Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 30/60/?? potrzebna pomoc...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 30/60/?? potrzebna pomoc...

Pisze w imieniu mojego kumpla który planuje zrobić suba z głośnika GDN 30/60 ale ząb czsu wymazał mu resztę oznaczenia :( i nie wie jaką zrobić budę. Jeżeli mógłby ktoś podać w przyblizeniu jaka ma to być budowa (objętość, i czy m być closed, czy vented) byłbym wdzięczny

Pozdro!

z altusów to wyciągnął?
    jeśli tak to może zrobić bude jak z oryginału - liniowość,
    lub dać br - głośniej ale charka będzie miała spore podbicie napewno....
    zależy co chce osiągnąć i do czego ma być sub,
    ile ma miejsca i czym to będzie zasilał...
    czyli od wszystkiego :)

Skomentuj

kupił niedawno wzmacniacz do samodzielnego montażu J-35 z firmy Jabel o mocy 100W, ale jego ojciec (elektronik) ma wymienić w nim kilka części żeby wyciągał ze 120-130W :P. Planował on zrobić z niego aktywnego suba z bass-reflex'em, a głośnik ma od dziadka ale nie wiem czy z altusów- jutro w szkole się go zapytam. A co chce osiągnąć? To oczywiste- to co każdy: mocny, głęboki bass

Skomentuj

Pewnie chodzi o to: http://www.tonsil.com.pl/products/sp...60_1_6_par.htm

A jakby co to tutaj masz jeszcze parametry do pozostałych modeli http://www.tonsil.com.pl/english/pro...tonowe_300.htm

Skomentuj

to co każdy: mocny, głęboki bass
          to wiem,
          chodzi mi o to czy będzie do kina muzy itp ....
          nie wiem czemu upierasz się przy br,
          jakbyś choćby przeczytał arty wiedziałbyś kiedy br powinno się stosować...
          tutaj może i na siłe ten br wstawisz, ale przy budzie o akceptowalnych rozmiarach zaowocuje to prawdopodobnie dość sporym podbiciem ...
          choć może właśnie o to Ci chodzi :)

Skomentuj

takero, po pierwsze to nie mi o to chodzi (czytaj dokładnie), tylko mojemu kumplowi BEZ neta w domu i mieszkającego na wsi (resztę sobie sam dopowiesz). Po drugie to ON się upiera przy br a ja nie mogłem mu powiedzieć czy tak czy nie bo nie znałem parametrów glośnika. Po trzecie to będzie sub wspomagający altusy 110 więc nie do kina domowego tylko do muzy. Po czwarte nie wiem (ale się dowiem) czy on przypadkiem nie dał tego głośnika swojemu kumplowi do wymiany membrany i zawieszeń. Pisze nie wiem, bo na razie go niema w szkole (jest w szpitalu).

zip, THX za pomoc, ale te dane są do oryginału a on wpadł na pomysł "tuningu" głośnika :P

P.S.
            takero, wiem kiedy się stosuje br, kiedy zamkniętą:
            Qts <0,5 = br (Fs/Qes >90),
            Qts >0,5 = closed (Fs/Qes <50),
            Qts 0,3~0,6 = dowolna (Fs/Qes 50-90)

Skomentuj

BEZ neta w domu i mieszkającego na wsi
              jakaś dyskryminacja ?
              dziwne że ludzie bez neta na wsi potrafią czytać wogóle ...
              :/

Po drugie to ON się upiera przy br
              skoro się upiera to niech zrobi closed , wstawi br i porówna...

sub wspomagający altusy 110 więc nie do kina domowego tylko do muzy
              jedno wcale nie wynika z drugiego...
              a jeśli już to odwrotnie - suba używa się raczej w kinie niż do muzy ,
              tymbardziej że satelity to altusy , więc nie takie znowu złe...

nie wiem (ale się dowiem) czy on przypadkiem nie dał tego głośnika swojemu kumplowi do wymiany membrany i zawieszeń
              wtedy parametry podane przez tonsila możesz sobie ...

takero, wiem kiedy się stosuje br, kiedy zamkniętą:
              Qts <0,5 = br (Fs/Qes >90),
              Qts >0,5 = closed (Fs/Qes <50),
              Qts 0,3~0,6 = dowolna (Fs/Qes 50-90)
              zaimponowałeś mi :)
              ale w zalezności od efektu jaki chcemy nie musimy się trzymać tych zasad...

Reasumując :
              najlepiej niech zrobi closed, przesłucha ,wsadzi br i znów przesłucha, a potem porówna i zadecyduje ...

Skomentuj

Najprawdopodobniej masz rację z tym odsłuchem i wyborem "co lepsze" :P ale ja jemu chciałem tylko pomóc i bynajmniej nie chodzi o dyskryminację tylko chciałem ci uświadomić że koleś ze wsi (zależy jeszcze jakiej) bez neta w domu ma raczej ograniczony dostęp do tego typu informacji, a bardzo wątpię w to, że chodziłby do biblioteki czy czegoś podobnego z artykułami na ten temat :/

To tyle jeżeli chodzi o ten temat: głośnik najprawdopodobniej poddany przeróbce już nie ma nic wspólnego z oryginałem. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Skomentuj

Ten głośnik sie nie nadaje do suba.

Skomentuj

Ten głośnik sie nie nadaje do suba.
                    Być moze, ale jak już pisałem- po wymianie membrany, zawieszenia, resora itd. to już nie ten sam głośnik. Jeżeli podzespoły będą dobrej jakości to może się troche poprawi, ale magnes i cewka chyba zostaną oryginalne.

Skomentuj

Być moze, ale jak już pisałem- po wymianie membrany, zawieszenia, resora itd. to już nie ten sam głośnik. Jeżeli podzespoły będą dobrej jakości to może się troche poprawi, ale magnes i cewka chyba zostaną oryginalne.
                      po wymianie nadaje się jeszcze mniej gdyż nie znasz parametrów :)
                      a to że dasz cewke mocniejszą to i tak nie wiele da jeśli równocześnie będziesz musiał
                      go wstawić w przypadkową bude ...

Skomentuj

po wymianie nadaje się jeszcze mniej gdyż nie znasz parametrów :)
                        zgadzam się, ale to jego problem- ja tylko chciałem troche pomóc.
                        dasz
                        będziesz
                        co sie uparłeś że to ja chce? Pisałem- nie ja tylko kumpel- ten sam od tego super wzamaka philipsa.
                        wstawić w przypadkową bude ...
                        Bedzie musiał :P

Skomentuj

Cytat:
                          dasz
                          Cytat:
                          będziesz
                          co sie uparłeś że to ja chce? Pisałem- nie ja tylko kumpel- ten sam od tego super wzamaka philipsa.
                          nie ważne kto ma ten głośnik, ale w co z nim zrobić :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X