Wyliczyłem objętość obudowy (56l) i długość kanałów (90mm i 180mm dł.) w programie BassBox 6 Pro dla tych głośników Tonsila. Czy przypadkiem niczego nie schrzaniłem? Czy moge dowolnie modyfikować wielkość ścianek obudowy (zachowując ten sam litrarz) czy musze stosować sie do podanych przez program.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa dwugłośnikowego suba.
Collapse
X
-
Proszę czytajcie uważnie, bo potem się dziwicie skąd mi wyszło 6 dB. Ja porównywałem isobaric (jedna para głośników) do zwykłej kolumny ale z dwoma głośnikami (czyli też są dwa, ale już nie w isobaric). Jak wiadomo - w tandemie traci się 3 dB w porównaniu do jednego głośnika i to już wyżej wyjaśnił Sound Wave. Przykład: pojedynczy głośnik 90 dB dajemy do obudowy 100 litrów; żeby uzyskać taki sam bas z tandemu, wkładamy dwa takie głośniki do 50 litrów, ale mamy wtedy tylko 87 dB efektywności. A łącząc dwa głośniki, ale nie w systemie isobaric, zwiększa się dwukrotnie efektywna powierzchnia membrany i mamy w sumie aż 93 decybele, jednak tutaj pudło ma aż 200 litrów. Jakby nie patrzeć - mając do dyspozycji DWA głośniki, mamy do wyboru albo zwykłą dużą konstrukcję z dużą efektywnością, albo czterokrotnie mniejszy isobaric i cichszy aż o 6 dB (bo tyle wynosi różnica).
Co do długości tunelu to nie sprawdzałem w praktyce, ale tak wyliczył WinISD. Według niego w tandemach powinno się stosować nieco dłuższe tunele.
Skomentuj
-
A ja w praktyce stwierdzam ze w zakresie niskich czestotliwosci 120Hz i nizej nie traci sie a wrecz spadek graniczny efektywnosci nastepuje nize ale stromiej (choc to drugie nie zawsze).
Sprawdzalem na roznych glosnikach niekoniecznie subwooferowych ale niskotonowych.
Teoretycznie bywa inaczej niz w praktyce.Mowie Wam ze prawidlowo zestrojony uklad i wykonany dokladnie (szczelnosc itd) ma efektywnosc w zakresie jaki podalem tak jak jeden normalny glosnik, przy czym wzmacniacz nie musi byc az tak silny ze wzgledu na zmniejszona podatnosc laczna zawieszen spowodowana podwojnym napedem, trzeba to uwzgledniac ze wzgledu na maksymalne wychylenia dopuszczalne dla danego glosnika.
Wytrzymalosc mocowa zatem nie do konca jest dwa razy wieksza ze wzgledu wlasnie na Xmax, wiec nie nalezy przesadzac z wzmakiem.
Niedlugo na audiomanii opis pewnego potwora.
Skomentuj
-
No to juz bylo wiele razy.Msz odpowiednia odleglosc z tylu daj na tyl zeby nie slyszec szumow przy duzych mocach. Chcesz podbic jakies zakres daj na tyl nawet jak masz blisko sciane albo na spod.
Mozesz tez dac na bok i na gore i na przod jesli wolisz.uwazaj tylko z rozmiesczeniem wytlumienia . Tak niskie czestotliwosci rozchodza sie wszechkierunkowo wiec nie ma znaczenia gdzie bedzie.
Skomentuj
Skomentuj