Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki basowiec wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki basowiec wybrać

Witam
    Dodam na wstępie, że nie chodzi o firmę, rozmiar. Mam na oku dwa konkretne głośniki: jeden ma większy Vas i mniejszy Qts, a drugi odwrotnie - czyli mniejszy Vas a większy Qts. Z tradycyjnych opisów wiadomo: pierwszy szybszy drugi niżej schodzi.
    Ale mi chodzi o waszą subiektywną ocenę grania z doświadczeń, który byście wybrali drugi raz tworząc jakąś konstrukcję.
    Niestety nie mam dość kasy aby kupić oba i po zbudowaniu zestawu stwierdzić, że ten to mi chyba nie pasuje.
    Pozdrawiam

A w jakiej skrzynce maja grac te przetworniki.
    Coś się nie rozpisałeś :-)
    ja polecam 10" do domu, 12" na mocnego suba jak sie ma do dyspozycji domek. Tle na temat samych tylko rozmiarów o których tez nic nie powiedziałeś.
    Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli chodzi o głośniki to rozważam nad 8" i 10". Mają grać w układzie 3drożnym (nie do suba) a wielkość pudła będzie zależna na początek od wyliczeń. Ten 8" ma rekomendowaną obudowę 30-50l. Ja bym wykonał do niego jakieś 45l.

Skomentuj

Może jednak podasz jakie to głośniki mają być, bo może te parametry są wymyślone, a tak to zawsze możesz liczyć, że ktoś z forum ich używał i powie Ci co o nich sądzi :)

Skomentuj

A co ty wolisz, szybki czy niski bas?
          Chłopie!
          To ty jestes konstruktorem i do od ciebie zależy brzmienie zestawu.
          Przecież nikt za Ciebie nie będzie decydował o brzmieniu TWOICH kolumn. Tym bardziej ze nawet nie znamy Twoich preferencji.

Skomentuj

Podaję na które patrzę między innymi: 8" ScanSpeak Vas-136 Qts-0,26
            10" Vifa Vas - 164 Qts-0,29

Skomentuj

ja skomentuje to tak, ktoś kto nie potrafi sam wybrac głosnika i przedstawić propozycji w celu skomentowakna na forum w jaki sposób chce sobie poradzić z kolumną trzydrożną ?? nie pojęte to dla mnie bo wkonuc głosników jest od h... i zawsze cos wybierzemy ale już z aplikacja trzydrożną zaczynają sie większe problemy ... wiec powodzenia w dalszej drodze ) - taka moja sugestia

Skomentuj

jak niemasz stanowiska pomiarowego to najprawdopodobniej zmarnujesz te głośniki.... więc nie zaleznie co kupisz i tak będzisz miał spore problemy...

Skomentuj

Dobra - zamykam temat, bo więcej tu pustego gadania niż konkretów.

Po prostu oczekiwałem krótkiej opinii od osób które dokonały jakiegoś wyboru przetworników na podstawie danych katalogowych i czy po zbudowaniu zestawu były od razu z tego wyboru zadowolone czy też nie, dlatego nie podawałem konkretnych typów głośników. Tak jak post wyżej - to ja jestem konstruktorem i nie oczekuję oceny tego co robię, a krótkiego podzielenia się doświadczeniami przed tym jak coś ostatecznie wybiorę.

Pozdrofka

Skomentuj

to ja powiem tez niegrzecznie.... te dwa parametry co podałeś mozna o dupe potłuc. w zalezności od wielkości, typu obudowy, i doboru reszty zestawu a co najwazniejsze od zwrotnicy moze to być świetny zestaw bądź totalne gówno! zarówno na jednym jak i na 2 przetworniku mozesz osiągnąć szybki bas jak i niskie zejście. a jak usłyszysz w dobrze zaprojektowanej obudowie pod kontem szybkiego basu któy głośnik gra szybciej to naprawde zycze powodzenia.... Qts i Vas to nie wszystko.... gdyby tak było to wszyscy producenci robili by takie same głośniki,... bo przeciez taki był by najleprzy,,, a jak widzisz tak niejest zawsze trzeba dobrać głośnik do własnych preferencji i zgodnie z przewidywanym zastosowaniem....

Skomentuj

Czaruję...
                    X