Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to ma sens ? DIY zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to ma sens ? DIY zestaw 5.1

Witam

Miałem w planach zmianę dotychczasowych głośników komputerowych (Creativ 5.1) na zestaw Logitecha Z-5500. W testach wypada on całkiem przyzwoicie, kosztuje całkiem przystępnie, wygląda całkiem całkiem ..... ale trafiłem na to forum. Zainteresowałem się DIY. No i pytanie teraz:

Czy ma sens budowa własnego zestawu 5.1 ?

Stwierdziłem że może wydawać 1200 na zestaw Logitecha lepiej dołożyć troszkę więcej, dużo więcej swojego czasu i zbudować to samemu. Amplituner kupię oczywiście gotowy (prawdopodobnie któraś Yamaha). Do tego mógł bym przeznaczyć około 2000 zł na podzespoły do głośników, nie licząc elementów drewnianych, czyli całe te pieniążki na elektronikę. Zdolności manualne posiadam, z obróbką i wykończeniem obudów większych problemów bym nie miał, z elektroniką gorzej, jakieś podstawy są, lutownica nie jest mi obca.
    Pokój w którym stał by zestaw ma około 12 m^2.
    Myślałem o :

1. Przednie - wysokotonowy + średniotonowy 12 cm + mały niskotonowy.
    2. Centralny - wysokotonowy + średniotonowy 12 cm.
    3. Tył - wysokotonowy + mały średniotonowy (10 cm ?).
    4. Subwoofer - tu mogę zaszaleć - aktywny 30 cm może nawet ciut większy.

Poradzcie coś. Gdzie szukać sensownych przetworników, zwrotnic. Szczególnie interesują mnie przetworniki z średnio-niskiej półki cenowej. Wystarczą nazwy firm. Bo albo mi się wydaje albo jest jakaś przepaść pomiędzy najtańszymi STX, TVM, Tonsil a droższymi np. Scan-Speak, no ale ja w temacie dość krótko i może się grubo mylę.

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.

maalek

creativ to jedna z lepszych komputerowek ale w porownaniu z DIY wypada jak padaka

popierwsze

przod tyl center
    niskosredniotonowiec + kopulka
    mozebyc arv + arn 150 + zwrotnica irka moze yoshiego

a subwoofer hahah subik 30 cm stary jak ci starczy na jakis maly 20 cm glosnik ze wzmacniaczem to bedzie dobrze zejdz na ziemie masz 1200 zł to starczy ci na sredniej klasy subik na 30 cm glosniku a ty chcesz wiekszy

pozatym do zrobienia takiego zestawu potrzba troche umiejetnosc a ty porywasz sie z motuka na slonce tak troche

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
      a subwoofer hahah subik 30 cm stary jak ci starczy na jakis maly 20 cm glosnik ze wzmacniaczem to bedzie dobrze zejdz na ziemie masz 1200 zł to starczy ci na sredniej klasy subik na 30 cm glosniku a ty chcesz wiekszy

pozatym do zrobienia takiego zestawu potrzba troche umiejetnosc a ty porywasz sie z motuka na slonce tak troche
      Przeczytaj mój post jeszcze raz, 1200 to mam na zestaw Logitecha z-5500. Na DIY przeznaczył bym 2000 zł na same podzespoły więc myślę że spokojnie mógł bym robić suba np. na Hertz ES 300. Wcale nie chcę większego napisałem moze ale to chyba zbyt wiele jak na mój pokój. Umiejętności może i nie mam, ale od czego są fora, programy do symulacji i całe społeczeństwo DIY.

maalek

Skomentuj

maalek napisał że na elementy kolumn chce przeznaczyć 2000zł.

