Witam,mam maly problem, w zwrotnicy w sekcji niskotonowej dla glosnika 8 ohm znajduje sie korektor impedancji,czyli tradycyjnie rezystos i kondensator 8,2ohm i 22uf. Zastanawia mnie jeden fakt przy polaczeniu rownoleglym dwoch takich samych glosnikow w sumaryczna impedancje rowna 4 ohm,jak sie zmienia wartsci tych elementow? Gdzies uslyszalem ,ze rezystancja o polowe mniej,pojemnosc 2 razy wieksza,to tak jak bym polaczyl rownolegle dwa takie obwody, pomozcie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Korektor impedancji
Collapse
X
-
Witam,
A po co tyle elementów. Przyjmij rezystor z wypadkowej impedancji lub nieznacznie większy, a pojemność ustaw na częstotliwości (lub trochę ją przekrocz) przy której wypadkowa impedancja osiągnie wartość dwukrotnie większą. Powinieneś mieć na początek zdjętą faktyczną charakterystykę impedancji. Potem, konieczna kontrola skutków, przy pomiarach całego gotowego zespołu.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Tak,ale myslalem,ze na gotowca uda sie wykombinowac,sadze ze nie jest to trudna sprawa,przy danych jakie podalem,ja sie gubie,gdyz nigdy nie bawilem sie z korekcja impedancji,buduje w miare pozadny zestaw glosnikowy i chce aby wszystko bylo jakos wporzo,chociaz basowki i tak ladnie sobie radza,to wiem,ze zastosowanie tego korektora moze cosik jeszcze polepszyc.Panowie myslcie
Skomentuj
-
Korektor impedancji to bardzo fajna i nie tak do konca prosta sprawa. Fajna bo mozemy sobie za opmoca niego modelowac charakterystyke w miejscu podzialu (i nietylko) w dosyc znacznym stopniu. Nie taki do konca prosty bo zaleznie od przebiegu ipedancji, charakterystyki oraz miejsca podzialu roznie musimy to dobrac.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj