Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka cewka do korektora impedancji ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaka cewka do korektora impedancji ??

jaka powinna byc cewka w korektorze impedancji w midbasie 80W i wartosci 10mH .... chodzi mi o to jakim grubym drutem powinna byc nawinieta (albo jaki prad przez nia moze plynac ) ... i czy powinna byc jakas specjalna (rdzeniowa; powietrzna )

... czy moze dlawik osiowy za 3zl wystarczy

Korektor impedancji to równoległy obwód RC... o co zatem pytasz ?

Skomentuj

dobra pomylily mi sie pojecia ..... obwod szeregowy LC to pulapka rezonansowa ??
      i chodzi mi o cewke w tym ukladzie ....

Skomentuj

Zalezy na jakiej czestotliwosci chcesz wycinac.

Skomentuj

na 130hz ...

Skomentuj

Obwód szeregowy LC to filtr środkowoprzepustowy. Zastanów się dobrze o co Ci chodzi i dopiero potem pytaj.

Skomentuj

A kto linearyzuje impedancje rezonansu glosnika? I to jeszcze z takim poziomem wiedzy!?

Napisz po co i w czym chcesz to zrobic bo pewnie przyjoles zle zalozenia.

Skomentuj

moja wiedza owszem jest nikczemna dlatego zadaje pytania .....

dochodze do tego dlaczego projektanci z visatonu zastosowali polapke rezonansowa w torze sredniotonowym w tym oto schemacie

i pewnie zastosowali to aby wykres impedancji byl ladny ...... i juz wiem ze cewka w tej polapce rezonansowej musi byc nawinieta drutem najlepiej 0,7mm ....

Skomentuj

Czasem linearyzuje sie impedancje rezonansu glosnika sredniotonowego a to po to zeby poprawic skutecznosc dzialania filtra gornoprzepustowego.
                  Nie ma reguly na drut w tego typu cewce. Najwazniejsza jest jej erzystancja ktora wcale nie musi byc bardzo niska. Od rezystancji cewki a w zasadzie od polaczenia szeregowego tej rezystancji i rezystora ktory zazwyczaj wlacza sie szeregowo z takim obwodem zalezy wspolczynnik dobroci pulapki rezonansowej.
                  Jesli cewka bedzie nawinieta grubym drutem to rezonans bedzie bardzo ostry ze szpiczasta charakterystyka. Jesli cewka ma duza rezystancje to rezonans zrobi sie bardziej lagodny. Jaki ma on byc to juz zalezy od wygladu (dobroci) rezonansu na impedancji samego glosnika. Dobiera sie to tak zeby obie charakterystyki w pelni sie skompensowaly.
                  Brak rezystora szeregowogo z obwodem rezonansowym moze swiadczyc o duzej rezystancji tej cewki albo ze nie jest to tylko obwod linearyzujacy impedancje.

Skomentuj

macie adres stronki gdzie jest kalkulator korektora impedancji? miałem gdzies taka zagraniczna stronke ale gdzies mi zaginela

Skomentuj

Czaruję...
                    X