dla GDN; 1,5 dla GDWK). Zwrotnica bez zmian. Producent stosował 2XGDN16/12 8ohm lub w późniejszym okresie 2XGDN16/15 8ohm (połączone równolegle). Impedancja ZG25C to 4ohm`y.
                              Ewentualna konieczność GDWK9/80/1 8ohm - wymiana tylko kondensatora z 4,7 na 2,2.
                              Ewentualnie, spokojnej pracy, udanego efektu i możliwego zadowolenia.
                              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Piotr01,czy mógłbyś objąć patronactwo nad skupiskiem szalonych audiomaniaków zwanych w necie diyaudio?Czasami mam wrażenie że znalazłem sie w pubie a nie na stronce o budowie przetworników audio.Ale to tak mimochodem...
                                PZDR

Skomentuj

Witam wieczorem,
                                  Umberto, jeśli dobrze zrozumiałem, dzięki za uznanie. Osobiście, sam jestem po prostu jednym z wielu, drobnym amatorem elektroakustyki. Ta stronka ma swoich Administratorów i Moderatorów. Każdy z nas myślę ma coś z "szalonego audiomaniaka". Każdy z nas jest inny, posiada różną wiedzę, posiada różne doświadczenie/a. Czasem gdyby może nie jakiś zrealizowany nawet nieracjonalny pomysł nie istniałby postęp, rozwój. Każdy z nas kiedyś zaczynał, a akceptując różnorodność, czasem trzeba lub/i warto zajrzeć do tego "pub`u". Czasem zapewne będę się odzywał, gdy będę mógł coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia, wiedzy i informacji, w granicach ograniczonego czasu. Pozdrawiam. Piotr01

Skomentuj

Jaki zbieg okoliczności,właśnie zaglądnołem czy coś napisałeś i po odświerzeniu znalazłem Twego posta.Ale wielkie dzięki że jesteś,myślę że taka osoba jak Ty wprowadzi pewne ocieplenie klimatu na tej wspaniałej stronce który czasami sięga mrozów arktyki.Wielkie dzieki za wprowadzenie bardzo miłego,rzeczowego klimatu.
                                    PZDR

Skomentuj

Cześć,
                                      Cóż, powiedzmy dobry klimat myślę lepiej wpływa na konstruktywne rozwiązanie danego problemu lub na wybór - decyzje jakie podjąć działanie. Z innej strony patrząc warto działać aby tworzyć większą tak zwaną wartość dodaną. "Mróz" to raczej destrukcja. Osobiście wolę ciepło, nie tylko podczas urlopu.
                                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                      X