Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Materiał membrany

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Materiał membrany

Jak w temacie - czym charakteryzują się (brzmieniowo itp.) poszczegulne materiały z których zbudowone są membrany głośników np. papier, papier impregnowany, aluminium, polipropylen, i kevlar.

Piszcie swoje spostrzeżenia.

Ja się podepne pod temat, małe pytanko: zna ktoś adresy sklepów, iportera lub co kolwiek gdzie można znaleźć membrany NIElakierowane, chodzi mi o takie jak ma TONSIL. Tylko nie piszczie o STX-sie bo ten znam

[ Dodano: 2005-09-21, 10:31 ]
    ...i w stx chyba sa same lakierowane.

[ Dodano: 2005-09-21, 10:31 ]
    ...i w stx chyba sa same lakierowane.

Skomentuj

www.umifon.pl

Skomentuj

boro o 3 rzeczy chodzi:

1.sztywność
        2.masa
        3. tłumienie wewnętrz

idealne rozwiazanie to membrana w postaci kanapki z materiałów sztywnych pomiedzy którymi jest materiał mający duze tłumienie wewnętrzne ( pianka czy inne dziadostwo)

nie mam czasu aby sie rozpisywac (jestrem w pracy ) ale podam takie skrajne przykłady

aluminium - sztywne, lekkie ale z małym tłumieniem-mody (drgania własne) membrany powstają trudniej ale jak juz powstają to sa slabo tłumioene przez stratnośc własną materiału- potrafi podbarwiać metalicznie ale detaliczny, trzeba najlepiej ostro ciąć lub stosować płapki rezonansowe.

polipropylem- zupełna odwrotność - malo zneksztalcen ale slabo detaliczny- miękki ale dobrze tłumi drgania wlasne. Łatwiejszy w aplikacji.

Skomentuj

a jakie właściwości ma kewlar ?? Głównie o ten materiał mi chodzi. Bo chce zakupic Vifi z serii MG (do kina).

Skomentuj

I tak najlepszym materiałem na membramy pozostaje celuloza, z ogólnodostępnych oczywiście, nie wspominając o jakichś kosmicznych materiałach

Skomentuj

Kewlar jest dobry dla srednich czestotliwosci. Jego zaletą jest to ze mody membrany rozchodzą się nie promieniście od srodka glosnika na zewnątrz, a po włóknach które są ułozone po skosie do krawedzi głosnika. Dzieki temu drgania wlasne mają nizszą częstotliwość (chyba o to chodzi). Być moze to wszystko to i tak tylko marketingowy bełkot tych co sprzedaja kolumny z takimi glosnikami ale tak to sobie niektorzy tłumaczą...

[ Dodano: 2005-09-21, 15:21 ]
              celuloza moze tak - zwazywszy na stosunek cena/jakość. Ja mam innego faworyta. To co robi pan thiel jako firma accuton to jest to. A mianowicie wytłacza membrane z foli aluminiowej (juz samo wytlaczanie jest najlepsze z mozliwych - poprzez cisnienie gazu z mikroeksplozji) a nastepnie podgrzewa ją w bardzo precyzyjnie dobranej temperaturze i atmosferze tak aby AL przeszło w korund (ceramika). Z tym ze wewnetrzzna warstwa i tak pozostaje aluminiowa. Robi sie taka kanapka. Podobno w srednicy i wysokich te glosniki sa genialne.

Skomentuj

A miał ktoś styczność z Vifą z serii MG jak sie ona spisuje??? Planuje zrobic na niej zestaw do kina

Skomentuj

Czaruję...
                X