Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie magnestyczne - inne aspekty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie magnestyczne - inne aspekty

wszyscy wiem, że ekranowanie magnetyczne pozwala nam uniknąć szkodliwego działania układu magnetycznego głośnika na takie uządzenia jak telewizor czy monitor. generalnie zabardzo nie rozwodzimy się nad tym problemem - przylepiamy magnes i zapominamy o sprawie.

ostatnio przyszło mi do głowy, że przy pomocy tego banalnego i najczęściej mało kosztownego zabiegu mozemy w dość znaczącu sposob manipulować parametrami TiS głośnika (generalnie parametrem B-L) postanowiłem wziąć na warsztat głośniki ze słabym układem magnetycznym (pod ręką miałem jakiegoś 8 calowego Ticona i tonsila 16-15) do manipulacji uzyłem pierścieni magnetycznych 8 i 12cm. (tonsil otrzymał 8cm a ticon 12cm) generalnie nie spodziewałem się rewelacji. Myślałem, że zmiany będą raczej kosmetyczne. Po wykonaniu kilku pomiarów doznałem naprawde niezłego szoku. zmiana całeś siatki TiS była ogromna - w przypadku Ticona z głośnika do obudowy zamkniętej stał się niezgorszy głośnik do B-R natomiast w przypadku tonsila z paskudnego podbicia na basie zostało jedynie wspomnienie :). ceny magnesow niesą zbyt wysokie więc zachęcam do eksperymentów. warto zauwazyć, że jedynym parametrem macierzystym jaki ulega zmianie jest BL. w związku z tym, że między innymi z parametru tego wyliczane są Qes i SPL a w połączeniu z Qes wyliczane jest Qts zmianom ulegają właśnie te wartości. generalnie " na oko" mozna powiedzieć, że jeśli mamy głośnik na pograniczu B-R i zamkniętej to po doklejeniu magnesu najprawdopodobniej Qts spadnie na tyle, że głośnik bdzie się dobrze czuł w obudowie wentylowanej.

Troche techniki

magnes nalezy przykleić tak, żeby się odpychał jeśli chcemy zaekranować głośnik i dodatkowo zwiększyć parametr B-L (co za tym idzie zmniejszyć Qts i zwiększyć SPL) zmiany jakie zanotowałem w przypadku tych 2 głośników to wzrost SPL o jakieś 2dB i spadek Qts o jakieś 40% !!! to naprawde duzo. niewiem czy jest to regułą dla wszystkich głośników - pewnie nie nalezało by karzdorazowo dokonać pomiaru po takowej modyfikacji. Mimo to daje to nam pojęcie o skali zjawiska.

jeśli ma ktoś głośnik w którym chcial by z blizej mi nie znanych przyczyn podnieść Qts i zmniejszyć SPL wystarczy jedynie dokleić tak magnes, żeby się przyciągał z istniejącym. zmiany także w granicach 40%.

tu widać wpływ doklejenia magnesu na krzywą impedancji w głosniku tonsila

parametry przed doklejeniem dodatkowego magnesu

po doklejeniu magnesu

win isd - przed doklejeniem - prosze zwrocić uwage na zaznaczoną na czerwono wartość parametru B-L i SPL

to samo po zaekranowaniu - jak widać B-L wzrosło o ponad 1TM a SPL o równo 2dB

podobne porównanie gla głośnika Ticon

[img]http://img363.imageshack.us/img363/3848/ticontis36vp.gif[img]

jak widać zmiany podobne B-L 1TM a spl prawie o 2dB. generalnie zrobił się z tego dość ciekawy głośnik.

ocene wyników pozostawiam wam - dodam tylko, że podobnym modyfikacjom poddałem STX'a GDS 17/80 i tesle ARZ i wyniki były podobne. generalnie zabieg działa tym lepiej im słabszy jest "orginalny" układ magnetyczny.
Czaruję...
X