Jak nie masz doświadczenia w DIY proponuję zrobić kopię czyjegoś sprawdzonego zestawu np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ight=centralny . Sam zrobiłem podobny. Suba mam na razie w planach ale myślę że będzie to stx 27-150-8 lub 27-300-8 napędzane mostkiem tda. Kolumny robiłem sam wraz ze zwrotnicami. Cewki nawijałem sam. Głośniki kosztowały ok 400zł, a elementy na pięć zwrotnic ok 40zł, pozostałe elementy tj. br, przewody, terminale, ok 100zł. Więc jak czujesz się na siłach to rób samodzielnie kolumny.

Na początek proponuję kolumny dwudrożne, gdyż w kolumnie trójdrożnej mogą być problemy ze zwrotnicą.

Skomentuj

ES300 to świetny pomysł. Jak masz 2000zł na głośniki + zwrotki, a osoban kasa na wzmak to się spokojnie zmieścisz :) Proponuję:
          Przód: Vifa TC20 + XW-165 (konstrukcja Esh0) ew dołożyć jeszcze jeden XW.
          Central: 2xARN116 + ARV
          Tył: ARN150+arv
          Sub: ES300 + wzmak Janek 300W. I powinien być wypas

Tylko czy Ci pokoju nie rozniesie? :>

Skomentuj

nie mieszla bynm wysokotonowek...wszystkie przetworniki moim skromnym zdaniem powinny byc takie same.. przynajmniej te wysokotonowe...mozesz sie podlaczyuc do zamowienia z audiocomponent i miec glosniki o klase lub dwie lepsze od stx i tesli za niewiele wieksz kaske...

Skomentuj

Zamieszczone przez Kudłaty
              nie mieszla bynm wysokotonowek...wszystkie przetworniki moim skromnym zdaniem powinny byc takie same.. przynajmniej te wysokotonowe...mozesz sie podlaczyuc do zamowienia z audiocomponent i miec glosniki o klase lub dwie lepsze od stx i tesli za niewiele wieksz kaske...
              Co do mieszania jestem podobnego zdania. Co do audiocomponent , cóż to takiego jakiś sklep wysyłkowy ? Gdzie można zaleźć adres lub cennik ?

Skomentuj

Mam nadzieje ze w tej kwocie (2000) nie jest jeszcze wliczony amplituner.

A co do DIY kontra glosniki komputerowe.... ...pomiedzy jednym a drugim sa jeszcze gotowe kolumny, lepszych lub gorszych firm. Wiec jezeli to twoje pierwsze kroki w diy lepiej pomysl czy nie warto by bylo kupic cos gotowego, ewentualnie pobawic sie w zbudowanie suba a reszte kolumn kupic gotowa. Zawsze jest mniejsze prawdopodobienstwo wywalenia kasy w bloto.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...r=asc&start=70 poczytaj watek tyo bedziesz wsio wiedzial...zamawaimy glosniki ktore mozesz obejzec np na www.akustyk.com.pl po duzo nizszej cenie

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                    Mam nadzieje ze w tej kwocie (2000) nie jest jeszcze wliczony amplituner.

A co do DIY kontra glosniki komputerowe.... ...pomiedzy jednym a drugim sa jeszcze gotowe kolumny, lepszych lub gorszych firm. Wiec jezeli to twoje pierwsze kroki w diy lepiej pomysl czy nie warto by bylo kupic cos gotowego, ewentualnie pobawic sie w zbudowanie suba a reszte kolumn kupic gotowa. Zawsze jest mniejsze prawdopodobienstwo wywalenia kasy w bloto.
                    Oczywiście pieniądze na amplituner zupełnie osobno. Co do DIY jeszcze się zupełnie nie zdecydowałem, ale nie szkodzi obadać temat. Oczywiście jest jakieś prawdopodobieństwo wywalenia $$$ w błoto ale myślę że forumowicze mi na to nie pozwolą, będę się starał konsultować każdy wybór, od przetworników, typu obudowy, terminali aż po wkręty i płytę na obudowę. Nie jest to też temat łapu capu, na projekt dam sobie kilka ms.

maalek

Skomentuj

Czaruję...
                    X