Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dlaczego SUB gra tak cicho ?!?!?!?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego SUB gra tak cicho ?!?!?!?

Witam,
    zrobilem moj pierwszy subwoofer na ARN226-05, wsadzilem go do pudla zamknietego 27 l, wytłumiony watoliną w ok. 75% objetosci. Napędzany TDA7294 i trafem 120W +/- 35V.
    Kiedy daje na "maxa" nie dosc, ze glosnik procz muzyki strasznie bzyczy :/ Malo tego, procz tego ze bzyczy bass staje sie taki jakby juz subik nie wyrabial z moca, a przeciez on gra cicho!!! Wiem, ze cicho, bo miniwieza kolegi gra glosniej :(((

Prosze o pomoc

bzyczy? napewno masz dobrze podpiety kabel z sygnalem i zadnych z nim zwiazanych usterek?

Skomentuj

może spróbuj podłączyć suba z innym wzmacniaczem, a wzmacniacz do innego suba...wtedy się dowiesz co jest nie tak...

Skomentuj

raisq, moze sygnal wejsciowy jest za slaby a przy maksymalnej glosnosci tda wprowadza znieksztalcenia.

Skomentuj

Myslisz ze to wina zbyt malego sygnalu wejsciowego? Ale ja go podaje bezposrednio z kompa, wiec chyba jest dobry.

PS. Jakie powinien miec ok. napiecie ten sygnal?

Skomentuj

W typowej aplikacji TDA ma wzmocnienie ok 33X. Wiec zeby go w pelni wysterowac do 70W/4omach potrzebne jest dosc duze napiecie bo 500mV RMS.
            Na poczatek zmniejsz o ok polowe wartosc rezystora 680om i powieksz kondensator z nim w szeregu do 47uF. To zwiekszy wzmocnienie dwukrotnie.

Generalnie suby nie graja zbyt glosno bo czlowiek jest malo wrazliwy na niskie tony. Przy rozkreconym na maksa subie o mocy 100W mozna spokojnie rozmawiac. Za to przy rozkreconym radiu o mocy 1W juz sie nie da.

Skomentuj

jeszcze jedno, czy moze byc to czesciowa wina uzywania nieodpowiednich kabli? Bo w srodku mam same kable wyrwane z lodowki czy jezeli bym wymienil na kable glosnikowe daloby to jakies widoczne rezulataty?

Skomentuj

raisq, nie

Skomentuj

kurcze, cos jest chyba walniete z zasilaczem albo kij wie z czym :P
                  Jak slucham normalnie muzyke to cos wprowadza zniekszalcenia w postaci "bzzzzzz" :/, ale zauwarzylem, ze jezeli odlacze zasilanie to sub dalej gra na kondensatorach i bez tych znieksztalcen! Idealnie wprost! Co to moze byc?

Skomentuj

raisq, moze transformator sieje... ....wez metalowa plytke i przyloz pomiedzy transformator a wzmacniacz. Jezeli buczenie przycichnie zrob z tej blachy obudowe dla transformatora.

Skomentuj

Kompletnie nic to nie dalo :(((((

Skomentuj

Możliwe ze masz źle poprowadzony obwód masy, posprawdzaj wszystkie połaczenia i upewnij sie czy kable sygnałowe są dobrze ekranowane i nie przechodzą zbyt blisko trafa. Jakie masz kondy w zasilaczu?

Skomentuj

2x 10kuF

Skomentuj

Też kiedyś tak miałem, że po wyłączeniu zasilania grało na kondensatorach i bez bzzz, o którym piszesz. Nie pamiętam co było tego przyczyną ale to jakaś błacha sprawa była. Sprawdź czy masa filtra jest dobrze podłączona (o ile masz filtr) bo u mnie to powodowało bzyczenie gdy masa w zasilaniu się odłączyła. Możesz też wymienić scalaki.

Skomentuj

I znowu doszedlem do czego, otoz nie jest to wina zasilania, kabli, tylko filtra. Bo kiedy odlacze calkowicie filtr muzyka bardzo ladnie gra, no ale gra tez wysokie tony :/.
                              Kurde no, wydaje mi sie ze wszystko dobrze podlaczylem, filtr to kit J265 http://jabel.com.pl/j_zest/j_265s.htm, przystosowany jest do zasilania nawet do +/- 40V. Wiec zasilanie czerpie ze wzmacniacza, masa filtra do masy wzmaka no i dupa :(

Skomentuj

Mase z zasilacza filtra podłącz najlepiej pod mase zasilacza a nie wzmacniacza. To pierdzenie ma coś wspólnego z 50Hz?

Skomentuj

ja myslę że Irek ma rację, kolega jest nie przyzwyczjony do niskiego basu i myślał ze to będzie głośno a sub tego nie zrobi jak średnotonówki...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X