Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

składam kolumny i potyrzebuje pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

składam kolumny i potyrzebuje pomocy

Witam serdecznie. Mam dwie obudowy o wymiarach zewnętrznych (wys. szer. głęb.) 130cm. 31cm. 25cm. Otwór na głośnik niskotonowy ma śrenice 28 cm i jest 16 cm od góry.
    15 cm niżej jest otwór na średnio albo niskotonowy głośnik o wymiarach 14 cm. (jest on obudowany i wygłuszony) Mam zamiar zrobić jeszcze jeden otwór na głośnik wysokotonowy i jeden na niskotonowy. Poradźcie czy ma być b-r czy zamknieta. niechce mieć jakiś potężnych mocy, ale ładny dźwięk( choć przy takich gabarytach obudowy to chyba cicho nie będzie

witam, no dosyc spora ta kolumna ale nie wiem czemu zdecydowales sie na takie polozenie glosnika niskotonowego. Jest to spory glosnik jak na umiejscowienie go w przednim panelu kolumny(z tego co z rozumialem)najbardziej powszechna metoda rozmieszczenia glosnikow to wysokotonowy u gory nizej sredniak i basiki. Jesli juz tak wielki glosnik to widzialbym go na dole te 16cm od dolu kolumny ale wbudowany w scianke boczna, sredniaka dac do gory wysokotonowego nizej noi jeszcze jakis drugi basik chociaz jesli ten 28cm jest dobrej marki, bo nie wymieniles na jakich podzespolach robisz kolumne, to powinien jeden wystarczyc. wysokotonowy lepiej zachowuje sie w gornej czesci kolumny tak samo jak i dolny w dolnej czesci, lepiej sie bas rozchodzi. No ale jak juz wszsytko powycinane to nic tylko wlozyc tego niskiego podpiac reszte glosnikow w jakas zwrotnice, polecam JANBO, polutowac noi odpalic. Trudno powiedziec czy b-r czy zamknieta bo nie podales coto za glosniki, ale mimo wszsystko wypuscilbym otwor o srednicy 10cm a dlugosc na sluch najlepiej wez sobie zwin karton i przesuwajac sprawdzaj.

Skomentuj

ale mimo wszsystko wypuscilbym otwor o srednicy 10cm a dlugosc na sluch najlepiej wez sobie zwin karton i przesuwajac sprawdzaj.
      No gratuluje profesjonalizmu....

michalpruszcz, chlopie ja to ci proponuje abys najpierw podal co masz za glośniki bo to ze masz jakas bude to nie za wiele mówi. Dopierasz obudowe pod głośnik a nie glośnik pod obudowe. A po... ktoreś tam... to po jaki h... ci tyle głośników w tej kolumnie. Do dobrego dzwięku to im mniej elementów tym lepiej, nie znaczy ze jak napakujesz 5 głośników w jednym pudle to będzie super.....

Zapraszam do artykułów na stronie głównej!!!!!!!!!

Skomentuj

michalpruszcz, A czy przypadkiem nie postawiles tej obudowy do gory nogami? Zreszta nie wazne.
        Idz do sklepu, kup plyte mdf(lub wiorowke) 18/22/lub wiecej (wielkosc przedniej scianki) i daj ja na przednia scianke (klej + wkrety)... ..bo w tej chwili to jest ser szwajcarski a nie obudowa.

Skomentuj

Propozycja ze zwijanym kartonem jest na tyle dobra na ile autor postu podal dane.Jesli chce robic na oko to wydaje sie to sluszne.
          Widac chce wykorzystac stara obudowe, wiec po wsadzeniu STXow i dobraniu tunelu najprostsza metoda, bedzie taka kolumna na jaka go w obecnym etapie wiedzy stac .
          Fakt profesjonalne to nie jest, no ale cos.

Skomentuj

buda bez odliczenia komory wysokotonowca i zakładając gdubość ścianek 18mm bez wzmocnien to ok 70 pare litrów...
            na jedną 12' wystarczy...
            no tutaj przydałoby sie 3way lub bi amping...
            napisz ile masz kasy i co posiadasz

Skomentuj

Mam tylko obydowy więc dlatego nie pisze nic o głośnikach, i ich nie odwróciłem do góry nogami . Robił je nauczyciel elektroniki mojego znajomego więc mysle że wiedział co robi, tylko się pytam jakie głosniki bo ich NIE MAM. Może nie jetem profesjonalistą ale gdybym miał głośniki to bym napisał że je mam, ale ich nie MAM. :) szukam jakis na Allegro i pomocy szukam u kogoś kto się zna. A co do ilosci pieniedzy to hmmm.......... Nie jest źle ale też żadnych rewalacji nie ma.
              p.s. Buda ma duuużo więcej niż 70 litrów

Skomentuj

Takie wypowiedzi mnie denerwuja.............
                "A co do ilości pieniedzy to hmmm.......... Nie jest źle ale też żadnch rewelacji nie ma"
                Kulturalnie poprosimy o konkret ile kasy?

Skomentuj

70l to pojemność...
                  obliczyłem ją z wymiarów które podałeś więc jeśli się myle to wina leży po Twojej stronie...

A co do ilosci pieniedzy to hmmm.......... Nie jest źle ale też żadnych rewalacji nie ma.
                  czyli ile ??
                  konkretna suma...

pisząc
                  i co posiadasz
                  chodziło mi również o np wzmaki itp...

z takim nastawieniem nikt Ci nie będzie chciał pomóc...

Skomentuj

no to jak te obudowy robił nauczyciel elektroniki Twojego znajomego to muszą elegancko grać.
                    Chyba wybuduje sobie dom, później znajde pod niego fundament...

Skomentuj

a ja kupie sobie felgi i opony zawsze się jakiś samochód dopasuje :P

Skomentuj

SW ale kup sobie takie felgi i opony które szybko jeżdżą Rotfl & Lol :P

Skomentuj

Na poczatek proponuje poczytac kilka artykulow na stronie. Jezeli chcesz zeby twoje kolumny graly ladnie to obudowy mozesz wyrzucic na smietnik (ewentualnie je pociac i wykorzystac plyty na nowe). Montowanie wysokotonowca gdzies na dole mija sie z celem. To, ze ktos uczy elektroniki nie znaczy ze sie zna na budowaniu kolumn

Skomentuj

Czaruję...
                          X