Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumianie obudowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytłumianie obudowy?

Witam

Własnie kończe swoje pierwsze kolumny. Jest to obudowa BR oparta na XW165/1394 o objętości około 17 litrów. Przyszedł czas na wytłumienie i zastanawiam się jak to zrobić. Czytając trochę w necie doszedłem do wniosku, że zastosuje maty bitumiczne w celu wytłumienia drgań ścianek oraz bezpośrednio za XW na tylnej ściance warstwe kilku cm gąbki. Nie chciałem stosować gąbki na ścianki gdyż spotkałem sie z opiniami, że zbyt duża jej ilość w BR zamula bas. Wydaje mi się że mata w mniejszym stopniu powinna powodować coś takiego. Jednak nie wiem gdzie dać tą mate? Czy dać na każdą ścianke czy np. tylko na boczne i tylną??? Nie wiem dlaczego, ale kilka razy spotkałem się z twierdzeniem że należy tłumić tylko tylną i boczne ścianki, a z przednią nic nie robić?! (o ile wiem tak wytłumiaja klony proac'a) Wydawało mi się, że drgania przedniej ścianki są najbardzej szkodliwe???
    Zdaję sobie sprawę, że wytłumianie to jeden wielki eksperyment:) ale jeżeli można to czemu od początku nie zrobić lepiej niż gorzej, stąd moje pytanie.
Czaruję...
X