Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do Kompa Na STX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do Kompa Na STX-ach

Założenia:
    Tak więc na sam początek. kolumny miały wyjść niskim kosztem, gdyż robiłem je dla pewnej osoby. Miały zagrać miłym i przyjemnym Basem nie mogło tez zabraknąć średnich i ostrzejszych tonów. Wygląd obudowy został również dostosowany do próś osoby dla której je wykonywałem.

Przetworniki:
    Kolumny zostały wykonane w systemie 2-way B-r.
    Zastosowane w nich głośniki to :
    ))) Sopran STX GDWT-8-150-8-PJ
    ))) Niskotonowy STX GDN-17-80-8-SS
    Bass-refleks umiesznoce na przednich panelach
    Zastosowana płyta to: Płyta wiórowa o gubości 18 mm
    Zwrotnice Zwrotnica 2D-12
    Obudowa skręcana, uszczelniana sylikonem.
    Wytłumienie gąbka 12 mm

Wrażenia odsłuchowe.
    Efekt końcowy całkiem niezły. Posiadacz kolumn bardzo zadowolony z dźwięku. Kolumny jak na te 17 cm głośniki dobrze sobie radzą z tonami średnimi. Jak dla mnie sopran nie wpada w ucho i osobiście wolałbym zastosować kopułki. Jednak wybór padł na tubowy ( Wiecie te baby, ni e miałem dużo do gadania ) :-)

ladnie tylko nie w tym miejscu :]

Skomentuj

Kurde dawno tu byłem ;/ to gdzie to sie teraz wrzuca chłopaki :-) ::???

Skomentuj

hmm ten tubowy ma spooooro wiekszy spl od tego "niskosredniaka"...pozatym wykonczenie mi nie odpowiada...takie zabardzo meblowe...no ale kwestia gustu widocznie kobiety do glosnikow nie maja...wszedzie by tylko meble ustawialy...gotowa zwrotka to tez marny pomysl...no i br to jakos byl strojony czy taki jaki wpadl w rece...chyba sporo przypadku w tej konstrukcji.. o litraz sien ie pytam..

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4284

Skomentuj

No wiem ze gotowa to marny ale wiecie ja być troche zielony z elektroniki a baba chciała tanio :-) No i mamy to co mamy ;-)

Skomentuj

może jednak podaj więcej szczegółów....
              litraż strojenie itp...
              nie za duże qts do br ??

Skomentuj

Obudowy mają po 20 Litrów a W B-r moim zdaniem sprawują się całkiem nieźle. bas jest naprawde przyjemny i miły dla ucha. Strojenie na 45 Hz B-r tez były kupowane z Stx średnica 51 mm

Skomentuj

wg symulacji masz podbicie 4 dB przy 65 hz...
                  no tyle że gd w okolicach 13ms więc nie tak źle, ale to podbicie....

Skomentuj

Tak czy siak Klientka chyba zadowolona skoro nie zgłasza reklamacji hehe. Ja w przysłości planuje zrobić sobie 3 Way. Będzie to moja 3, również niskobudrzetowa konstrukcja na głośnikach STX coś w stylu tych : http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...0&vSubPage=166

Skomentuj

zamiast niskobudżetowej kolumny 3way zrób lepiej pożądną 2way...
                      3way to wcale nie taka łatwa sprawa jak się może powszechnie wydawać...

Skomentuj

a) daj tłumik 10dB na sopran wystarczy rezystor 8-12 ohm dany przed częścią zwrotki dla toru wysokotonowego (chyba nawet na tej płytce jest na niego miejsce tylko trzeba przeciąć jakiąś ścierzke
                        b) od kiedy te małe stx'y mają wentylowany układ magnetyczny ??

Skomentuj

trochę mało przemyślana ta konstrukcja.
                          BR jest za blisko ścianek, duże rozrzucenie głosników, brak tłumika na wysokotonówkę

Skomentuj

Kolumny stoją juz u ich właścicielki więc nic nie będe już zmieniał. A co do wentylacji układu magnetycznego to fakt na stronie producenta sa fotki niby bez. no ale jak widać nieaktualne na dzień dzisiejszy.

Skomentuj

to ciekawe bo wentylacja zmienia troche parametry głośnika. Nalezało by je na nowo pomierzyć. Generalnie wentylowany układ magnetyczny to +.

Skomentuj

nawet spoko te koumienki ale jak powiedzial Kudlaty to wykonczenie takie meblowe i za durze rozrzucenie glosnikow :/ ale jak sie podoba klijentowi to git :]

PS
                                odnosnie magnesu mi sie zdaje ze nawet troche wieksz jest :)

Skomentuj

Hehe wykończenie pod meble. Płyta laminowana Jesion na żywo nawet ładnie się prezentują ale w przyszłości przerzuce sie na okleine a być moze i na fornir ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X