Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry głosnikow - Zmierzone

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry głosnikow - Zmierzone

Temat powstaje z myśla podaniu prawdziwych, zmierzonych parmaterow glosników a takze ich kilku ch-k

w celu utrzymania porzadku mozliwosci zamieszczanai maja tylko osoby upowaznione
    jezeli masz cos z czym chetnie bys sie podzielił wyslij opis + obrazy 640x480 jednemu z moderatorow

DW 120K , CW1202

W ramach umowy ze sprzedawcą wziąłem sobie DW120K (i jutro lece wymienić go na CW1202C) pomyślałem że nie ryzykując niczym oprócz straty czasu moge zaryzykować.... od razu wziąłem go na warsztat i szok.... Qts 1,48.... myśle że to SW się zwalił.... sprawdzam na stx'sie 23/120/4SC Qts 0,29 (czyli tak jak powinno być i o dziwo tak jak podają w stx'sie) to sobie myśłe może go wygrzać choć troche ?? więc lerzał sobie 2h i się wygrzewał.... tak się wygrzał że zaczął śmierdzieć.... (wzmak TDA7294......) na szczęście się nie spalił.... kolejne pomiary kolejne rewelacje.... Qts spadł z 1,5 do ..... 1,474 (czyli na geranicy błędu pomiaru.....) reszta parametrów tez jak na alfereda przystąło.... charakterystyka troche zafauszowana ale minimalnie (bez obudowy). jedynym zastosowaniem tego głośnika moze być subwoofer z niskim obcięciem, subsonic z podbiciem na jakieś 35-40Hz i paczka 80litrów..... głośnik jednym słowem badziewny jedyna zaleta to wysoki SPL jak na alfreda (85dB) ale to i tak tragiczny wynik jak na głośnik z 30cm membraną.... co prawda w obudowie 80litrów zamkniętej dojdzie nam do 90-93 (a w pomieszczeniu nawet i więcej) jak na obudowe zamkniętą masakryczny impuls.... acha jeszcze jeden + Fs taka jak podaje alphard... ale co to za pociecha przy reszcie TiS.... miałem zaproponować do niego zwrotnice jak by ktoś chciał go dać do kolumny ale doszedłem do wniosku że miejsce tego głośnika to skup złomu a nie kolumna w domu.....

[ Dodano: 2004-09-09, 23:36 ]
    CW1202
    to chyba najleprzy głośnik z rodziny Alpharda jedyne wady jakie wykryłem to lekko furkoczące zawieszenie i obijające się o membrane kabelki. pierwszy z wymienionych problemów pojawia się przy około 300watach, 2 mozna łatwo rozwiązać podklejając kawałek gąbki. głośnik daje mięki bas i z powodzeniem nadaje się do średniej jak na 30cm woofer paczki (60-80litrów) pomiarów dokonałem w obudowie 50 litrów
    Załączone pliki

Skomentuj

arn 150-03/4

To ja dodam dosyć popularny głośnik .
      Podbicia w zakresie 1-2kHz oraz 6kHz są typowe dla tego głośnika. Ten pierwszy dodatkowo zwykle wzmacniany jest wpływem obudowy i dlatego jest taki duży.
      Załączone pliki

Skomentuj

w efekcie współpracy z takero przemierzyłem jakieś głośniki JVC - licze na to że takero zamieści zdjęcie żeby ewentualni chętni tez byli w stanie je kupić :P

glośnik jest dość ciekawy ma SPL w okolicach 90dB i pasmo przenoszenia od bidy do 20kHz - przy odrobinie pracy i kombinacji mozna na nim zrobić kolumne 1way - mikromonitorek - cena głośnika to jak słyszałem 6 czy 8zł więc tyle co nic.

mms to jedyne 2,3g!! a BL jest na dość przyzwoitym poziomie jak na takiego mikrusa - 4,48 TM albo jak kto woli N/A

we współpracy z Takero "zdobyliśmy" parametry EW650A - ja je zmierzyłem a Takero dostarczył mi głośnik :)

wyniki są dość ciekawe - jak przystało na alpharda nic nie zgadza się z deklaracjami producenta - no moze poza SPL - tu przypadkiem udało im się trafić :P

ciekawostką jest że głośnik ma krzywy dolny nabiegunnik i "niepoddaje się ekranowaniu" magnes nie przylega do powierzchni nabiegunnika i przezto efektywność jego działania jest znikoma.

charakterystyka to istne alpy a przynajmniej wysokie tatry :P

Nowa seria STX'a 27/150/4SW
        no więc tak głośnik ma bardzo dobre parametry!! QTS dość wysoki na granicy zamkniętej i Bass reflex. ale jak w przypadku alfredów dawał bym je do zamkniętej to stx'a dał bym raczej do Bass reflex'a. membrana jest nadal dość lekka. wzrost QTS spowodowany jest prawdopodobnie zmianą cewki na dłuzszą i zawieszenia na takie o większej podatności. a teraz najwarzniejsze jak gra?? no więc gra naprawde dobrze. ze względu na niskie FS (22-23Hz) i duzy spl (88-89dB) gra naprawde nieźłe a w tej cenie praktycznie niema konkurencji. wada w postaci małego X-max została całkowicie wyeliminowana. mimo że symulacja w bass reflex pokazuje podbicie na charakterystyce i impuls niejest za świetny to jednak głośnik w odsłuchu sprawuje się świetnie!! juz przy zwyczajnym TDA7294 jest naprawde głośno a jak dać mu to co lubi najbardzie - waty to gra poprostu miodzio. nie porównuje go oczywiście z peelessami czy Vifami ale na tle Alfreda wypada rewelacyjnie. zawieszenie nie furkocze wytrzymuje duzo większe moce. to juz się robi klasa tonsil - tesla!! a nie totalny Lo-end !! głośnik polecam albo do subwooferów albo kolumn 3 droznych!!. w tej cenie naprawde niema konkurencji!!
        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
        X