Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie macie napiecie na glosniku w subie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie macie napiecie na glosniku w subie?

Witam, temat ten jest jakby druga czescia tematu "Dlaczego sub tak cicho gra??". A wiec, dzis z nowym miernikiem wyzwalem do walki moj cicho grajacy subwoofer, niestety przegralem walke :( bo nie moglem go zmusic do glosnego grania.

Sub na ARN226-05, napedzany TDA7294, trafo 120VA. Puszczam muzyke na radioodtwarzaczu z cd tak zeby na wyjsciu glosniczkow bylo ok. 0,4 - 0,5V (ten sprzet nie ma oryginalnego wyjscia, sam rozkrecilem pudelko i podpiolem sie po jeden glosnik ). Sygnal ten podlaczam do filtra aktywnego a ten z kolei do wzmaka.

Uruchamiam suba, odrazu zmniejszam potencjometry do regulacji wzmacnienia na minimum no i co? I gra dalej cicho :( Napiecie za glosniku od suba wynioslo max 5,5V (AC).

I mam teraz prosbe do kazdego kto ma podobnego suba, czy napiecie na waszym glosniku przekracza 5V?

Dzieki wielkie.

przekracz i to bardzo ja na sls 10 miałem raz ok 60v i1.2 A i było naprawde głosno
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Oj widze ze koledzy nie maja zielonego pojecia o pomiarach!
      A od kiedy mierzy sie napiecie wyjsciowe na sygnale muzycznym???????
      Pusc sinusoide z komputera albo jakiejs plyty testowej i wtedy sobie mierz.
      Na wyjsciu TDA przy trafie 2x24V bedzie ok 22V co da moc rowna 60W/4omach oczywiscie nieznieksztalconego przebiegu. Przy maksymalnym przesterowaniu napiecie dojdzie do ok 30V.

Jakby kolega mial 60VAC to by mial 450W/4omach lub 225/8.

Skomentuj

Re: Jakie macie napiecie na glosniku w subie?

Zamieszczone przez raisq
        ...Sygnal ten podlaczam do filtra aktywnego a ten z kolei do wzmaka.

Uruchamiam suba, odrazu zmniejszam potencjometry do regulacji wzmacnienia na minimum no i co? I gra dalej cicho :( Napiecie za glosniku od suba wynioslo max 5,5V (AC).

Dzieki wielkie.
        a próbowałeś bez filtra aktywnego może on bruździ, puść mu całe pasmo i zobacz co będzie

Skomentuj

Taki winik otrzymałem w ten sposub(przypominam że jestem amatorem i to są tylko moje wyniki i nie twierdze że sa odnosnikiem do jakichkolwiek poruwnań)mianowicie sygnał pochodził z komputera wygenerowany z programu Cool Edit Pro było to 70 Hz wzmacniacz to a własciwia Amplituner Technics AS-DX750 producent podaje 5 x 60 mocy ciągłej zeby było ciekawiej to kumpe przynius oscyloskop wzmacniacz został ustawiony tak żeby podał makzymalną moc ale bez zniekształceń kiedy to włączylismy to na głosniku było ok 60v to na jednym mierniku ktury był potpienty ruwnolegle do głosnika a drugi przez którego był podłączony głosnik wskazywał natęzenie 1.25A takie własnie oczymałem wyniki

Prosze o wypowiedzenie sie na ten temat morze dowiem sie czegos wiecej
          Pozdrawiam wszystkich

Skomentuj

Na pewno miernik cos zle zmierzyl. Z prostych obliczen U*I wynika ze moc wyniesie 60*1,25=75W czyli w poblizu deklarowanej przez producenta. Jednak to znaczy ze glosnik mial przy tej czestotliwosci 48om!
            Nie jest mozliwe zeby wzmacniacz wogule wygenerowal tak duze napiecie. 60V na 8omach oznacza 450W! owszem przy obciazeniu jednego kanalu wzmacniacz mzoe oddac >100W ale na pewno nie ponad 400.
            Pozatym mocy nie mierzy sie na glosniku tylko na rezystorze pomiarowym. No chyba ze wiesz przy jakiej czestotliwosci glosnik ma impedancje znamionowa czyli 4 lub 8om.

Skomentuj

Ja mierze na kilku spiralach z grzalki, a jak nie mam tego pod reka to mierze suba w SW, nagrywam na CD sinusa i sprawdzam napiecie przy okreslonej impedancji.
              Ps. nie wierzcie tak do konca w napiecie odczytane z oscyloskopu te dopiero maja rozrzut, warto zawsze jest sprawdzic pozadnym multimetrem.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
              X