Mam suba tak jak w temcie na STX 27/150/SW wszystko siedzi w 47l bass-reflex 7,5cm średnicy i 25cm długości do tego mam mostek TDA7294 filtr aktywny i subsonica, wszystko niby gra ok ale jeśli slucham głosno to cewka uderza o podstawę magnesu(wychylenie membramy jest bardzo duże)juz dwa razy wymienialem głośnik na gwarancji z powodu tego ze cewka odkleiła się od resora!Myslałem ze to moze wina kiepskiego, taniego głośnika ale po wymianie jest to samo.Więc teraz mam takie pytanie czy sprawcą moze być wzmacniacz?lub filtr?czy jest to możliwe?bo z obudową prubowalem robić już różne rzeczy zmniejszać zmieniac bass reflex itp. jedyne do czego doszedłem to to ze im nizsze strojenie bass-reflexu tym szybciej cewka zaczyna udeżać o podstawe magnesu,jak zatkałem bassreflex to było jeszcze gorzej, zmniejszenie obudowy pomagało ale 35l to chyba za mało dla tego głosnika.Strasznie mnie irytuje ta sprawa i przyszło mi do głowy ze muglby to być wzmacniacz ale nie mam innego na tyle mocnego wzmacniacza żeby porównac co sie będzie działo, a moze filtr? (musze zaraz sprubowac bez niego)co o tym myślicie?Z góry dzieki za odpowiedzi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
problem z subem na STX 27/150/8 SW
Collapse
X